Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Топ 10 на кулинарния туризъм в Европа

Топ 10 на кулинарния туризъм в Европа

Европа е кутия със съкровища откъм кулинарни изкушения, убедена е Сандра Конрин от британската туристическа компания Cruise 1st. Англичанката с над 20-годишен опит в областта на туризма, е направила списък с десетте най-добри дестинации на стария континент, които освен забележителности, предлагат на посетителите си и невероятни изкушения за сетивата.

1. Париж.

“Това не е никаква изненада, нали? Ако трябва да съм честна, бих поставила цяла Франция на тази първа позиция, а не само един от градовете й, пък бил той и нейната столица. Градът на светлините е известен сдесертите, вината и сирената си, но според мен е задължително да опитате и карамел, овкусено местно масло, както и кроасан с шоколад. Съветът ми е да се разровите из дневните менюта и да откриете рядко срещани лакомства, както и да попитате местните за ястия, които изобщо не присъстват в менютата.

2. Лондон.

Години наред лондонската кухня не беше на особена почит. Напоследък английската столица набира точки и дръпва в класацията на най-известните дестинации за кулинарен туризъм. Типично за този град е разделянето на топ ресторанти с Мишлен звезди и на изобилие от места с доста добри цени и ястия от цял свят, за които просто можете да мечтаете. Нека не пропускаме и отличния, бързо развиващ се отрасъл на стрийт фууд – т.н. улична храна.

3. Бургундия.

Едни от най-добрите винарни в света са именно тук. И, да! Сиренето, дижонската горчица и телешкото също не са за изпускане!

4. Истрия.

Това е най-големият полуостров на Адриатическо море, поделян между Хърватска, Италия и Словения. Съвсем нормално е тук да се обединява най-доброто от храните на тези три държави. Тук може да опитате едни от най-добрите вина, трюфели и зехтин. В зависимост от настроението и предпочитанията ви, може да се насочите към деликатесите на континенталната страна или средиземноморската страна на този район.

5. Прованс.

Този район не заслужава да го посетите единствено заради красотата на лавандуловите му полета. Хората тук приемат храната като нещо много сериозно и организират страхотно много фестивали на такава тематика. Някои от любимите ястия на местните са паея и яхния от телешко.

6. Рим.

Сладко, морска храна и пица специалитетите са толкова магични, колкото и самият град. Местните предпочитат Тратория да Лучия за класическа римска кухня или Бафето за вечерна пица.

7. Истанбул.

Храната тук е уникалната, както и месторазположението на града. Опитайте ресторанти, специализирани в домашно приготвени ястия, гьозлеме и разбира се, кебапи.

8. Тоскана.

Проблемът на Тоскана е, че тук има прекалено много неща, които ще ви се иска да опитате. Бъдете готови да се объркате от богатия избор. Лампредото – улична храна, направена от стомаха на крава, панцанела – салата с хляб, папа ал помодоро – супа със стар тоскански хляб, босилек, домати и чесън, са едва една малка част от нещата, които трябва да опитате.

9. Сан Себастиан.

Страната на баските е претъпкана с Мишлен ресторанти, но истинската причина да посетите Сан Себастиан е пийнчос – безспорно най-добрият тапас в цяла Испания.

10. Копенхаген.

Турнето ви из Европа няма да е пълно без изживяването да опитате скандинавска кухня. Може никога преди да не сте чували или опитвали мьоребрьод – отворен тип сандвич или аблехласк – свинско с ябълки, но ще бъдете очаровани от вкусовете им!

Автор: Вероника Лазарова
Източник: lifebites.bg

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии