Jarava Winery

Шеф Кике Дакоста, испанският готвач с три звезди Michelin, пристига в България за GastronomiX

Шеф Кике Дакоста, испанският готвач с три звезди Michelin, пристига в България за GastronomiX

Световноизвестният кулинар е високо ценен с артистичното си кулинарно изразяване, а ресторантът му Quique Dacosta Restaurante, който от тази година представя „Por amor al arte“-меню, е сред 20-те най-добри в света

Испанският шеф-готвач Кике Дакоста пристига в България за участието си GastronomiX 2024. Участието на световноизвестният кулинар с три звезди Michelin, чийто ресторант Quique Dacosta Restaurante е сред 20-те най-добри в света, превръща тазгодишното издание на форума за висша кулинария в едно от най-ценните и важни за посещение от всеки кулинар събитие за годината. Заедно с хорека изложението СИХРЕ, GastronomiX 2024 стартира на 13 февруари и ще ни среща с топ-кулинари до 16 февруари в Интер Експо Център.

Шеф Кике Дакоста ще видим на 13 февруари, от 16.00 до 17.00 в зала 1, сцена GastronomiX, разгръщайки темата Cocinar Belleza

Шеф Кике Дакоста e известен с артистичното си кулинарно изразяване. През сезон 2012/2013 неговият ресторант Quique Dacosta Restaurante е оценен с три Michelin от Michelin Guide. Ресторантът, който през 2024 г. представя новото си меню „Por amor al arte“, е поставен сред 20-те най-добри в света от класацията The World’s 50 Best Restaurants. В две последователни години е обявен за“Най-добър в ЕВропа“ в списъка „Мнения за храненето“ от престижния анализатор Стив Плотницки.

През 2013 година шеф Кике Дакоста е обявен за Doctor Honoris Causa Fine Arts от Miguel Hernández University. Шест години по-късно Кралската академия по гастрономия го обявява за най-добър бизнесмен в испанската ресторантьорска индустрия през 2019 г., а през 2020г. получава златен медал в областта на изящните изкуства. Виртуозът заема и позицията на директор и кулинарен създател на хотел Mandarin Oriental Ritz в Мадрид. Deessa, един от ресторантите му там, получава втората си звезда Michelin само година след откриването си.

Историята зад успеха

За да достигнеш върха в кулинарията, е нужно да проявиш постояннство, да положиш нови усилия и да не спираш да се учиш. Това ни доказва световноизвестният испански готвач шеф Кике Дакоста, който ще участва в GastronomiX. Организатори са Българската асоциация на професионалните готвачи и Интер Експо Център, а МЕТРО е основен партньор.

Шеф Кике Дакоста има над 30-години професионален опит. Професионалната му кариера започва през 1986 г., когато се потопява в света на книгите за Френската кухня. Те разпалват страстта му към готвенето и увеличават желанието му към усъвършенстване. Две години по-късно, през 1988г., започва работа в ресторанта, който става Quique Dacosta Restaurante. Още тогава експериментира и създава иновации в приготвянето на храната в традиционната кухня на Аликанте, Валенсия и Испания. Чрез използването на местни продукти, шеф-готвачът иска да създаде портал към културата на другите народи и държави, тяхната кухня и ястия.

Шеф Кике Дакоста превръща ресторант Quique Dacosta в международно призната Мека за висша кулинария, а кухнята му е вдъхновена от храната и географията на Средиземно море и природния парк Montgó.

Признание по целия свят

Признат по целия свят, шеф Кике Дакоста създава ArrosQD – иновативна концепция в сърцето на Лондон. Собственик е на ресторантите El Poblet (2*), Llisa negra и Vuelve Carolina във Валенсия. Кулинарният виртуоз е посланик на Acción contra el Hambre.

През последните две години ресторант Quique Dacosta в Дения, е определен за най-добър ресторант в Европа от престижния списък Opinionated About Dining List. През последните пет години неотлъчно е поставян сред десетте най-добри на континента и е сред 20-те най-добри в света.

Ценностите, които шеф Кике Дакоста споделя, са високо ценени. Неговият стремеж към качество, устойчивост и авангардна визия са припознати от Mercedes Benz, Nespresso, Porcelanosa и др. които поставят като акцент в свои рекламни кампании световноизвестният кулинар.

Своите познания, устрем и технологии в кулинарията, шеф-готвач Кике Дакоста ще предаде на публиката на българския форум за висша кулинария GastronomiX. Своят билет за посещение можем да закупим през платформата www.sihre.bg.

5.0/5.0 Article rating
2 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии