Jarava Winery

Трябва ли да подушите корка, за да съдите виното?

Трябва ли да подушите корка, за да съдите виното?

Някои хора предпочитат да подушат тапата за вино, за да преценят виното преди да отпият, но в действителност помирисването на корка всъщност не доказва, че едно вино е добро или лошо.

Решили сте да прекарате една страхотна вечер в ресторант с няколко приятели в добра компания, разговори, с хубава храна и бутилка вино.

Всички са удобно седнали и поръчките са взети. Малко след това сервитьорът или сомелиерът идва на масата с вашата поръчка за вино и започва деликатният танц на представяне и отваряне на бутилката. Представя се виното, капсулата се отрязва, тапата се отстранява и след това ви го поднасят.

Какво правиш с винената тапа?

Много хора по някакъв начин вярват, че когато сервитьорът или сомелиерът им представи тапата, веднага трябва да я инспектират, да я помиришат и погледнат. Други нямат представа какво трябва да правят с тапата и в крайна сметка са с въпросителен знак, изписан на лицето им.

Ако тя е представена правилно, би трябвало да се постави на масата пред лицето което е поръчало виното в малка чиния пред пред него. Що се отнася до това какво да правите с тапата като клиент, ето малко история за представянето на винения корк.

Историята на представянето на винени коркове

В началото на деветнадесети век много винарски изби в ресторантите са били мръсни, влажни и студени. Тъй като виното остарява в тези изби (понякога се съхранява за много дълго време), етикетите се навлажняват и остаряват преждевременно. Понякога дори е било невъзможно да се прочете етикета. Сервитьорът може да ви донесе вино без вие да разберете какво е то по етикета. Поради неизбежното разпадане на етикета на виното, винарните започват да печатат името на винарната на корковата тапа, както и годината на производство (реколтата). По този начин е имало по-малък шанс клиентът да бъде подмамен с различно вино от това което е поръчал.

Днес повечето вина по ресторантите не се съхраняват прекалено дълго време, за да може етикетът на виното да остане четлив. В допълнение, повече ресторанти контролират влажността и температурата на мястото където съхраняват своите вина. Въпреки това, все още има хора които търсят изключителни редки реколти вина, които всъщност са с етикет но той трудно се чете.

Ето така е възникнала практиката да се печата корковата тапа с логото на избата и реколтата, което ще докаже, че правилното вино е донесено на трапезата ви. За щастие все още съществува.

Трябва ли все още да помиришеш тапата?

Е, ако наистина бихте искали да подушите тапата, продължете напред. Хората са приели схващането, че подушвайки корковата тапа, човек може да каже дали виното е добро или лошо. Това не е така!

Ако има дефекти с поръчаното вино, можете да го помиришете и да го откриете по-добре когато вече е във  вашата чаша. Ако обонянието ви е по-добро от средното или добре обучено, може да сте в състояние да забележите дали виното е запушено (коркнато) (TCA) или може да има Brettanomyces .

Определение – Какво означава Brettanomyces (Brett) ?

Brettanomyces, или Brett за кратко, е естествено срещаща се мая, която най-често се свързва с разваляне или повреда на виното. Във високи дози Брет причинява гранясали, конски аромати и във виното. Вината, развалени от Брет, се наричат ​​Бретти и метални, или се смята, че имат Брет характер. В ниски дози може да добави сложност и характер на вината.

Brett е известен също като Dekkera, но те са две различни версии на един и същи род дрожди: Brett не се посява чрез спори, докато Dekkera го прави.

И двата дефекта обаче обикновено не се долавят лесно на тапа.

По-добре е да завъртите чашата си с пробата вино която вашият сервитьор е налял, за да усетите дали има някакъв дефект.

Видове винени тапи

Stelvin Caps (Винтови капачки)

Не всички видове бутилки предназначени за винтова капачка са произведени безупречно. Повечето хора вярват, че ако едно вино се затваря с Stelvin (винтова капачка), то няма да има проблем. Това е неправилно. Има вина които все още могат да имат TCA, дори ако това е капачка с винт. Въпреки че намирането на „коркнато“ вино с винтова капачка се случва по-рядко.

Синтетични тапи

Тогава са пластмасовите тапи, този материал не е порест и няма възможността да абсорбира каквото и да е вино. Няма да можете да откриете дали виното е добро или по друг начин с този тип тапа.

Натурални тапи

Последната категория затваряния за вино са действителните тапи, направени от корк. Не всички тапи обаче са създадени еднакво. Някои са съставени от малки коркови частици които са залепени заедно. Те са изработени от по-нискокачествен корк, добит от корковото дърво (uercus suber). Тези затваряния не са предназначени за вино от висок клас. За потребителя това е показател за качество. Хубавите тапи са направени от едно твърдо парче корк. Производителите ги запазват за своите висококачествени вина.

Следващия път когато поръчате бутилка вино и ви е дадена корковата тапа, разгледайте я, погледнете дали производителят е същият, както е представен на бутилката. Ако виното ви е харесало, тогава може да я запазете като сувенир и продължете с хубавата си вечеря.

Източник: Link

5.0/5.0 Article rating
4 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии