Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Храни за вино и вино за храната

Храни за вино и вино за храната

Благодарение на великолепната книга на Здравко Райков „Вино за здраве” имаме възможността не само да ви запознаем с удивителните възможности на божествената напитка да ни предпазва от заболявания, да прочиства тялото ни от отровите, да укрепва имунната ни система, но и да придружава ястията на нашата трапеза. В този материал ще ви представим препоръките на автора за съчетаването на храните с различните видове вина, защото…и най-вкусно приготвената храна ще се „изложи”, ако към нея е поднесено неподходящо вино. И обратното – и прекрасното вино ще се окаже ощетено, ако нарушим правилата на съчетаването. Затова следването на някои общи принципи е важно и ще ни помогне истински да се насладим на храната и виното.

Най-общи съвети:

Не бива да се пие вино на гладно – напиването е бързо, а проблемите със стомаха са неизбежни: изостряне на гастрита, възпаление на жлъчката и панкреаса. Добре е първата глътка да е след първата хапка.

Помнете, че само истинските вина от хубаво узряло грозде са полезни за здравето ви. Фалшифицираните, а това са най-вече евтините „вина”, които са „втора-трета ръка”, ароматизирани, оцветени, обилно напоени със спирт, могат да съсипят организма ви.

Най-добре е да не се пуши, когато се пие вино.

Не смесвайте, а пийте само един вид алкохол – най-полезно за здравето ви е от началото до края да сте само на вино. Българинът и затова е много болен, защото не знае как да пие – започва с ракия, а след това минава на вино. Правилно и здравословно е да се пие единствено вино, и то да не се смесва с други питиета. Но ако все пак това се прави, е добре да се преминава от полекия градус към по-силния – от виното към ракията.

Не разреждайте виното с газирани напитки, с вода – това си е направо грехота, защото всякакви допълнителни добавки убиват неговия неповторим вкус.

иренето е подходящо мезе за виното – така смятат доста хора. И вероятно са прави – то е богато на белтъчини и метионин киселина, която помага на черния ни дроб да се справи с алкохола. Проблемът е, че от сирене до сирене има голяма разлика и че за всеки вид сирене е подходящо определено вино.

Най-често срещани препоръки на експертите в тази област са:

За бели и розови вина: млади сирена (като фета, рикота, моцарела), също и сирена с плесен (рокфор, камамбер, синьо сирене)
За сухи червени вина: твърди сирена (като грюер, пармезан, ементал, бофор)
За тръпчиви червени вина: полутвърди сирена (гауда, едаомер, пекорино, чедър) и др.
За различните вина се препоръчва като подходяща храна още:
За бяло вино: ордьоври, риба, раци, омлети, пилешко;
За червено вино: меса;
За тежки червени вина: дивеч.

Други препоръки, които ще ви помогнат да се насладите на истинското вино от грозде:

Ако сте на гости далеч от вашия град и ви предложат местна кухня, за нея най-подходящо може да се окаже и местното вино;

Ако рибата се вари във винен птичи бульон или месото е приготвено с винен сос, е добре същият тип вино да се поднесе и на трапезата;

Колкото по-гъст е сосът, толкова по-стари трябва да са вината, и обратното – към месо на грил или печено отиват млади вина;

Известно е, че се започва с леки бели вина и след това се преминава към по-плътни червени. Но има специалисти, които препоръчват обратното – да започнете обяда с отлежали „закръглени” вина;

Има и продукти, които не си „пасват” с определени вина – например шоколадът е в състояние да обезличи хубаво сухо вино, но пък подхожда на сладки натурални вина.

Източник: Link

3.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ