Jarava Winery

Червено, бяло, розе, пенливо – кое вино е най-полезно

Червено, бяло, розе, пенливо – кое вино е най-полезно

Жана Калман, която със своите 122 години става най-дълголетният човек, приживе обяснява, че не може без зехтин, шоколад и портвайн. Две от тези неща не са точно в списъка с полезни храни, който може да получите от личния си лекар. Макар че „всичко в умерени количества” може и да не е най-добрият подход, ако искате да се погрижите за здравето и физиката си, няма спор, че чаша червено вино Ви осигурява доста антиоксиданти, които се борят с различни видове рак, укрепват сърцето и дори подпомагат някои мозъчни функции. Съвременните изследвания сочат, че бялото вино има сходни ползи, но може ли да се каже, че определен тип вино е по-полезен от останалите?

Сензация или реклама

Популярната винарна Audacia в Южна Африка направи точно това изявление, пускайки на пазара своето мерло реколта 2013 г. При него, за да се запази вкусът на виното, вместо сулфити са използвани меден храст и ройбос – храстовидно растение от семейство бобови, което само по себе си е много богато на антиоксиданти. „Тази нова категория вино ще позволи на хората, алергични към серен диоксид или други консерванти, използвани често във винената индустрия, да се насладят на напитката без да се тревожат от странични ефекти, свързвани със сулфитите”, твърдят от винарната.

Макар това изявление да звучи доста преувеличено и изцяло като рекламен трик, в него може и да има известна истина. Меденият храст и ройбосът са бедни на танини, които могат да станат причина за влошен махмурлук. Същото важи за серния диоксид, който традиционно се добавя към виното като консервант. Основната причина за махмурлука обаче е дехидратацията, а по-освежаващите вина, например бялото и пенливото, могат да Ви накарат да се чувствате по-малко жадни и в крайна сметка също да доведат до влошен махмурлук. Затова и тук важи старото правило, че всяка чаша алкохол трябва да върви с чаша вода.

Червените вина ферментират с люспите на гроздето, заради което са по-богати на танини, но и на антиоксиданти, което ги прави доста полезни за здравето в наистина умерени количества. Световната здравна организация съветва да ядете плодове или зеленчуци пет пъти на ден, като единия път може да ги замените с чаша червено вино. „Факт е, че някои хора са по-чувствителни към танините и е възможно да имат по-тежък махмурлук. Ако и при Вас е така, заложете на шампанско или по-евтиното пенливо бяло вино”, съветва Кейт Уолъс, сомелиер от Филаделфия. И бъдете спокойни, редица изследвания свързват шампанското с ползи за сърцето и мозъка, тъй като също съдържа антиоксиданти.

Магическата съставка

Червеното вино обаче е богато и на ресвератрол. Тази съставка понижава холестерола, укрепва сърдечното здраве и като цяло допринася за по-голямо дълголетие. А и облекчава някои от симптомите на пациенти, страдащи от метаболитен синдром – комбинация от затлъстяване, високо кръвно налягане и диабет.

Още през 1995 г. в American Journal of Enology and Viticulture е публикувано изследване, според което вината, произведени от сорта грозде Пино ноар, съдържат най-много ресвератрол. Това се потвърждава и от проучване на Лерой Крийзи, професор емеритус в университета „Корнел“, който в продължение на над две десетилетия изследва 100 различни вида червено вино. „Ако смятате да излезете и да си купите вино, но търсите нещо по-здравословно, заложете на Пирно ноар”, съветва Крийзи. Имайте предвид обаче, че австралийска сира, санджовезе от Италия и бургундското вино също са много богати на ресвератрол.

Ами калориите?

Когато преценяваме здравословните ползи, трябва да отчетем и калориите. Скорошна директива на Европейски съюз призова (за ужас на производителите) „скритите” калории на алкохолните напитки да бъдат отбелязвани на етикетите. „Данните за калориите и хранителните вещества ще помогнат на потребителите да правят по-информиран избор, когато си купуват и пият алкохолни напитки”, обяснява пред британския вестник Independent Мариан Скар, генерален секретар на Eurocare.

Често си мислим, че като пием вино всъщност помагаме на диетата си, но според сайта Drinkaware.co.uk голяма чаша червено вино (175 мл) съдържа калории колкото сладолед във фунийка – около 170. В случая обаче става дума за вино с 13% съдържание на алкохол, а това е от голямо значение, защото един грам алкохол съдържа 7 калории.

Когато стане дума за розе, трябва да имате предвид, че колкото е по-сладко виното, толкова повече калории съдържа. В една голяма чаша има около 200 калории, така че ако изпиете две, все едно сте изяли сериозен сандвич с бекон.

И шампанското обаче няма как да Ви накара да се чувствате по-малко виновни. Сухото шампанско от вида брут съдържа едва около 90 калории, но по-сладките варианти достигат и до около 160. Най-зле в това отношение са десертните вина, достигащи между 250 и 275 калории на чаша.

Източник: 2bfit.bg

Всичко за виното розе, може да прочетете на : rosewine-expo.com

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ