Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Топ 10 дестинации за винен туризъм

Топ 10 дестинации за винен туризъм

Все по-често докато говорим за вино, в темата се намесва една особена думичка – „тероар“. Звучи професионално и елегантно, но може би повечето от вас не знаят какво точно означава тероар. Думата е с френски произход и в общи линии описва специфични характеристики на географския регион, които придават уникални качества на напитката. Тук се намесват климатичните условия, околната среда, начина на обработка, дори ако щете местната култура , които се свързват с региона. С две думи Тероар е „Усещане за място“. Истината е, че тероарът трудно би се разбрал само с обяснения. Може би заради красотата на повечето дестинации с висококачествено винопроизводство, това е от онези неща, които е хубаво да усетите на живо. Какво би била една разходка до култово място, ако не сте опитали поне веднъж от виното, с което се гордеят местните. На кратко нашата класация с най-известните дестинации за винен туризъм.

Франция Никой не би оспорвал първото място за френското вино. Предвид колко изискани са французите и какви любители на виното, е разбираемо да са първенци. Всеки, без да се замисля би могъл да изброи няколко области, където е съсредоточено винопроизводството на Франция – Бордо, Бургундия, Лоара, Шампан.

Бордо е един от най-уважаваните винарски региони в света, произвеждащ от вкусни трапезни вина до най-скъпите и престижни в света. По думите на повечето, Бордо приютява най-добрата колекция на лозя в целия свят. Червените вина, произведени тук са синоним на високо качество. Едни от водещите – Мерло, Каберне Совиньон и Каберне Фран.

Със своята богата история, Бургундия е може би най-известна с вината си носещи същото име. Бургундия има богато архитектурно наследство на забележителни замъци и римски църкви. Нейните лозя са едни от най-престижните в света, в допълнение с изисканата си кухня. Част от Бургундия е един много известен и уникален район прочул се с изисканото си Божоле. Сортът, от който се произвежда е Гаме ноар. Други сортове характерни за Бургундия са Шардоне, Пино ноар и Алиготе.

Долината на Лоара – истински магнит за туристи заради богата си история и великолепни запазени замъци, този френски район е сърцето на Франция и един от най-известните винарски региони в света. Въпреки че е най-прочута с чистите си сухи бели вина (Совиньон Блан, Пино гри или богатите на аромат произведени от Шенин Блан) долината не отстъпва по качество и при червените – плодови от Пино Ноар и наситени земни Каберне Фран и Малбек. В допълнение има сухи и полусухи розета Каберне Фран и пенливи Шардоне и Шенин Блан.

Докато пътувате между замъците, по пътя има много малки винарни, чиито стопани с удоволствие ще ви поканят на дегустация. В подкрепа на казаното за червените вина в региона, от опит споделям прекрасни впечатления точно от една такава малка винарна и червено сухо Франсоа Премиер реколта 2005г.

Шампан е домът на класическото френско пенливо вино със същото име. Трите сорта, от които се произвежда първокласното шампанско в региона са Пино Ноар, Пино мюние и Шардоне. Когато купувате шампанско е добре да поглеждате етикета му: Блан де блан-фино бяло най-често от Шардоне, Блан де ноар – шампанско от водещите червени Пино ноар или Пино мюние, Брут и Екстра Брут – съответно сухи, Cuvee – означава, че шампанското е купаж (което по принцип е и практика при производството му) Vintage – от една реколта.

ИталияДа …Тоскана! Признавам, че от цялата класация това е моето “усещане за тероар”. Първото за което се сещаме когато кажем Тоскана е Кианти – първокласно червено сухо вино от областите Флоренция и Сиена. Може да се каже, че Тоскана е “стария свят” в света на виното. Пейзажът е почти идиличен: меко очертани хълмове, средновековна архитектура, огромни акри с лозови насаждения и кипариси. Въпреки модерните технологии, тук там е запазена традицията за направа и съхранение на виното от едно време.


Тоскана е “италианското Бордо”. Регионът се слави като един от най-добрите производители на вино в Европа. Често използвани сортове тук са Санджовезе, Канайоло и Требиано. За да се потопите обаче в местната култура е най-добре да предприемете пътешествие в Тоскана с автомобил.

ИспанияМоже да се каже, че това е “лозовата градина” на Европа. Испания е дом на най-обширните лозови насаждения на стария континент. Най-прочути са вината от Барселона, Риоха и Андалусия. Каталонската столица е един регион не само символ на добра кухня, но също така и на бели сухи вина, рубинено червени и пенливи Кава. Сред сортовете доминират Гарнача, Темпранийо, Грасанио (червени сортове) и Макабео (бяло).

 

Риоха – Простирайки се сред някои от най-красивите територии на Испания на север, регионът на Риоха винаги е бил важен във винопроизводството. Най-посещавани в областта са Сан Себастиан и Билбао, където има множество винарни. Риоха се слави с червеното си вино Гран Резерва.

Не на последно място – Андалусия – този регион на Испания е известен със своето шери и селекция от вина. На почит тук са сортовете Паломино и Педро Хименес. Ако все пак не се решите да опитате чисто вино, то поръчайте си една Сангрия – предпочитан коктейл в летните жеги, с основна съставка червено вино, коняк и микс от плодове.

САЩДолината Напа отдавна се е превърнала в най-популярната винена дестинация в САЩ. Регионът е изключително богат и произвежда голямо разнообразие от вина в над 450 винарски изби. А видовете – Каберне Совиньон, Мерло, Каберне Фран, Пино Ноар, Шардоне и Совиньон Блан.


Санома е втория най-популярен регион в САЩ, и произвежда изобилие от подобни сортове, които се отглеждат в Напа. Подобно на Напа, ще намерите стотици винарни отворени за дегустации с винени барове, ресторанти и бутикови хотели.

АржентинаПровинция Мендоса – През последните години, Аржентина се утвърждава като топ винарски регион, известен със своите вина от Малбек, както и достойнствата на Каберне Совиньон и Сира.


Въпреки, че по произход Малбек е френски сорт червено грозде, най-добрите вина от него са Аржентински. Много винарни в Мендоса предлагат вечери за дегустация, но поради големия интерес е добре да резервирате предварително.

Австралия – На един час път от Мелбърн, долината Яра е пейзаж, изпълнен с кокетни села, занаятчийски магазини, ресторанти, както и много винарни. Шардоне, Пино Ноар, Сира са основните сортове тук, но районът е известен и с класическите си пенливи вина.


Основните градове в региона са Яра Глен, Хаелсвил и Уорбъртън. Между кратките спирки за дегустация, ще можете да се насладите на великолепната природа на долината.

Германия – Вината от региона на Баден са уникални заради силният си вкус и ниска киселинност. Господстващо сред многобройните сортове, отглеждани тук е Пино Ноар, известно като „аристократа на червени вина.” Баден, обаче, който е третият по големина винарски район на страната, също е известен като рай за любителите на бялото вино, заради сортове като Пино Гри и Мюлер Тургау.


Именията и винарните тук приемат посетители с най-голямо гостоприемство и често са свързани с малки ресторанти в района, които предлагат изкусни деликатеси подходящи за тези фини немски вина. Ако искате да изследвате по своему и сте фен на германския пейзаж, Баден е мъдър избор.

Южна Африка – Cape Winelands така като цяло наричат винопроизводството в Южна Африка, където плодородните почви и умерен климат позволява на производителите да произвеждат висококачествени Совиньон Блан, Шардоне, Каберне Совиньон, Сира и Пино Ноар.


Южноафриканските вина стават популярни през последните десетилетия. Посетете Groot Constantia, един от най-известните и най-старите винарски стопанства в региона; вината тук са звездни, а гледките са изумителни. Други винени маршрути за посещение са Стеленбош, Паарл и Франшхоек.

ЧилиИзвестен със своите качествени и евтини червени вина, Чили е достойна и много приятна дестинация. Най-честите сортове тук са Каберне Совиньон, Мерло и Пино Ноар.


В зависимост от това къде те се отглеждат в долината Маипо, тези вина са плътни, леки или плодови. Маипо е гордостта на виното от Чили, и най-вече кабернето. Винарни като Санта Рита пък в Казабланка показват защо чилийското вино е известно.

Португалия – Тера инкогнита – много често може да видите този израз за португалските сортове грозде. Има се предвид, че малко от местните сортове са успели да се наложат като популярност извън страната.


Тъй като си говорим за известност може би най-прочутото вино на Португалия е Портото (портвайн) – леко ликьорено вино от областта Дуро. Най-често се прави от червени сортове: Турига насионал и Тинта рорис (сортът, на който испанците казват Темпранийо). По-рядко е бяло от сортовете Малвазия, Вьосиньо. Други по-известни сортове са Арагонез и Тринкадейра.

Текст: travelcafe.bg

4.7/5.0 Article rating
3 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии