Jarava Winery
Lozenitsa Estate

12 бутилки с изискано френско вино беше изпратено в космоса за една година

12 бутилки с изискано френско вино беше изпратено в космоса за една година

Европейски стартъп изпрати десетина бутилки Бордо в Международната космическа станция, за да проучи как излагането на повече радиация и микрогравитация влияе върху еволюцията на компонентите във виното.

Виното е изпратено от съоръжение на НАСА във Вирджиния в началото на ноември 2019 г. То ще остане на космическата станция в продължение на една година.

Университетите в Бордо, Франция и Бавария, Германия, работят със стартиращия в Люксембург Space Cargo Unlimited за провеждането на експеримента.

Във видео, публикувано на сайта на  Space Cargo Unlimited , Майкъл Леберт, професор по биология в Университета в Ерланген-Нюрнберг и научен ръководител на експеримента, обясни, че виното е идеален продукт за изучаване в космоса.

Изследователите ще проучат как намалената гравитация и космическото лъчение влияят на стареенето на виното.

Виното от космоса ще бъде сравнено с вино, отлежавало на земята. Говорител на компанията заяви, че останалото вино ще бъде раздадено на благодетели на експеримента.

Всяка бутилка вино беше опакована в метална кутия, за да не се счупи, те пътуваха в капсула Northrop Grumman като част от доставка на товари , според съобщение на уебсайта на компанията.

Това не е първият път, когато алкохол е изпратен в космоса за изследвания. Японската компания за уиски Suntory изпрати проби още през 2015 г.

Източник: Link

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии