Шато Копса

Изкуството на правене на вино по техните земи им е завещано от древните траки. От дълбока древност виното се е смятало за дар от боговете и въплъщение на жизнената сила. Издигайки в култ бога Дионис, те отглеждали лозя и усвоили майсторството на правене на свещения елексир. По време на религиозните церемонии то символизирало кръвта и било знак за божествено влияние. Напитката подобрявала настроението, увеличавала силата и водела до приятно опиянение.

Вдъхновени от историята на тези земи и заряда на световно известната Долина на Розите, фамилната традиция се продължава и днес. Следвайки основното правило, че доброто вино става от добре гледано лозе, семейство Минкови доразвиват традицията предавана в рода им от няколко поколения и създават техните забележителни вина.

Шато Копса е семейна винарна изба.Внушителната елегантна постройка на замъка се извисява на хълм сред лозята им, където, в естествени условия под земята, е избата за отлежаване. Собствените им насъждения са 50 хектара, разделени между пет сорта грозде – уникалният за България Червен Мискет, Мускат Отонел, Шардоне,Мерло и Каберне Совиньон. Всеки грозд за създаването на техните вина е откъснат на ръка в ранните утринни часове, за да запазят интензивните аромати и вкусове на плода. Шато Копса е една от малкото фамилни изби в България, която не само притежава собствени лозя за направата на своите вина, създава и бутилира вината си в собствената си винарна, но и контролира процеса от лозето до създаването на готовия продукт, което е гаранция за качество.

Подобни статии

  • 93
    3 ДЪРЖАВИ, 4 НОЩУВКИ, 5 ДНИ, 6 ИЗБИ С ДЕГУСТАЦИИ, СПИРАЩИ ДЪХА ГЛЕДКИ И БЕЗБРОЙ ВИНЕНИ ЕМОЦИИ! 1 - 5…
    Tags: на, и, в, от, за, е
  • 80
    Винарска изба „Вила Мелник” ООД – производител, чиито вина се помнят https://www.youtube.com/watch?v=Jy9KxsyKiaU Винарска изба „Вила Мелник” ООД е семейна фирма,…
    Tags: и, на, от, за, в