Умерена консумация на вино и диабет тип 2

Умерена консумация на вино и диабет тип 2
👍 Допада ли ви тази публикация?
  • 😊 Страхотно (0%)
  • 😏 Интересно (0%)
  • 🤓 Полезно (0%)
  • 😏 Става (0%)
  • 😕 Скучно.. (0%)

Мета анализ на откритите изследвания може да помогне на страдащите от диабет, като понижава кръвното налягане и холестерола.

Хората с диабет тип 2 трябва да се наблюдават какво ядат и пият. Доказателствата обаче продължават да показват, че те могат да се насладят на чаша вино. Няколко проучвания са установили, че умерените количества вино всъщност могат да подобрят здравето на пациентите с диабет. Ново проучване предлага интересни доказателства защо.

Водещият изследовател Джинхуа Йе и няколко негови колеги от кардиоваскуларното отделение на болница Тонгде в провинция Чжецзян Прованс, Китай, извършиха мета анализ на девет проучвания, които най-добре отговарят на техните критерии и се вкопават дълбоко в данните. Резултатите са публикувани в списание „ Медицина“ .

Те откриха, че пациентите с диабет определено могат да се възползват от умерена консумация на вино, по-специално защото виното е свързано с по-ниско кръвно налягане и по-ниски нива на общия холестерол. „Умерената консумация на вино сред пациентите с диабет тип 2“ може да намали нивото на диастолното кръвно налягане и общия холестерол “, написаха авторите. Установено е, че общите нива на холестерола и кръвното налягане са намалели значително през деня след консумацията на вино и в продължение на две години.

Въпреки това, други рискови фактори за диабет, като общите нива на глюкоза в кръвта, не са били засегнати. И тъй като това проучване представляваше ретроактивен мета анализ, изследователите не можеха да изберат за контролирана група пациенти, така че субектите варираха значително във възрастта, нивата на консумация и други фактори.

Изследователите се надяват да проведат още изследвания по темата. „Необходимо е по-нататъшно разследване, включително по-продължителна интервенция (опити) и повече участници, за да се потвърди ефикасността и безопасността на приема на вино и неговата връзка с риска от сърдечно-съдови заболявания сред страдащите от диабет тип 2.

Източник: winespectator.com

 

Подобни статии