Jarava Winery

Филтрирано срещу Нефилтрирано вино. Кое е по-добре?

Филтрирано срещу Нефилтрирано вино. Кое е по-добре?

Филтрирано срещу Нефилтрирано вино. Кое е по-добре?

Какви са плюсовете и минусите на филтрираното спрямо нефилтрираното вино? Научете повече за филтрацията на виното от немския енолог Ким Кирххоф.

Виното е не само напитка, но и вид игра. Това е тема, хоби, което хората обичат да обсъждат или обменнят своите знания, мисли и актуални новини. И, както при всяко модно хоби, то е подвластно на тенденциите и техниките.

Нещо голямо се случва във винарската индустрия в момента, а именно тенденцията към нефилтрирани вина. Наречете го както ви харесва – естествено, автентично, връщане към корените: здравословно. Идеята за нефилтрирано вино е напълно идеална за цялoстния „естествен“ каприз на настоящето.

Филтрирано срещу нефилтрирано вино: Каква е разликата?

Нека разберем какво технически се случва при филтрираното и нефилтрираното вино, за да откриете разликите между двете. Като винопроизводител открих, че има много какво повече да се каже, от колкото да се търсят само визуални разлики.

Защо виното се филтрира?

След края на ферментацията виното е богато на дрождени утайки и седименти. Ние наричаме това вино „blind“ (непрогледно), (в Америка може се нарича „ замъглено”), а България просто „мътно” (бел.ред.)

Това небистро, непрогледно вино, обикновено се избистря или филтрира. Тоест, дрождените частици и микроорганизмите се отделят от виното преди бутилирането чрез филтрация. Виното обикновено преминава през две филтрации: веднъж за отделяне на дрождените утайки за избистряне на виното, а втората е за отстраняване на всякакви бактерии преди бутилиране чрез стерилна филтрация.

Кои вина почти винаги се филтрират?

 1. Сладки бели вина
 2. Флорални и плодови бели вина
 3. Големи партиди вина
 4. Botrytis вина

Нефилтрирани вина

Нефилтрираното вино прескача етапа на филтриране; но това не означава, че виното остава мътно.

Вместо да се филтрира дрождената утайка, виното просто „почива” за известно време (без разклащане или прехвърляне в резервоари!). Това гравитачно утаява дрождените частици по естествен начин. Следва отделяне на виното от утайките, чрез декантиране на бистрото вино и отделянето му в друг съд или бъчва. На дъното остават плътни утайки.

Това води до бистрота, приблизително същата като филтрираното вино.

Тези малки частици, останали в нефилтрирани вина, подобряват ли вкуса?

В по-голямата си част нефилтрираните вина са бистри като филтрираните, така че наличието на останалите частици допринася минимално за тялото на виното.

Кои вина най-често са нефилтрирани?

 1. Малки партиди червени вина.
 2. Бели вина отлежавали в бъчви
 3. Вина с приключила малолактична ферментация
 4. Сухи вина

Нефилтрираните вина са рискови за бизнеса

Не бих искал да кажа, че нефилтрираните вина с лоши. Напротив, много от тях са много добри. Това, което се случва по време на втората филтрация, обаче, е много важно. Имайте предвид, че от биохимична гледна точка виното не е нищо повече от напитка в границите между сок и оцет. Готовото вино не е стабилна среда: то се променя постоянно и е в голям риск качеството му да се влоши.

Всички бактерии, останали във виното, увеличават риска от разваляне. Можем или да премахнем бактериите чрез филтрация, за да премахнем микробната активност (по конвенционалния начин), или да допуснем присъствието на бактерии, като потискаме тяхната активност по други начини (нефилтрираният начин).

Това потискане може да бъде направено при Малолактичната ферментация, така че в бутилката да не се случи нищо повече. Виното губи своите първични плодови аромати и свежест, но се трансформира във вино с аромати на ядки и сметана.

Другият вариант е да се стабилизира нефилтрирано вино с по-висока доза SO2 (сулфити).

Филтрирано срещу нефилтрирано вино: Съжителството е отговорът

Възможно е нефилтрираните вина да са по-„отворени“ и „естествени“. Но както научихме по-горе, зависи от много неща.

И двете техники трябва да бъдат приети за мирно съвместно съществуване. Всеки трябва да опита и двата стила в дегустация, за да създаде лично предпочитание и мнение. Предлагаме ви да го направите в обстановка на сляпа дегустация!

Забавен факт – Нефилтрираното вино не е нищо ново!

И така, кое нефилтрирано вино е добре познато и все още радва света след стотици години?

Бел. Ред. Темата е далеч по-обширна, особенно що се отнася до белите вина и тяхната обработка с бистрещи агенти, което неминуемо изисква последваща филтрация. Белтъчната стабилност на белите вина е широко дискутирана тема, но е факт, че бели вина с пехтиеста утайка в бутилките може да откажат много консуматори да си закупят това вино. Винопроизводството е наука, която се развива в търсене на техники и енологични материали, които максимално най-щадящо да помогнат на виното да достигне в иделен вид до консуматора, с минимален риск за качеството на напитката и разбира се реномето и бизнеса на неговия създател.

Източник: winefolly.com

4.5/5.0 Article rating
11 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
 1. ЕКСТРА
 2. СУПЕР
 3. ДОБЪР
 4. СТАВА
 5. ЛОШ

Подобни статии