Jarava Winery

Червено Вино – общ преглед

Червено Вино – общ преглед

Вече е и факт – червеното вино е по-полезно от бяло вино, твърдят учени от световни институти. Те съветват за постоянна и редовна употреба на червено вино, естествено в умерени количества.

Виното е навярно най-старата алкохолна напитка, измислена от човек, като то все още се бори с първото място за този приз с бирата. Самата сума „вино“ произлиза от гръцката дума: „Fοινος“, която се превежда като „вино и лоза“. По дефиниция виното е алкохолна напитка, която най-често се получава чрез ферментация на грозде или други плодове, като ябълки, касис, боровинки и др.

Червените вина се приготвят от цели плодове, поради което съдържанието на полифеноли в тях е доста по-високо. Приготвянето на бяло вино изисква отделяне на гроздовите ципи след пресирането на гроздовия сок и по този начин витамините му намаляват.

Днес главна цел на винопроизводителите в цял свят е да създадат не просто вино, а червено вино с уникален характер. Характерът на виното е комплексна величина, която зависи от изцяло от мястото и отглеждането на гроздето, неговия сорт и начина на неговата преработка. В последните години винопроизводството у нас търпи своеобразен Ренесанс.

В България също се отглеждат превъзходни сортове грозде, от които се получава и пивко червено вино, в голяма част от което може да се усети доминантата на сушени плодове и дим. Сред най-популярните български червени вина са Мерло (с по-високо съдържание на танин), Каберне совиньон (с наситен цвят, изобилстващи от танини), Гъмза (сорт с история и традиция), Мелнишка лоза (в района на Мелник), Памид (запазен у нас още от времето на траките) и Мавруд (счита се за най-висококачественият български сорт).

Състав на червеното вино

Наричано често напитка на Боговете, виното от гроздови зърна е комплексна напитка, която много познаващи считат за жива през целия цикъл на нейното съществуване. Обикновено червеното вино е съставено от 85% вода, 12% етанол, захари (между 0 до 150 г на 1 литър), общи киселини (от 4.5 до 10 г на 1 литър, еквивалентни на винената киселина), а още и феноли и танин.

Танинът е съставна част на гроздовите люспи и е този, който определя неговия цвят. Интересен факт е, че два вида червено вино, дори да са с еднакви, идентични лабораторни показатели, могат да са с абсолютно различни характеристики на вкуса и цялостно качество. Червеното вино е източник на антиоксиданти, най-вече ресвератрол, който с мощна сила неутрализира свободните радикали.

Това съединение е доста рядко срещано, като освен в лозата, по-значими дози от него се откриват единствено във фъстъците, както и в някои по-рядко срещани видове горски плодове. Средно в литър червено вино се съдържат око 5-6 мг, но при някои сортове това количество може да скочи до 15 мг. В червеното вино се съдържа мелатонин, което го прави добро средство за разкрасяване и заличаване на бръчки по лицето.

Кулинарна употреба на виното

Наричат виното често „духът на европейската кулинария“. И не случайно – готвенето с вино на Стария континент е наследена традиция от хилядолетия, защото още римляните буквално са „давели“ приготвяната храна във вино. В доста от случаите вместо вода за варене се е използвало единствено и само червено вино в огромни количества.

Червено Вино и сирена
Днес европейската кухня сякаш се стреми да избяга от тези смели количества, като в повечето случаи елегантно съветва в рецептите да се добавят до 2-3 чаши вино, а доста често и по 50-100 мл. Виното се използва за придаване на аромат на ястието – предимно меса, но често и зеленчуци и различни сосове. Доста често влиза в състава на маринати, а у нас без червено вино няма как да се приготви популярният винен кебап.

Когато готвите с вино храната става по-лесно усвоима, защото танините правят месата и зеленчуците по-крехки. Освен това киселинността спомага за редуцирането на животинските и растителните мазнини, което означава, че кулинарната обработка на храната с намесата на вино, я прави по-здравословна, отколкото ако готвите са вода. Когато използвате вино с кулинарна цел, задължително се стремете гроздовият елексир да е качествен. Лошото вино ще направи и ястията ви не добри.

Ползи от червеното вино

Полезните свойства на червеното вино са толкова много, че е трудно да бъдат изброени всички. Полифенолите, съдържащи се в червеното вино, играят важна роля за ограничаване на развитието на атеросклероза.

Антидиоксантите в червеното вино са в пъти повече, отколкото във витамин Е. Виното влияе благоприятно върху холерния ембрион, тифозния и туберкулозния бацил, елиминира различни вируси като полиомиелит и херпес.

Тайната на червеното вино се крие най-вече в съединението ресвератол, което има способността да елминира свободните радикали, които са отговорни за стареенето на кожата, могат да причинят рак или катаракт.

Известно е, че хората пиещи редовно вино боледуват по-рядко от грип. Червеното вино, сгряно с малко захар и мед, се препоръчва и при лечението на хора с респираторни проблеми, бронхит, възпаления на белите дробове.

Сухите червени вина извеждат от организма радионуклеидите и токсините и повишават имунната система, препоръчват се още и при пациенти с анемия.

Изба с вино
Компрес с червено вино положен върху устните намалява болката и пречи да се образува дебела коричка на излезлия херпес.

Виното нормализира функционирането на нервната система, то е средство срещу ежедневният стрес. Добра защита от депресии и умори имат висококалорийните десертни и мускатови вина, шампанското. Половин чаша вино елиминира и смущенията в съня.

Червеното вино се използва и в някои диети, тъй като стимулира метаболизма и помага за по-бързото изгаряне на веществата.

Проучване показва, че пиенето на червено вино може да стимулира мозъчната дейност и мисленето. Студентите се справят по-добре на тестовете след като приемат ресвератрол, съставка съдържаща се и в червеното вино. Веществото увеличава кръвта в мозъка и предпазва от сърдечни заболявания.

Редовната консумация на червено вино е полезна, но не прекалявайте. Приемането на вино в прекалено голямото количество може да доведе до алкохолизъм! Приетата дневна доза червено вино за мъжете е до 300-350 мл, докато за жените е препоръчително до 150 мл.

Отслабване с червено вино

Диетолозите отдавна ни съветват, ако спазваме диета да не употребяваме алкохол, за да се избегне приема на излишни калории. Но според последните изследвания, жените, които консумират редовно умерени количества червено вино са по-малко склонни към напълняване. Съчетайте полезното с приятното и пийте всяка вече по една чаша вино, но не забравяйте, че все пак дозата определя крайния резултат.

Източник: Link

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ