Lozenitsa Estate

Среща с Тихомир Маринов и Konopane Winery

Среща с Тихомир Маринов и Konopane Winery

Сгушено в полите на Централна Средна гора, на 280 м. надморска височина, село Могилово е от онези малки села в които преди години живота е бил самобитен, прост, но съвършен. През 15 век. турците са завладели плодородните земи в тучната котловина на Сърнена Средна гора. Селото било разрушено, а местните жители прогонени. След освобождението от турско робство, през 1878 г. хората с корени от там се завръщат, започнали да обработват земите си, семействата им са били многодетни. За да се препитават те са отглеждали предимно коноп, от там идва и старото име на Могилово – Конопчии.

Срещаме се с Тихомир Маринов, който е с корени от Могилово и е един от създателите на Konopane Winery в момента е управител на избата. Учил технология на виното и пивото в Хранително-вкусовия университет в гр. Пловдив. Самия той се определя като амбициозен и твърдо решен да възроди винопроизводството на своята фамилия.

Със своята първа официална реколта, избата вече има няколко стойностни вина!

Защо точно в с. Могилово?

Отговор: Това е родното място на моя род „Буналя“. Тероара е подходящ за отглеждане на лозови масиви, страхотно място за производство на високо качествени вина, а защо не и за туризъм.

Разкажи ни накратко за това как решихте да направите Konopane Winery?

Идеята започна чисто любителски с производство на малка серия червени вина. Мястото е семейния ни имот. За 4 години нашата идея стана реалност и се появи Konopane Winery.

А името Konopane Winery какво точно означава?

Едно от първите древни имена на село Могилово, леко променено за да е по-интересно, но все пак да напомня за Могилово.

Запознай ни с екипа, знаем, че сте малък сплотен екип, но искаме да узнаем още?

Екипа ни е малък и амбициран да произвеждаме къси серии вина с високо качество. Енолог е Иван Енергиев, човек с достатъчно опит в България и чужбина, за да пренесе своята философия в бутилка вино.

Иван Савков Енергиев. От 2009 – 2014 учил в Университет по хранителни технологии гр. Пловдив,  Спец. Технология на ферментационните продукти с профил – Технология на виното и високо алкохолните напитки – Магистър.
В периода 2014 – 2017 работи като технолог във Винарска изба Братя Минкови.
През 2016 специализира половин година в Австралия изба Buronga hill winery.
Между 2017 и 2018 изба Weingut Loimer, Langenlois Austria.
2018-2019 технолог изба шато Ботево.
2019 първата гроздоберна кампания в Konopane Winery.

Представи ни вашите вина!

Произвеждаме две серии вина за сега. Първата серия с която стартирахме се казва “Mon Ami”, идеята ни там се зароди от силната връзка между приятелите и споделянето на времето заедно с бутилка вино. Стартирахме и втора серия „От лозето“, която ще бъде в бег ин бокс на достъпна цена и същото високо качество на вината.

Вие сте още в началото, какви са вашите бъдещи планове за развитието на избата?

Нашите планове е да развиваме избата и популяризираме нашата мечта, а също така и постепенно да увеличаваме още производствения капацитет.

Кои са най-честите проблеми свързани с предлагането и продажбата на вино в България с които се сблъсквате вече?

Един от проблемите,който вече срещаме е недоверието и подценяването на Българските качествените вина. Пазара е залят с внос на евтини вина от Испания,Чили и други страни.

Какво мислиш за винените изложения в България, ще участвате ли на такива?

Планираме да се включим в няколко винени изложения, но предвид създалата се обстановка все още нещата са под въпрос дали ще се състоят.

4.7/5.0 Article rating
3 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии