Jarava Winery

Среща с Георги Николов Сомелиер номер 1 за 2015

Среща с Георги Николов Сомелиер номер 1 за 2015

Снимка: Стефан Димитров

“ Сомелиер на годината “ за 2015 г. стана Георги Николов от Благоевград с ментор Димитър Николов. В рамките на 7 дни той заема две първи места.
Едното е от “ Сомелиер на годината регионален конкурс град Банско “ на 6 март и Първо място на финала на “ Сомелиер на годината “ 2015, който се проведе на 13 март в Kempinski Hotel Marinela София.

“ Сомелиер на годината “ 2015 Георги Николов, беше така любезен да отговори на няколко въпроса на winebg.info.

Кое провокира интереса ти към виното.
Още от дете ходех с баща ми на лозето. Всяка година помагах и в ронкането и пресоването. Гледах как се отточва, каква пяна прави, колко е тъмно на цвят. Тогава това ме впечатляваше. Като отраснах, вече имах възможност и да чета как се прави, да опитвам. Но главни „виновници” са двама братя, собственици на ресторанти, с който имах удоволствието да работя шест години. Те продаваха много качествена услуга. Обучаваха ни всяка седмица. Тогава започнах да опитвам много различни вина.

 

Какво е виното за теб ? 
Провокация. С интерес опитвам всяко вино.

Какви са предизвикателствата в сомелиерството ?
Да бъдеш сомелиер, не означава само да знаеш как се сервира вино. Необходими са познания по история, география, химия, математика, кулинария. Трябва да познаваш продукти, вкусове, аромати, как се съчетават храните с виното, кое с какво. Предизвикателствата са много и различни. Всеки ден научаваш нещо ново и интересно.

Как реши да участваш в Националния конкурс Сомелиер на годината.
Това ми е второ участие на този конкурс. Първото беше в далечната 2007 . И двата пъти исках да видя на какво ниво съм, както се казва „да сверя часовника”.

Имаш ли предпочитана изба и вино и защо ?
Когато работим професионално, не е етично да изказваме предпочитания към една, или друга изба. Всеки винопроизводител, полага труд, много труд и смятам че заслужава уважение. Попадал съм на вино, което не ми харесва на мен лично, но пък с отлични сортови характеристики и качества, които не бива да бъдат пренебрегвани, заради лични предпочитания.

На какъв принцип се избират вината в една винена листа за ресторант.
Тук навлизаме в една много деликатна тема. Не желая да засягам никого, но за съжаление, все още работи схемата кой, каквото и колкото даде. Разбира се, има изключения. Редно е виното да бъде подбрано, съобразно менюто на ресторанта. Да включва регионални, пенливи, бели, розе, червени,десертни вина.

Има ли винена култура българския потребител. 
Разбира се, че има. Има и какво още да развива, и нашата мисия е да помагаме да се развива. Да извлечем удоволствието от храненето и консумацията на вино.

Как ще се развие кариерата ти след това ?
Времето ще покаже.

Кратко инфо за теб ?
На 35 години съм. Родом от Дупница, живея и работя в Благоевград. От 1998 до 2010 съм работил по ресторанти, където натрупах богат опит. От 5 години съм част от екипа винени специалисти в Метро Кеш енд Кери.


Снимка: Стефан Димитров


Снимка: Стефан Димитров

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ