Среща с Тихомир Маринов и Konopane Winery

Среща с Тихомир Маринов и Konopane Winery
👍 Допада ли ви тази публикация?
  • 😊 Страхотно (0%)
  • 😏 Интересно (0%)
  • 🤓 Полезно (0%)
  • 😏 Става (0%)
  • 😕 Скучно.. (0%)

Сгушено в полите на Централна Средна гора, на 280 м. надморска височина, село Могилово е от онези малки села в които преди години живота е бил самобитен, прост, но съвършен. През 15 век. турците са завладели плодородните земи в тучната котловина на Сърнена Средна гора. Селото било разрушено, а местните жители прогонени. След освобождението от турско робство, през 1878 г. хората с корени от там се завръщат, започнали да обработват земите си, семействата им са били многодетни. За да се препитават те са отглеждали предимно коноп, от там идва и старото име на Могилово – Конопчии.

Срещаме се с Тихомир Маринов, който е с корени от Могилово и е един от създателите на Konopane Winery в момента е управител на избата. Учил технология на виното и пивото в Хранително-вкусовия университет в гр. Пловдив. Самия той се определя като амбициозен и твърдо решен да възроди винопроизводството на своята фамилия.

Със своята първа официална реколта, избата вече има няколко стойностни вина!

Защо точно в с. Могилово?

Отговор: Това е родното място на моя род „Буналя“. Тероара е подходящ за отглеждане на лозови масиви, страхотно място за производство на високо качествени вина, а защо не и за туризъм.

Разкажи ни накратко за това как решихте да направите Konopane Winery?

Идеята започна чисто любителски с производство на малка серия червени вина. Мястото е семейния ни имот. За 4 години нашата идея стана реалност и се появи Konopane Winery.

А името Konopane Winery какво точно означава?

Едно от първите древни имена на село Могилово, леко променено за да е по-интересно, но все пак да напомня за Могилово.

Запознай ни с екипа, знаем, че сте малък сплотен екип, но искаме да узнаем още?

Екипа ни е малък и амбициран да произвеждаме къси серии вина с високо качество. Енолог е Иван Енергиев, човек с достатъчно опит в България и чужбина, за да пренесе своята философия в бутилка вино.

Иван Савков Енергиев. От 2009 – 2014 учил в Университет по хранителни технологии гр. Пловдив,  Спец. Технология на ферментационните продукти с профил – Технология на виното и високо алкохолните напитки – Магистър.
В периода 2014 – 2017 работи като технолог във Винарска изба Братя Минкови.
През 2016 специализира половин година в Австралия изба Buronga hill winery.
Между 2017 и 2018 изба Weingut Loimer, Langenlois Austria.
2018-2019 технолог изба шато Ботево.
2019 първата гроздоберна кампания в Konopane Winery.

Представи ни вашите вина!

Произвеждаме две серии вина за сега. Първата серия с която стартирахме се казва “Mon Ami”, идеята ни там се зароди от силната връзка между приятелите и споделянето на времето заедно с бутилка вино. Стартирахме и втора серия „От лозето“, която ще бъде в бег ин бокс на достъпна цена и същото високо качество на вината.

Вие сте още в началото, какви са вашите бъдещи планове за развитието на избата?

Нашите планове е да развиваме избата и популяризираме нашата мечта, а също така и постепенно да увеличаваме още производствения капацитет.

Кои са най-честите проблеми свързани с предлагането и продажбата на вино в България с които се сблъсквате вече?

Един от проблемите,който вече срещаме е недоверието и подценяването на Българските качествените вина. Пазара е залят с внос на евтини вина от Испания,Чили и други страни.

Какво мислиш за винените изложения в България, ще участвате ли на такива?

Планираме да се включим в няколко винени изложения, но предвид създалата се обстановка все още нещата са под въпрос дали ще се състоят.

Подобни статии