Jarava Winery
Lozenitsa Estate

10 неща които трябва да знаете за винарната на Франсис Форд Копола

10 неща които трябва да знаете за винарната на Франсис Форд Копола

снимка: cft-group.com
Основана от легендарния холивудски режисьор, на когото е и кръстена, винарна на Франсис Форд Копола много известна днес. С две винарни, разположени в Гейзървил, Калифорния, в окръг Сонома, Франсис Форд Копола създава вино, което е отпечатък на филмовата и семейната история на режисьора, а марката се превърна в основно вино за много американци.

Тези вина за масовия пазар са натрупали почитатели почти толкова колкото и филмите на Копола. Но в марката има нещо повече, отколкото изглежда на пръв поглед. Прочетете за 10 неща, които трябва да знаете за винарната на Франсис Форд Копола.

ВИНОПРОИЗВОДСТВОТО Е СЕМЕЙНА ТРАДИЦИЯ НА КОПОЛА.

За Копола винопроизводството е семейно наследство. Когато е бил дете, дядото и чичото на Копола са правили домашно вино в мазето на апартамента си в Ню Йорк. Отварянето на винарната и производството на международно разпространени сортове вина, може да изглежда като скок от толкова скромно начало, но за шесткратния носител на Оскар е единственият начин да стане „голям“.

КОПОЛА Е НАПРАВИЛ ПОВЕЧЕ ВИНА, ОТКОЛКОТО ФИЛМИ … И ТОВА ГОВОРИ МНОГО.

В своята десетилетна кариера Франсис Копола е събрал 36 режисьорски участия. Въпреки че това е впечатляваща цифра, той е произвел два пъти повече вина от колкото филми, предлагайки набор от почти 80 сорта .

снимка: vinepair.com

МЕЖДУ „КРЪСТНИКЪТ“ И „АПОКАЛИПСИС СЕГА“ КОПОЛА ПРАВИ ВИНО.

През 1972 г. Копола режисира „Кръстникът“, който печели наградата на Оскар за най-добър филм през 1973 г. Той режисира продължението през 1974 г., а на следващата година придобива имението Нибаум (част от легендарния имот Inglenook ) в долината Напа, където семейството продължава да прави вино и до днес. Подава заявление за лиценз за винарна през 1978 г. и през 1979 г. бизнесът на семейната винарна на Копола започва под името Niebaum-Coppola. Същата година излиза „Апокалипсис сега“, печелейки наградата „Оскар“ за най-добър режисьор през 1980 г. Марката на винарна „Франсис Форд Копола“ обаче е създадена едва през юли 2010 г.

ВИНО В КОНСЕРВА

Марката нашумя, когато пусна своите мини консервни кутии Sofia Blanc de Blancs през 2004 г. а много публикации приписват на Копола това, че той първи популяризира виното в консерви. Всъщност консервираното вино съществува от 30-те години на миналия век, но почти изчезва през 80-те години. Така че, макар Копола да не е измислил практиката за консервиране на вина, той със сигурност започна модерната тенденция.

ТОВА Е ВИНАРНА, ТОВА Е ТЕМАТИЧЕН ПАРК, ТОВА Е ИМЕНИЕТО THE FAMILY COPPOLA.

Марката има две винарни: винарна „Франсис Форд Копола” и винарна „Франсис Форд Копола” също! (наричана преди това Винарна Вирджиния Даре). Винарните – всяка предлага различни вина, а последната дори предлага сайдер  и двете са на пет минути път с кола една от друга, и двете имат всички функции които очаквате при посещение на винарни, като дегустации на вина и красиви гледки. Те обаче предлагат и много, много повече.

Винарска изба „Франсис Форд Копола“ разполага с два басейна , игрище, магазин и два ресторанта. Имението също така е домакин на частни събития за до 300 гости. А за влюбените енофили, изба Франсис Форд Копола също предлага и сватбени тържества.

ВИНАРСКА ИЗБА „ФРАНСИС ФОРД КОПОЛА“ Е ИДЕЯ ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА КИНОТО.

Във винарната има мини-музей, известен като „ кино галерията “. Пространството е изпълнено с филмови сувенири, от наградите на Академията на Копола до бюрото на Дон Корлеоне от „Кръстникът“. Други артефакти са разпръснати из имението, за да могат посетителите да разгледат атракциите, докато пият вино.

ИМА СЕМЕЙНО ВИНО ЗА ВСЕКИ.

Независимо дали сте голям ценител или търсите изгодна сделка, във винарната на Копола ще намерите вино което отговаря на вашите нужди. Цените на бутилките варират от 8 до 120 долара за колекцията Diamond Collection Chardonnay и Архимед Каберне Совиньон.

Въпреки че името на Франсис Форд Копола е изписано на по-голямата част от бутилките, Family Coppola разполага и с още две други марки: Bee’s Box Wines и Domaine de Broglie.

ЗА КОПОЛА, ВИНОТО И ФИЛМИТЕ ВЪРВЯТ РЪКА ЗА РЪКА.

Известни филми вдъхновяват много от вината на марката. Колекцията Great Movies на режисьора включва каберне совиньон, вдъхновено от „Кинг Конг“, шардоне в чест на „Челюсти“ и Мерло, вдъхновено от „Магьосникът от Оз“. Режисьорската линия Cut включва вина като Final Cut, кръстени на кинематографични термини, а серията Storytellers включва вина, кръстени на „Апокалипсис сега“ на Копола.

ВИНАРНАТА Е ПЕЧЕЛИЛА НАГРАДИ ОТ ВСЯКАКЪВ ВИД.

Подобно на филмите на Копола, винарната е спечелила много награди . През 2017 г. е обявена за Винарска изба на годината от Международния конкурс за вино в Сан Франциско, а на Международния конкурс за вина и спиртни напитки Critics Challenge, две от вината – 2013 Архимед и 2013 Eleanor – печелят високи точки от журуто, над 90.

Винарната също така печели още някои уникални отличия, включително зелен медал за устойчивост. Винарската изба „Франсис Форд Копола“ също беше обявена за „Най-доброто място за игра на боч бол“ в конкурса „Най-добро от окръг Сонома“ на вестник „Демократ“ за 2020 г.

COPPOLA РАБОТИ КАКТО С ГРОЗДЕ, ТАКА И С ТРЕВА.

Режисьорът прави повече вино от филми. През 2018 г. той стартира собствена марка канабис, наречена Sána Company. Ограниченото издание включва три щама канабис, всички окомплектовани с нужните аксесоари към тях, в луксозна опаковка имитираща винена бутилка

Източник: vinepair.com

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ