Jarava Winery

Колело на аромати за вина от мавруд предлагат от Съюза на енолозите в България

Колело на аромати за вина от мавруд предлагат от Съюза на енолозите в България

Определяне на основните аромати на вина от сорта мавруд предлагат от Съюза на енолозите в България. Те бяха представени по време на конференция, посветена на Международния ден на мавруда. Така нареченото „Колело на аромати на вино от сорта мавруд“ е предназначено за потребителите, които ще имат възможността да се запознаят с характерните аромати на един от местните сортове. От 3 години енолози от страната взимат грозде от различни масиви с мавруд, за да определят кои са общите ароматни характеристики, които дава сорта. Членове на СЕБ участват в работни дегустации, чиято цел е да обобщят ароматите за вина от мавруд. „Идеята ни е да дадем по-добра информираност на любителите на Дионисиевата напитка какво могат да очакват от вина от мавруд и какви са неговите аромати“, посочи председателят на СЕБ инж. Станимир Стоянов. Той уточни, че изследването на характера и определяне колелото на първичните сортови аромати е подготвено от СЕБ, Аграрния университет и Университета по хранителни технологии в Пловдив. „Това е първа стъпка към популяризиране на местните сортове, които искаме да наложим и на световните пазари“, подчерта инж. Стоянов. Според него местните сортове имат огромно значение за развитието на национален винен бранд и винен туризъм в България.

„Първичният профил на вината от мавруд включват плодови аромати на слива, боровинка, арония, къпина, ягода, малина, череша, вишна, шипка, както и растителни – тютюн, виолетка, треви и подправки – карамфил, черен пипер и ванилия и други“, посочи ръководителят на Експериментална винарска изба на АУ – Пловдив инж. Ламбрин Топузлиев. Той бе категоричен, че маврудът е стар и автентичен български сорт грозде, който се е засаждал и разпространявал oт дълбока древност, запазвайки идентичността си. „Претърпявал е доста катаклизми, включително европейската филоксера. Развивал се е и се е клонирал, но никога не се е губил. Нашата задача е да го запазим, развием и предадем на следващите поколения“, заяви Топузлиев.

Колелото на аромати на вина от сорта мавруд бе представено на Конференция за Международния ден на мавруда. На нея специалисти в областта на виното, енологията, туризма и винения маркетинг представиха добри практики от страната и чужбина.   Сред лекторите бяха Луис Толоса, който разказа за испанската организация на винения туризъм, първият български международен винен съдия в International Wine and Spirit Competition Вили Гълъбова, дегустаторът в конкурси и автор на публикации и справочници за вино от Германия Янек Шуман, виненият блогър и журналист Николай Паунов, еножурналистите Даниел Ерсцей и Петер Шлаймер от Унгария и Австрия, както и британският писател и винен консултант Каролин Гилби, която е специализирана в представянето на вина от Централна и Източна Европа.

От СЕБ анонсираха, че в началото на ноември стартира гласуването на номинациите за традиционния конкурс “Енолог на годината“, който ще проведе през декември в Пловдив.

4.5/5.0 Article rating
4 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии