Jarava Winery

Фестивал на българските винени сортове в Трявна

Фестивал на българските винени сортове в Трявна
Фестивал на българските винени сортове в Трявна
От 28.04.2023 до 30.04.2023
Организатори: Община Трявна и DiVino
Първо издание на събитието

Вярваме, че е време безспорните качества на българското вино и огромният потенциал на местните ни сортове да се популяризират и да се отпразнуват и извън пределите на столицата и най-големите градове в страната ни.

На 28, 29 и 30 април 2023 г. Община Трявна и DiVino имат удоволствието да ви поканят на събитие, чието съвместно организиране беше замислено отдавна. 

Фестивалът на българските винени сортове ще се проведе в последния уикенд на месец април 2023 – първият подобен фестивал в красивата възрожденска Трявна. Малкият балкански град е традиционен притегателен център за много туристи ежегодно и Община Трявна има за цел да обогати общинския културен календар, а заедно с това и  националния винен календар, с богато и привлекателно събитие, което с годините да се превърне в традиция. Разбира се, както екипът на Общината, така и всички от DiVino вярваме в неподражаемия характер и в потенциала на българските винени сортове – както при самостоятелно винифициране, така и при участието им в блендове.

Фестивалът ще се открие на 28 април, петък, след края на работния ден, в 18:00 часа. В трите фестивални дни, включително на 30 април, неделя, посетители ще се посрещат  до 21:00 часа. Събитието ще се проведе на открито, под шатри с маси, на площада пред Народно читалище Пенчо Славейков, пред сградата на Община Трявна.

Във Фестивала ще участват 22 изби с доказан опит и успехи в работата с български (и не само) винени сортове. Ето кои са те: Ангъс ЕстейтБендидаБонония ЕстейтБратановиВила БасареаВинарна ЧукараВитус МариновиГорунДрагомирДрагошиновДюсКонопанеМалката ЗвездаМарянМеди ВалиНояОрбелияПинк ПеликанРосидиСала ЕстейтЦарев БродШато Коларово.

Производителите сами ще представят вината си, а ние от DiVino, ще организираме магазин за продажби на дегустираните вина. Срещу входен билет* всеки посетител ще получава гривна и чаша с депозит*, за да може да дегустира. Гривната, получавана срещу входен билет, е идентификацията, която ще даде право на посетителите да дегустират представяните вина. Иначе цялата зона на фестивала е със свободен достъп.

В събота и неделя са предвидени специални събития за посетители с покана и отделен вход, които ще се проведат в мултифункционалната зала Дръзновение на Народно читалище Пенчо Славейков – непосредствено до мястото на събитието. В съпътстващата програма са включени майсторски класове, посветени на типични сортове, вертикални дегустации, дегустации на специални и занаятчийски вина от доказани технолози и представяне на отдавна изчерпани енотечни вина.

В непосредствена близост до фестивалната зона ще бъде изградена сцена – вечер ще се радваме на талантливи музикални изпълнения, допълващи атмосферата.

Надяваме се заедно да проведем истински празник на българското вино!

Фестивал на българските винени сортове
Кога: 28 април, петък, 18:00 – 21:00 часа
29 и 30 април, събота и неделя, 12:00 – 21:00 часа
Къде: град Трявна, площада пред Народно читалище Пенчо Славейков
5.0/5.0 Article rating
2 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ