Фестивал „Дефиле на младото вино” – предистория

Фестивал „Дефиле на младото вино” – предистория

Фестивал „Дефиле на младото вино” е запазена търговска марка, регистрирана от Съвета по туризъм на град Пловдив, за организиране и провеждане на дегустации на млади български вина в рамките на последната седмица на м. ноември в Стария град на Пловдив.

„Дефиле на младото вино” стартира през 2009 г., с 16 участника в 6 възрожденски къщи. Събитието изключително бързо доби популярност. Само четири години по-късно, през 2013 г., вече 26 винарски изби от цялата страна представят продукцията си в 9
къщи и 2 ресторанта в Стария град. За пет години събитието се разрасна до седемдневен фестивал, като по официални данни над 10 000 са посетителите, дегустирали българското младо вино, само за миналата година.

Основната идея на Фестивала е превръщането му в част от събитията, насочени към реализирането на националната стратегия за виното и създаването на атрактивна възможност и повод за посещение на гости от цялата страна и чужбина в Стария град. Производителите на вино представят в неповторимата атмосфера на старите къщи своите млади вина. Дегустациите са съпроводени с културни събития, лекции, посветени на виното, актуална информация за производителите на вино и др., които комбинирано с компактното включване на десетки локации, като ресторанти, нощни клубове и др., превръщат събитието във важен акцент за Пловдив. Основните целеви групи на Фестивала са пълнолетни граждани и гости на град Пловдив. „Дефиле на младото вино” завършва с „Вечер на майсторите на виното”, на която се връчват наградите на професионалното жури и публиката на най-добрите млади вина. Дегустациите на младото вино са неизменна част от винената култура и атрактивна възможност за производителите да рекламират и продават своята продукция.
Локациите, в които се дегустира вино, са къщи и открити площи в Стария град. Винопроизводителите са разположени както вътре в къщите, така и в шатри на дворните пространства, с осигурени отоплителни тела. Всеки винопроизводител организира своето представяне на място, брандиране и др
Производителите на колбаси, сирена, хляб и минерална вода, използват активно събитието, за да рекламират своите продукти. В специални павилиони на Лапидариума в Стария град, своя продукция предлагат ресторантьори.
Със стартиране на подготовката се създава Организационен комитет, от представители на Съвета по туризъм – Пловдив, Община Пловдив, Националната лозаро-винарска камара, ОИ „Старинен Пловдив”, Асоциацията на българските винари и Европейския рицарски орден. Две седмици преди началото на Фестивала се организира среща на всички регистрирани участници, на която се представят новостите и обстойно се изяснява регламента.
Част от фестивала са „Дните на младото вино” – съпътстваща културна програма с атрактивни събития в градска среда като огнени спектакли, танцови атракции и също така концерти, изложби, филмови прожекции и др., със свободен вход за посетители. През цялата последна седмица на ноември, художниците и фотографите имат възможност да организират пленери и изложби на произведения, посветени на виното и създадени с продукти от грозде, танцьорите показват древни ритуали и танци, посветени на виното, а музикантите се вдъхновяват от неговата сила. Организира се съпътстваща образователна програма с лекции, семинари и представяне на книги на винена тематика.
Като допълнителни събития са „Вечерите на младото вино” – вечери с известни готвачи, в знакови пловдивски ресторанти, в рамките на които се дегустират комбинации от храна и вино съчетани с кратка лекция по темата.

Откриването на „Дефиле на младото вино” започва в петък с Дионисиево шествие от площада пред Общината към Стария град, съпровождано от ансамбъл „Тракия”, хора на кокили и жонгльори, както и танцьори, разположени по главната улица по пътя към Римския стадион, които приканват хората и раздават брошури за събитието.
Множеството от граждани и гости на града се придвижват до сцената на Лапидариума в Стария град. Следва танцово-музикална програма с участието на гост-звезда и приветствия на официалните гости на събитието. Символичният старт на консумацията на младо вино се дава с отварянето на „Бъчва на младото вино”, първата бъчва с вино от т.г. на миналогодишен носител на златно отличие. Рицари от „Европейския рицарски орден на виното” повеждат ценителите на хубавото българско вино по къщите, приютили майсторите на виното.

„Вечер на майсторите на виното”, е специално организирано събитие , на което се обявяват наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина, съгласно регламента определен от дегустационната комисия. Вината, които се оценяват, могат да бъдат чисто сортови или купажни млади вина от настоящата реколта. Всеки производител има право да участва с максимум общо до 4 проби. Дегустацията се провежда в следните категории сухи вина: млади вина в завършен търговски вид: бели и розови сухи вина/ червени сухи вина. Младите вина, които ще се дистрибутират на пазара преди края на годината, следва да бъдат представени в напълно завършен търговски вид, с посочено количество на партидата. Втората категория е млади вина за отлежаване: бели и розови сухи вина/червени сухи вина.Тук пробите могат да бъдат представени с работен етикет, на който да са отразени сорт, количество партида, средно алкохолно съдържание. Цел на дегустацията е популяризиране на младото българско вино и утвърждаването на българското вино като продукт от национално значение.

Съществуват и „Награди на посетителите”, определяни въз основа на резултатите от анкетните карти, които всеки дегустирал попълва отново за бяло, червено и вино розе. Всеки попълнил анкетна карта участва в томбола с награди- бутилка селектирано младо вино.

Разработен е ПР план с основен принцип – създаване и организиране на медийни изяви, материали, обществени прояви и мероприятия в рамките на фестивала, в един общ контекст с цел утвърждаване на събитието в националното обществено пространство. Информират се големите туроператори, чуждестранни мисии в Пловдив и региона, както и посолствата на чуждите държави у нас.
По време на тазгодишното издание на фестивала ще се проведе Петата международна среща на туроператорите в Пловдив. Това дава възможност за международна реклама на събитието. „Дефиле на младото вино” заема подобаващо място в събитийния календар на Пловдив и е част от националния туристически календар.
Медийната комуникация започва още през м. септември, за което е изготвен медиен план и сключени споразумения за медийно партньорство с национални медии. Медийните материали документират дейностите в рамките на фестивала, като се използват комуникационни канали особено на онези медии, с които се сключват споразумения за медийно партньорство.
Рекламните материали включват 16 транспаранти поставени на ключови места, 4 билборда, 2000 плакати, 20000 флаери които се раздават от доброволци и атрактивни участници /като мимове, хора на кокили и жонгльори, танцьори/.

Всеки желаещ да се наслади на младо вино може да закупи билет за вход, който се продава пред или във всяка къща, в която се предлага дегустация, от специално наети за целта продавачи. Към билетите за вход се предоставят карнетки с жетони, като един жетон дава право на една дегустация. Стъклени чаши, гравирани с логото на фестивала, се предлагат на покупна цена заедно с жетони. Обективна класация по интереса на публиката към винарските изби-участници в празника и тяхната продукция, се прави по броя на жетоните, с които посетителите са дегустирали.

Съвета по туризъм – Пловдив и Община Пловдив организират „Дефиле на младото вино” в активно сътрудничество с Националната лозаро-винарска камара, ОИ „Старинен Пловдив”, Асоциацията на българските винари, ОП „Туризъм”- Пловдив, Сол комюникейшън ЕООД, Фондация „Пловдив 2019”, професионални гимназии и висшите учебни заведения, кетеринг-фирмите, производителите на сувенири и всички участници във винения бизнес, както и институциите свързани с културата и изкуството в града.