Jarava Winery

10 любопитни факта за виното, които трябва да знаете

10 любопитни факта за виното, които трябва да знаете

Общоизвестно е, че виното ни прави щастливи. Ние обаче успяхме да открием и няколко други интересни факта за напитката на боговете, които може би не знаете.

1. Традицията да чукваме чашите при наздравица всъщност идва от Древен Рим, където методът е използван като мярка против отравяне (при удара между чашите, напитката се разлива и попада и в другите чаши). Ако се върнем и още по-назад, ще открием, че от Древна Гърция идва традицията, домакинът да вдига първата наздравица и да отпие за да покаже на гостите си, че няма опасност да се натровят.

2. Тъй като споменахме Древен Рим, според закона жената не е имала право да пие вино. Ако мъжът хване жена си да употребява алкохолната напитка, то той е имал пълното право да я убие.

3. Обичате виното и екстремните преживявания? Ако посетите бар във Виетнам, можете да помолите да опитате от местното вино от кобра. Екзотичното вино е на оризова основа, като се добавя кръвта от убита на момента кобра. Според предпочитанията си, можете да добавите и нейното сърце към нетрадиционния коктейл.

4. По време на Сухият режим в Съединените щати, производители на концентриран сок от грозде са подходили изключително находчиво. Те сложили голям и ярък етикет върху бутилките си, който гласял: След като добавите вода в концентрата, моля не съхранявайте микса в дървени бъчви за 20 дни, тъй като ще се превърне във вино.

5. Древна цивилизация, която изобщо не е била изкушена от вкуса на виното е Египет. Старите фараони и крале са избягвали червената течност, тъй като са вярвали, че тя е кръвта на мъжете, които са воювали с Боговете и били победени. Според египтяните това е и причината хората да стават раздразнителни, когато употребяват алкохол.

6. През 2003 г. Richard Juhlin става световен шампион по разпознаване на вино по аромата му. Шведът, който е учител по физическо възпитание по образование, успява да разпознае цели 43 сорта от общо 50. За справка вторият в надпреварата разпознава едва 4 вина.

7. Въпреки голямото изкушение се старайте да не съхранявате колекцията си от вина в кухнята. Високата температура в помещението може да развали качеството, като същото се отнася и за хладилника, където пък е прекалено студено. Намерете някое тъмно и хладно място в жилището си, където можете да съхранявате колекцията си или си направете изба.

8. Още един съвет за колекционери на вина – не дръжте бутилките си изправени, тъй като това може да изсуши корка на тапата, тя да се свие и в бутилката да попадне кислород. Винаги ги дръжте в легнала позиция, освен ако тапата не е пластмасова.

9. Според проучване, направено в Австралия, жените, които консумират по 2 чаши вино на ден се наслаждават на секса повече от тези, които изобщо не пият.

10. Хората, които имат фобия от вино, се наричат оенофоби. Може да ви звучи странно, но това е фобия като всяка друга – води до безпокойство и разтройство на психиката, особено, когато тези хора посещават ресторанти или барове.

4.7/5.0 Article rating
3 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии