Таня Никова – моето вино трябва да е свежо, диво и пикантно

Таня Никова – моето вино трябва да е свежо, диво и пикантно
👍 Допада ли ви тази публикация?
  • 😊 Страхотно (0%)
  • 😏 Интересно (0%)
  • 🤓 Полезно (0%)
  • 😏 Става (0%)
  • 😕 Скучно.. (0%)

Тя е Таня Никова, една от смелите млади българки които не се страхуват да си изцапат ръцете със сока които ние всички така обичаме ферментирал – Виното .
Завършва Технология на виното и пивото бакалавър в УХТ Пловдив през 2017г. На 24 години е от Бургас. Скоро и предстои да завърши и магистратура по същата специалност с направление Вино и Високоалкохолни напитки.

Какво те мотивира Таня?

Мотивира ме желанието ми да правя вино и да стана добра в професията си. Получавам голямо удовлетворение, когато хората ми казват,че виното много им е харесало.

Защо технолог на вино, защо не програмист или пиар, например?

Обичам вино 🙂 Татко и чичо ме насочиха към винопроизводството, за което съм им много благодарна. Оказа се много интересна професия, комбинация от креативност, наука и страст. Всеки ден е динамичен, изпълнен с нови предизвикателства.

Какви са особеностите на избата в което работиш ?

Даробас е малка бутикова изба в с. Песнопой по пътя Пловдив – Карлово. Имаме собствени лозови масиви и доста богато сортово разнообразие като по-интересни сортове са ни Мускато Джиало,Темпранило,Санджовезе. Като цяло работя с много сортове, тъй като предимно винифицираме за наши партньори. От 2018 г. започнахме да произвеждаме и плодови вина.

Как се промениха условията за производство на вино в годините през твоя поглед ?

Мисля, че започна да се набляга повече на качеството отколкото на количеството, произвеждат се все по-добри вина.

Към кои ваши има най-голям интерес и защо? (на винарната)

От белите това е Мускато Джиало, тъй като е доста ароматно, свежо и интересно. От червените безспорно е Darobas Special, който е сепаж от Каберне совиньон, Сира, Мерло и Темпранило.

Ходила ли си на кампании в други винарски изби и какви са ти наблюденията от там?

Първата ми кампания от университета беше през 2016 г. в една изключителна изба в района на Мелник-много приказно и красиво място. От там започна страстта ми към виното, за което мога само да им благодаря. През 2016 г. ходих  на кампания в Сопот, където имах възможността да се уча от един изключителен технолог и професионалист. Нучих много, а интересното там беше , че се прави Каберне совиньон лимитирана серия ферментация с цели зърна, много елегантно, плодово и интригуващо вино. Същата година имах възможността да отскоча  до Тоскана в една биодинамична изба за няколко седмици. Беше вълнуващо и много различно. Млади хора, обединени от философията за максимална изява на тероара.

Какво би използвала от практиката си в чужбина у нас?

В Италия ми хареса това, че намесата на енологични материали беше сведена до минимум, нещата се случваха много естествено. А сега ми предстои да замина за Австралия, където се надявам, че ще науча много полезни неща, които да приложа на практика.

Кое ти е по интересно правенето на бяло, розе или червено вино?

Оранжево 🙂 ,може би бяло и розе.

Имаш ли вече любим сорт и защо?

Определено Грюнер Велтлинер – изненадващ, свеж и пикантен.

Разкажи ни за твоите постижения  до този момент с които се гордееш най-много ?

Ами аз броя за постижение това, че поех предизвикателството да ръководя изба и да правя вино сама. Дни преди да открием официално гроздобера изпитвах силни притеснения, ще се справя ли, да не объркам нещо, мястото беше ново за мен и трябваше много бързо да се ориентирам в обстановката. Стартирахме с Мускат Пти Грен и тръпката беше голяма. След това се започна камион след камион, няма почивен ден. Наложи се да се науча на много техническа работа, защото все пак да си технолог не е само да въртиш чашата 🙂
Тепърва имам още много да уча и да се развивам, осъзнах че не е лека професия и отговорността е голяма, но пък е интересно и забавно.

Какво е виното което мечтаеш да направиш?

Трябва да отразява моята индивидуалност-бяло или розе, да е свежо, диво и пикантно. С всяка глътка да се пренасяш на някой спокоен див плаж, все пак съм си морско чедо.

Подобни статии