Със силно международно участие започна конкурсът за Винария 2014

Със силно международно участие започна конкурсът за Винария 2014

Международното виненото състезание за приза Златен ритон започна днес в Пловдив. Заедно с него проби от 51 винарски изби, сред които 37 чуждестранни, ще се състезават и за златен, сребърен и бронзов медал в 6 категории, включващи млади и стари бели, червени вина и розе.

Конкуренцията ще бъде много силна“, прогнозира новоизбраният председател на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) Радослав Радев. „Българските вина са на високо ниво. Избите произвеждат по-малки количества, но със специфични качества, характерни за отделните региони“, обясни той. За първи път чуждестранните изби са повече от българските в Международния конкурс за Винария 2014, съобщиха организаторите му от НЛВК. Те идват от Италия, Франция, Чехия, Македония и Молдова, посочи Радев и поясни, че това повишава престижа на надпреварата. Миналата година участниците бяха 45, сред тях 20 чуждестранни.

Двете комисии ще опитат 400 проби. „За да се гарантира независимост и обективност на оценките, използваме компютърна система. Само няколко конкурса в света са организирани по този начин“, заяви още Радослав Радев. В 20-членното жури са включени 12 чуждестранни експерти. Те са професионални дегустатори, журналисти, сомелиери, търговци и брандмениджъри от Чехия, САЩ, Корея, Полша, Италия, Израел, Румъния, Турция, Бенелюкс, Гърция, Швейцария и Германия. Превесът на чуждестранни оценители е новост за конкурса, отбелязващ своето 20-о издание.

Дегустациите ще продължат до 16 март, а имената на победителите ще станат ясни в Нощта на Златния ритон на 2 април, когато ще бъде открита Винария 2014. Наградените напитки може да бъдат опитани от ценителите на следващия ден в рамките на изложението, продължаващо до 5 април.

Източник: www.divino.bg/