Jarava Winery

Установено: Червеното вино се отразява добре на здравето

Установено: Червеното вино се отразява добре на здравето

Червеното вино е полезно за храносмилателната система и намалява холестерола, съобщиха британски медии. Този благотворен ефект обаче не е основание да се черпим всеки ден – достатъчна била само една чаша на две седмици.

Първото значимо изследване по въпроса установи доста по-голямо разнообразие на добри бактерии в храносмилателната система сред почитателите на червеното вино в сравнение с хората, които предпочитат бяло вино, сайдер или бира.

Учените от лондонския Кингс колидж мислят, че благотворният ефект се дължи на полифеноли от люспите на гроздето, които се използват при производството на червено вино, но не и на бялото. В тях има много антиоксиданти, които са полезни за микробиома. Това обяснява и защо червеното вино се отразява добре на здравето.

Дисбалансът на „добрите“ и „лошите“ бактерии може да влоши здравето, като отслаби имунната система, предизвика напълняване или висок холестерол. Микробиом с по-голям брой различни бактериални видове се смята за маркер за добро състояние на храносмилателната система.

„Ако трябва да избирате какъв алкохол да пиете, червеното вино изглежда най-уместното за потенциален полезен ефект върху здравето и микробите в червата, което също може да помогне за теглото и риска от сърдечни заболявания – каза ръководителят на изследването д-р Каролайн Льо Рой.

Учените са работили за изследването си с 3000 души във Великобритания, САЩ и Холандия.

Източник: agrozona.bg

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии