Jarava Winery

10-то Юбилейно издание на BIWCF 2021

10-то Юбилейно издание на BIWCF 2021

Г-жо Нифору, тази година е юбилейна за Балканския Международен Винен Конкурс и Фестивал което говори за устойчивост на интереса и пазара за вино на Балканите.
Миналата година няколко пъти бяха променяни датите и на конкурса и фестивала, надяваме се тази година да е „по-светла” за да може всичко в предварителната програма да се осъществи.
Разкажете ни малко повече за тази ротация на държавите за конкурса, защо и как се случи това?

Щастлива съм да обявя датите за 10-тото юбилейно издание на Балканския винен конкурс и фестивал 2021, който отново ще се състои в две страни. Домакин на конкурса ще бъде Скопие, Северна Македония от 2-4 юни, а София отново ще посрещне любителите на балканското вино на 17-19 юни пред НДК на открито.

Всички започна преди 10 години, когато  Константинос Лазаракис MW (председателят на международното жури на BIWC) хареса идеята ми за промотиране на балканските вина и каза „ОК, правим го“! От тогава интересът от страна на вносители, дистрибутори, потребители към балканските вина порасна невероятно много. Балканите се разглеждат като регион с много интересни месни сортове, което е и най-голямото ни богатство.

Миналата година за нас беше изключително успешна, защото въпреки пандемията и смяната на датите 3 пъти успяхме да постигнем 30% ръст на конкурса, което говори, че той е припознат, както от винопроизводителите, така и от работещите с вино от целия свят. Подновихме идеята ни за създаване на дигитален каталог с наградените вина, които изпращаме до нашата а за данни от вносители и търговци ( над 15 000), с което допринасяме още повече за популяризирането на вината на Балканите.

Относно ротацията, това ни е идеята още от втората година, но явно трябваше да мие време, Конкурсът да укрепне, да се развие и тогава да я приложим. Миналата година сръбските домакини направиха Конкурса незабравим! Според нас така всяка страна ще има честта да покаже на журито (което ще бъде изключително силно и тази година)  на BIWC своето производство; съчетаваме дегустациите с посещения на изби. В медийно отношение, всички очакват резултатите и следят всеки ден от Конкурса. Това определено води до нарастване на репутацията на страната-домакин.

Галина Нифору

Да очакваме ли на фестивала който е предвиден за юни да има повече международно участие?

Силно се надявам да имаме голямо международно участие с национални павилиони от всички Балкански страни. Така бяхме предвидили и за миналогодишното издание, но пандемията затрудни много придвижваното на участниците. До юни нещата ще са много по-добре и съм сигурна, че ще имаме запомнящо се десето юбилейно издание!

Какви са акцентите тази година, предвиждате ли майсторски класове и др.?

Предвиждаме конференция за балканското вино, за популяризирането на местните сортове, за тяхната история, за създаването на един бранд за промоция на вината от региона. Ще има и майсторски класове, семинари, лекции. Ще има представяния във всички балкански страни. Единствено се надяваме пандемията да е затихнала до тогава.

Миналата година в началото бяхте споменали, че BIWCF има покана от Лондон за провеждане на Балкански винен фестивал, това провокира и въпроса, ще излезе ли фестивала извън рамките на Балканите?

 Надявам се след приключване на пандемията да успеем да реализираме всичките ни идеи. Имаме покана не само от Лондон, но и от други градове. Това ще е невероятен начин за промоция на балканските вина!

Няколко изречения към хората които биха желали да посетят 10-тото юбилейно издание на BIWCF.

Ще има много изненади, които ще разкриваме малко по малко. Фестивалът е три дни, така, че всички могат да си направят план как да дегустират в зависимост от това колко дни ще го посещават. От наша страна ще осигурим страхотно настроение, хубава музика и храна, за да е празникът истински! До юни!

 

 

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ