Jarava Winery

Стара Загора посреща 10-ото юбилейно издание на Фестивал на виното и културното наследство Августиада 2022

Стара Загора посреща 10-ото юбилейно издание на Фестивал на виното и културното наследство Августиада 2022

Предстои 10-ото юбилейно издание на Фестивал на виното и културното наследство Августиада 2022, организиран от Търговско-промишлена палата – Стара Загора и компания OINORAMA wine consulting & business solutions, в партньорство с Община Стара Загора. Събитието ще събере представители от 35 изби и производители на храни от 23 до 25 септември на открито, на Античната улица в центъра на града.

Събитието ще започне с дефиле, предвождано от кандидатките за престижното звание Царица на „Августиада“, както и участващите във фестивала изложители, изявени готвачи от ресторантите на Стара Загора и възпитаници на Професионална гимназия за обществено хранене „Райна Княгиня“, фолклорна група от Народно читалище „Св. Климент Охридски“, Държавен куклен театър Стара Загора, Общинският духов оркестър и организаторите. Кулминацията му ще бъде официалното откриване на „Августиада“ на сцена на Античната улица в 18:30 ч.

“Не мога да повярвам, че изминаха 10 години от идеята ни за създаването на Фестивала на виното и културното наследство Августиада. Стара Загора е град с богата 8000-годишна история, различните култури са оставили своя отпечатък и до днес, а виното, което се прави в региона, е на световно ниво. Искаме да покажем това на всички посетители от града, региона и от чужбина, които очакваме да дойдат и да станат част от този истински празник на духа и виното”, сподели Галина Нифору, управител на Оинорама консултинг и един от организаторите на Августиада.

Олег Стоилов, Председател на Търговско-промишлената палата Стара Загора и организатор на фестивала, също сподели вълнението си. “Целият бизнес на Стара Загора помага и тази година за едно незабравимо издание. Това е едно от емблематичните събития за града ни, а тази година Турция е страна-партньор и очакваме много посетители, които турските туроператори ще доведат на Августиада.”

По традиция изложението е място за среща на най-добрите изби на България, а интересни и нови кулинарни продукти ще бъдат за първи път представени пред посетителите. Фестивалът притежава неповторима атмосфера, която е в синхрон и с посланията на “Нощта на изкуствата” в града.

В рамките на първия ден на “Августиада” ще бъде избрана и “Царица на Августиада” – титла, която ще носи онази млада дама, определена от журито за посланик на духа на фестивала. Миналогодишната носителка на титлата – Жанита Христова, и нейната подгласничка – Преслава Дончева, участваха в заснемането на промоционалния клип на Българската асоциация на производителите и износителите на вино за Китай, Япония и Южна Корея, представяйки достойно страната ни.

Културната програма ще продължи в трите фестивални дни, а на специална Гала вечеря „Августиада 2022“ в шатра на терасата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“, пред отбрани гости ще бъдат представени вина от „Августиада“ и Балканския винен конкурс.

В последния ден на фестивала ще бъдат обявени и наградените вина на „Августиада 2022“. За престижните отличия се борят над 250 вина, които публиката избира. Vox Poluli, Vox Dei ( Глас Народен, Глас Божи) е мотото на фестивала. Записването все още тече.

Билетите за посещение са 10 лв. за един ден и 15 лв. за два и три дни.

Юбилейното издание на “Августиада” се радва на широк медиен интерес от страна на регионални и национални медии.
Медийни партньори на изданието са: Списание Твоят Бизнес, Виното и България – winebg.infо, вестник “Долина”, Divident.EU, Andrey Andreev photography,
winetours.bg, trio.bg, b2bmedia.bg, stz24.com, bgvipnews.eu, hotpressbg.com, green-news.bg, bulgarianews.bg, hotmedia.bg, peopleofbulgaria.eu, thebulgarianreporter.eu, media2700.eu, novamedia-bg.com, todaybg.com, bubbletokbg.com.

5.0/5.0 Article rating
8 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии