Jarava Winery

С ГРАНДИОЗЕН УСПЕХ ПРИКЛЮЧИ 23-ОТО ИЗДАНИЕ НА CONCOURS MONDIAL В ПЛОВДИВ

С ГРАНДИОЗЕН УСПЕХ ПРИКЛЮЧИ 23-ОТО ИЗДАНИЕ НА CONCOURS MONDIAL В ПЛОВДИВ

Тома Костенобъл: Изборът за Пловдив като домакин на Concours Mondial de Bruxelles 2016 бе правилен

Директорът на Concours Mondial de Bruxelles Тома Костенобъл е много впечатлен от съдействието и от доброто партньорство на съорганизаторите. „Работата ни с българските енолози, с партньорите ни от Националната лозаро-винарска камара, от община Пловдив, от Международен панаир Пловдив, от Университета по хранителни технологии е изключително добра. Всички са много въодушевени, че участват в такова международно събитие. Всички напълно осъзнават, че е изключително важно участието им в конкурса“, коментира Тома Костенобъл. Той посочи, че от 10 години този конкурс пътува, но за първи път вижда подобно въодушевление от участниците в него. „Извън техническата организация съм силно впечатлен от аплицирането на партньорите ни от общинската администрация, от Министерството на туризма, от Министерството на земеделието и храните“, допълни белгиецът.

Чуждестранните журналисти, които участват тук, изказват удовлетворение от организацията на конкурса. „Изборът на Пловдив като домакин на 23-ото издание на Concours Mondial de Bruxelles бе много правилен. Точен е и моментът, защото организацията в Пловдив е на много високо ниво“, заяви директорът на най-престижния винен конкурс в света. Той е убеден, че след това събитие българските вина ще печелят нови партньори, нови посланици, които ще ги представят по света. Според Тома Костенобъл по този начин Пловдив става част от световната винена карта.

Има журналисти, включително французи и испанци, които ревнуват в положителен смисъл, че в България има прекрасни винени изби на световно ниво. „Това за тях е откритие. Те не са познавали България като туристическа и винена дестинация“, посочи Костенобъл. „Впечатляващо е, че наблизо до Пловдив са разположени винарни, които са уютни, готови да посрещнат гости на високо ниво. В рамките на конкурсната програма посетихме с членове на журито 7-8 винарски изби, които са снабдени с високо технологично оборудване, със стил и качествени вина. Много сме доволни от гостоприемството им“, сподели директорът на конкурса. За посещение в постконкурсната програма са включени изби в по-отдалечени райони на страната. В тези турове се включиха рекорден брой топ журналисти от 53 световни специализирани медии, които задължително ще отразят както събитието, така и впечатленията си от посетените винарни и историческите, природните и археологически забележителности.
Тома Костенобъл заяви, че не само са оправдани очакванията му за успешно издание на Concours Mondial de Bruxelles в Пловдив, но са и надвишени. Той уточни, че въодушевлението на конкурса се допълва и от студентите, които са поднасяли пробите на дегустаторите. „Един от принципите на конкурса е да съдействаме за развитие на обучението на подрастващи, които ще работят в сферата на туризма, и съм много доволен от нивото на подготовка на студентите от Университета по хранителни технологии. Винаги за конкурса правим генерална репетиция по 5 пъти, а в Пловдив бяха достатъчни само две. Това се случва за първи път“, каза Тома Костенобъл.

Той сподели, че като организатор екипът на Concours Mondial de Bruxelles няколко пъти е посещавал Пловдив и се е запознал не само с културно-историческото наследство на най-стария жив европейски град, но и с условията за туризъм, с ресторантьорския бранш и кулинарията. „Почитател съм на българската кухня. Снабдих се с гювече от България и приготвям за семейството си типични български рецепти“, посочи Тома Костенобъл. Той увери, че ще се радва отново България да бъде домакин на конкурса, чиито директор е от 20 години и лично ще съдейства за това.

Рекорден брой проби – близо 9000 от 55 държави се представиха в 23-ото издание на Concours Mondial de Bruxelles, който за първи път се проведе в България. Рекорден бе и броят на пробите на български винопроизводители – 257 от 70 изби. За сравнение преди 5 години в конкурса са участвали 48 вина от 7 производители от България, а през миналата година са се състезавали 80 родни вина, като 42 % от тях са отличени със златни и сребърни медали, което регистрира своеобразен рекорд. През 2016 г. страната ни се нареди на 6-о място по количество мостри след Португалия, Франция, Испания, Италия и Чили.

Concours Mondial de Bruxelles е най-престижният независим винен конкурс в света, единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството. 23-ото издание на Concours Mondial de Bruxelles в Пловдив се организира от Probegex в сътрудничество с община Пловдив, Министерството на туризма, Министерството на земеделието и храните и Националната лозаро-винарска камара, със съдействието на Съюза на енолозите в България и Университета по хранителни технологии – Пловдив.

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии