12 бутилки с изискано френско вино беше изпратено в космоса за една година

12 бутилки с изискано френско вино беше изпратено в космоса за една година
👍 Допада ли ви тази публикация?
  • 😊 Страхотно (0%)
  • 😏 Интересно (0%)
  • 🤓 Полезно (0%)
  • 😏 Става (0%)
  • 😕 Скучно.. (0%)

Европейски стартъп изпрати десетина бутилки Бордо в Международната космическа станция, за да проучи как излагането на повече радиация и микрогравитация влияе върху еволюцията на компонентите във виното.

Виното е изпратено от съоръжение на НАСА във Вирджиния в началото на ноември 2019 г. То ще остане на космическата станция в продължение на една година.

Университетите в Бордо, Франция и Бавария, Германия, работят със стартиращия в Люксембург Space Cargo Unlimited за провеждането на експеримента.

Във видео, публикувано на сайта на  Space Cargo Unlimited , Майкъл Леберт, професор по биология в Университета в Ерланген-Нюрнберг и научен ръководител на експеримента, обясни, че виното е идеален продукт за изучаване в космоса.

Изследователите ще проучат как намалената гравитация и космическото лъчение влияят на стареенето на виното.

Виното от космоса ще бъде сравнено с вино, отлежавало на земята. Говорител на компанията заяви, че останалото вино ще бъде раздадено на благодетели на експеримента.

Всяка бутилка вино беше опакована в метална кутия, за да не се счупи, те пътуваха в капсула Northrop Grumman като част от доставка на товари , според съобщение на уебсайта на компанията.

Това не е първият път, когато алкохол е изпратен в космоса за изследвания. Японската компания за уиски Suntory изпрати проби още през 2015 г.

Източник: Link

Подобни статии