Jarava Winery

Таня Никова – моето вино трябва да е свежо, диво и пикантно

Таня Никова – моето вино трябва да е свежо, диво и пикантно

Тя е Таня Никова, една от смелите млади българки които не се страхуват да си изцапат ръцете със сока които ние всички така обичаме ферментирал – Виното .
Завършва Технология на виното и пивото бакалавър в УХТ Пловдив през 2017г. На 24 години е от Бургас. Скоро и предстои да завърши и магистратура по същата специалност с направление Вино и Високоалкохолни напитки.

Какво те мотивира Таня?

Мотивира ме желанието ми да правя вино и да стана добра в професията си. Получавам голямо удовлетворение, когато хората ми казват,че виното много им е харесало.

Защо технолог на вино, защо не програмист или пиар, например?

Обичам вино 🙂 Татко и чичо ме насочиха към винопроизводството, за което съм им много благодарна. Оказа се много интересна професия, комбинация от креативност, наука и страст. Всеки ден е динамичен, изпълнен с нови предизвикателства.

Какви са особеностите на избата в което работиш ?

Даробас е малка бутикова изба в с. Песнопой по пътя Пловдив – Карлово. Имаме собствени лозови масиви и доста богато сортово разнообразие като по-интересни сортове са ни Мускато Джиало,Темпранило,Санджовезе. Като цяло работя с много сортове, тъй като предимно винифицираме за наши партньори. От 2018 г. започнахме да произвеждаме и плодови вина.

Как се промениха условията за производство на вино в годините през твоя поглед ?

Мисля, че започна да се набляга повече на качеството отколкото на количеството, произвеждат се все по-добри вина.

Към кои ваши има най-голям интерес и защо? (на винарната)

От белите това е Мускато Джиало, тъй като е доста ароматно, свежо и интересно. От червените безспорно е Darobas Special, който е сепаж от Каберне совиньон, Сира, Мерло и Темпранило.

Ходила ли си на кампании в други винарски изби и какви са ти наблюденията от там?

Първата ми кампания от университета беше през 2016 г. в една изключителна изба в района на Мелник-много приказно и красиво място. От там започна страстта ми към виното, за което мога само да им благодаря. През 2016 г. ходих  на кампания в Сопот, където имах възможността да се уча от един изключителен технолог и професионалист. Нучих много, а интересното там беше , че се прави Каберне совиньон лимитирана серия ферментация с цели зърна, много елегантно, плодово и интригуващо вино. Същата година имах възможността да отскоча  до Тоскана в една биодинамична изба за няколко седмици. Беше вълнуващо и много различно. Млади хора, обединени от философията за максимална изява на тероара.

Какво би използвала от практиката си в чужбина у нас?

В Италия ми хареса това, че намесата на енологични материали беше сведена до минимум, нещата се случваха много естествено. А сега ми предстои да замина за Австралия, където се надявам, че ще науча много полезни неща, които да приложа на практика.

Кое ти е по интересно правенето на бяло, розе или червено вино?

Оранжево 🙂 ,може би бяло и розе.

Имаш ли вече любим сорт и защо?

Определено Грюнер Велтлинер – изненадващ, свеж и пикантен.

Разкажи ни за твоите постижения  до този момент с които се гордееш най-много ?

Ами аз броя за постижение това, че поех предизвикателството да ръководя изба и да правя вино сама. Дни преди да открием официално гроздобера изпитвах силни притеснения, ще се справя ли, да не объркам нещо, мястото беше ново за мен и трябваше много бързо да се ориентирам в обстановката. Стартирахме с Мускат Пти Грен и тръпката беше голяма. След това се започна камион след камион, няма почивен ден. Наложи се да се науча на много техническа работа, защото все пак да си технолог не е само да въртиш чашата 🙂
Тепърва имам още много да уча и да се развивам, осъзнах че не е лека професия и отговорността е голяма, но пък е интересно и забавно.

Какво е виното което мечтаеш да направиш?

Трябва да отразява моята индивидуалност-бяло или розе, да е свежо, диво и пикантно. С всяка глътка да се пренасяш на някой спокоен див плаж, все пак съм си морско чедо.

5.0/5.0 Article rating
3 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии