Lozenitsa Estate

Топ 10 на страните по консумация на вино

Топ 10 на страните по консумация на вино

През 2021 г. Международната организация по лозарство и вино (OIV) публикува данни за консумацията на вино в различни страни. Въпреки западноевропейската традиция обядите и вечерите да се придружават с чаша вино, изглежда, че САЩ (с население от около 258 милиона възрастни) консумират най-много вино в света годишно.

Общото потребление през 2021 г. се пресмята на 236 милиона хектолитра, което е с 0,7% повече от 2020 г. Това прекъсва низходяща тенденция от 2018 г. до 2020 г.

Забележка: данните не са на глава от населението, общото потребление е за всяка страна като цяло.

САЩ – 33,1 МЛН. ХЕКТОЛИТРА

За да визуализираме тази цифра, нека обясним, че 33,1 милиона хектолитра вино се равняват на приблизително 4,4 милиарда стандартни бутилки от 0,75 литра. Не е лошо постижение за страна, в която все още има региони със забрана на алкохола и където алкохолът не може да се купува законно от лица под 21 години. Калифорнийските вина доминират по отношение на това, което пият, но има предположения, че младите американци могат напълно да се откажат от виното в полза на други алтернативи. Данните на OIV обаче показват, че потреблението на вино е нараснало с около 5% от 2016 г. насам, като пазарът е доминиран от по-възрастни, заможни потребители.

ФРАНЦИЯ – 25,2 МЛН. ХЕКТОЛИТРА

Въпреки че я познаваме като страна, която определя правилата за вино, потреблението на вино във Франция е намаляло леко през последните години: то се оценява на 28,3 милиона хектолитра през 2016 г., цифра с 2% по-висока, отколкото преди пандемията. Все още има хора, които се наслаждават на две чаши на ден, включително президентът Еманюел Макрон, но нагласите са се променили в полза на по-рядката консумация. Това може да се дължи отчасти на опасения за здравето, въпреки че опитите да се поставят надписи за здравето върху бутилките бяха посрещнати с възмущение както от индустрията, така и от потребителите. Фактът, че започнаха да пият по-малко, не означава, че любовта на французите към виното някак си е отслабнала.

ИТАЛИЯ – 24,2 МЛН. ХЕКТОЛИТРА

Консумацията на вино в Италия не съответства на нивото на винопроизводство в страната, те произвеждат почти два пъти повече вино, отколкото консумират. Консумацията на вино е най-високата в Италия от 2008 г. насам, въпреки че продажбите на целия алкохол в Италия са спаднали с -8,5% по време на пандемията.

ГЕРМАНИЯ – 19,8 МЛН. ХЕКТОЛИТРА

Изглежда, че бирата трябва да е лидер в Германия – но всъщност тази страна е едва на шесто място в света по отношение на консумацията на бира. И въпреки по-малките обеми, Германия може да се похвали с четвъртото най-голямо потребление на вино в света. Пенливите вина са особено популярни сред немските потребители. Последните резултати от Henkell Freixenet, производител на голяма гама пенливи вина, показват, че Германия, Австрия и Швейцария остават най-силният регион за компанията. Шампанското също набира скорост, като 15-те милиона бутилки, продадени в Германия през 2021 г., представляват феноменално увеличение от 28% спрямо нивата от 2019 г.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ – 13,4 МИЛИОНА ХЕКТОЛИТРА

Проучване сред британци за любимите им марки вино показа, че се предпочитат сладки и евтини напитки или скъпо шампанско. Що се отнася до британските вина, платиненият юбилей на кралицата вдъхнови мнозина да опитат част от растящия сегмент на пенливи вина в Англия, чието потребление се утрои след Диамантения юбилей. Резултатът от миналата година е с около 3,4% над петгодишната средна стойност и показва, че въпреки Brexit Обединеното кралство остава силен пазар.

КИТАЙ – 10,5 МИЛИОНА ХЕКТОЛИТРА

Виното не е първата напитка, която идва на ум, когато говорим за Китай: бирата и байджиу са много популярни в Народната република. Между 2019 г. и 2020 г. потреблението на вино е намаляло с -17,4%, главно в резултат на наложените сериозни ограничения в страната, а през 2021 г. с още -15,4%. Освен това Китай е бил основен пазар за австралийско вино, но спорът за тарифите, който започна през март 2021 г., не показва признаци за скорошен край.

РУСИЯ – 10,5 МИЛИОНА ХЕКТОЛИТРА

Русия произвежда 4,5-5 милиона хектолитра вино годишно и има силен вътрешен пазар. Търсенето на чужди вина е също толкова голямо.

ИСПАНИЯ – 10,5 МИЛИОНА ХЕКТОЛИТРА

Испания е основен световен производител на вино, наравно с Франция. Въпреки факта, че виното е неразделна част от храненето в страната, консумацията на алкохол през 2020 г. е спаднала с -16%, тъй като значителна част от консумацията се случва в ресторанти и барове, които бяха затворени по време на пандемията. Повторното отваряне на тези заведения доведе до 9,9% увеличение на потреблението в сравнение с 2020 г.

АРЖЕНТИНА – 8,4 МИЛИОНА ХЕКТОЛИТРА

Въпреки че много производители изнесоха вината на страната на международните пазари и малбеците вече са нещо обичайно по рафтовете на супермаркетите по целия свят, дълго време повечето аржентински вина никога не са напускали Аржентина. Въпреки това вътрешното потребление е намаляло с -11,1% между 2020 г. и 2021 г. и общата тенденция от началото на този век е към по-ниско потребление. Това вероятно се дължи на икономически проблеми и девалвация на валутата, което намалява покупателната способност на потребителите.

АВСТРАЛИЯ – 5,9 МИЛИОНА ХЕКТОЛИТРА

В Австралия виното също е много популярно. Въпреки че населението на Австралия е най-малкото в този списък – около 20 милиона души на възраст над 18 години – богатството от австралийски вина е намерило своята публика сред хилядолетията. Всъщност между 2018 г. и 2021 г. делът на редовно пиещите вино над 55 години е намалял с -7%, докато сред 25-44-годишните е нараснал с една трета, обратното на демографската промяна, наблюдавана в САЩ. Като цяло потреблението на вино в Австралия миналата година е било със 7,9% над средното за пет години, достигайки най-високото си ниво досега.

Източник: wine-mag.ru

4.3/5.0 Article rating
6 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии