Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Фестивала на виното розе / Rose Wine Expo 2015 приключи

Фестивала на виното розе / Rose Wine Expo 2015 приключи

На 6 и 7 юни в гр. Казанлък се проведе Фестивала на виното розе / Rose Wine Expo 2015, на което събитие взеха участие 54 изложители !
Изданието на фестивала се провежда за пета поредна година, и бележи голям ръст в интереса за участие на все повече изби, сред които и дебютиращи. Наред със вече утвърдени винопроизводители, десет нови изби направиха своя дебют на Rose Wine Expo Kazanlak. Сред тях бяха VIA VERDE гр. Сандански, Винарска изба СопотТракийско вино Харманли.

„Българските производители на розе са готови да излязат на европейския пазар, защото те вече са конкурентноспособни“, сподели организаторът на събитието Анна Дундакова. Фестивала посрещна своите гости в добра обстановка и с голямо разнообразие.

” Родени сме в една благодатна земя, но тя никога не ни е принадлежала, тя принадлежи на нашите внуци и ние сме длъжни да им я предадем точно толкова богата и красива, колкото сме я получили от нашите деди”, каза Дундакова.


Розовите вина бяха оценявани по 100 точковата система на оценяване на вина на Международната организация по лозата и виното (OIV), включваща правила, представени в Стандарта на OIV за международните конкурси за вина и алкохолни напитки от грозде и вино, публикувани с Резолюция 332А/2009), също призната от Международен съюз на на OEnologues (UIOE).

Комисия от винени експерти от Университета за хранителни технологии в Пловдив, винени експерти – международни съдии, представители на Българската асоциация на професионалните сомелиери.
Доц. доктор инж. Христо Спасов, Доц. доктор инж. Надежда Благоева, Михаил Марковски, Вили Гълабова, Йордан Кирилчев, Георги Михов, Димитър Николов, Димитър Коритаров


отличиха 20 вина с бронзови медали, 21 със сребърни , десет са златните медалисти.

Голямата награда за розе „Златен Киликс“ отиде при Черноморско злато Поморие/ Black Sea Gold Pomorie с Salty Hills Rose, купаж от каберне совиньон & каберне фран & сира..

Останалите златни медалисти са:
eXentric incanto Rose, Меди Вали (със средна оценка от конкурса 86.33 точки от 100)
Rose Pomorie, Черноморско злато (85.89 т.)
Gorchivka Rose, Винпром Свищов (85.88 т.)
Rigid elm Rose, Винарска изба Нисово (85.75 т.)
Rose Bulgarian Heritage, Карабунар (85.67 т.)
Blush Rose, Марвин (85.63 т.)
Verano azur, Съединение Пещера (85.63 т.)
Aureos Rose, Винпром Свищов (85.11 т.)
Raynov Rose, Винарска изба Нисово (85.11 т.)
Golden Rhythm, Черноморско злато (85 т.)

15 бутилки бяха отличени за дизайн на винен бранд от професионални дизайнери.
Награда за бранд спечели дизайнът на етикет и бутилка на розето „Вила Терес”. Специалната награда на семейство Дундакови за партньорство и подкрепа заслужи изба „Марян”.
Фестивалът на виното е част от програмата на Празник на розата 2015.

« на 4 »

winebg.info

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии