Традицията да се празнува новото БОЖОЛЕ стана на 68 години

Традицията да се празнува новото БОЖОЛЕ стана на 68 години
👍 Допада ли ви тази публикация?
  • 😊 Страхотно (0%)
  • 😏 Интересно (0%)
  • 🤓 Полезно (0%)
  • 😏 Става (0%)
  • 😕 Скучно.. (0%)

От десетилетия във Франция, а от няколко години и в други страни по света, третият четвъртък на месец ноември се празнува като Ден на младо вино Божоле Нуво.

Традицията на празнуване на новата реколта по тези места е от началото на деветнайсети век, като първи отбелязват празника винопроизводителите от град Божо (Beaujeu). Френски декрет от 1951 години разреши на производителите да пласират на пазара вина от същата година най-рано през месец декември. Но хората, които произвеждаха новото божоле, успяха да договорят по-ранна дата и тя бе изтеглена в средата на ноември.

Le Beaujolais Nouveau est arrive! или It’s Beaujolais Nouveau Time! се анонсира точно в 12 часа в полунощ на третия четвъртък на ноември. Празненствата продължават цял ден – в четвъртък във всички магазини за вино, кафета и барове във Франция от ранна сутрин се дегустира новото божоле. Това е младо вино от сорта грозде гаме, което се консумира до февруари. Произвежда се в малък винарски регион на север от Лион. Гроздоберът му се извършва през септември, задължително на ръка. В рамките на месец преминава през две ферментации между реколтата и разливането в бутилките.

ЗА ВИНОТО БОЖОЛЕ НУВО

Виното Божоле Нуво се отличава с наситеност, свежест, богат вкус и силен ароматен букет, често има плодов привкус на вишни, малини, а миналата година се предлагаше дори с привкус на банан. Различният и уникален вкус всяка година се дължи на ускорената ферментация. Ако виното влезе в бутилките няколко часа по-рано, то може да се окаже прекалено леко и безцветно, от друга страна няколко часа закъснение водят до тежест и тръпчивост. За мезе с него се сервират месо, колбаси или сирена. Най-големи консуматори на новото божоле във Франция са парижани, с 1,3 милиона изпити бутилки. Япония е най-големият експортен пазар за тази стока със 7 милиона пласирани бутилки. Следват САЩ с 2,4 милиона продадени бутилки и Германия – 1,2 милиона.

Подобни статии