Jarava Winery

Фалира доставчик на вино за милиардери

Фалира доставчик на вино за милиардери

Интериорът на магазина на Premier Cru в Бъркли. Снимка Trachtenberg Architects

Елитен дилър на вино в Калифорния фалира, след като обеше обвинен, че е измамил клиентите си, пише CNBC. Premier Cru, базиран в Бъркли, Калифорния, затвори своя магазин и внесе документи за откриване на производство по несъстоятелност с активи за $7 млн. и задължения за над $70 млн.

Според анализатори това е най-големият фалит на винен търговец през последните години и хвърля сянка върху целия сегмент на търговия с напитката.

В случая с Premier Cru са замесени имената на едни от най-големите колекционери на вино в света. В представения пред съда списък с кредиторите има над 9000 имена, след които тези на милиардерите Уилям Кох и Джеф Грийн.

Някои от заможните колекционери са платили по повече от половин милион долара на търговеца за редки вина, които след това не са получили, показват предишни публикации по темата на CNBC.

През последните години Premier Cru си беше извоювал статуса на най-реномирания търговец в сегмента на продажбите на вино в САЩ. Компанията предлагаше не само редки реколти за по няколко хиляди долара, но и качествени вина, чиито цени започваха от $9 бутилката. Така че сред клиентите, претърпели загуби, има и много американци от средната класа.

Premier Cru беше специализиран не само в продажбите на бутилирани вина, но и на винени фючърси – вина от нови и по-стари реколти, които още отлежават и не са бутилирани.

Още през миналата година срещу него бяха заведени десетки дела от клиенти, които са платили, но не са получили заявените количества. Оказва се, че проблемът с доставките датирал от години, но компанията постоянно измисляла успешни оправдания, за да убеди своите клиенти, че скоро ще получат поръчаните вина.

Източник: clubz.bg

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ