Jarava Winery

Спиро Стоянов – без всякакви компромиси

Спиро Стоянов – без всякакви компромиси

Лозовите масиви на Винарска изба Рупел са разположени в най-югозападните части на България по склоновете на местността „Дурльовица” в землищата на с. Хърсово и с. Долно Спанчево /Санданско-Петричка котловина/.


Избата засажда своите лозя с площ от 260 дка. още през 2006 – 2008 г., в землищата на селата Долно Спанчево и Хърсово. Лозовите насаждения са създадени от препоръчани за района сортове, в лозаро-винарски район с едни от най-добрите почви и климат, напомнящ една малка Тоскана. При избора на сортовете се отдава значение на подходящия тероар за червените сортове: мерло, каберне совиньон, марселан, мелник 55, сан джовезе, небиоло. През 2017 г. се засаждат и сортовете Пино Ноар, Рубин, Верментино, Вионие и Сандански мискет.

 Технологът на избата Спиро Стоянов е роден и живее в гр. Петрич. Работи във Винарска изба Рупел село Долно Спанчево още от самото начало с пускането на избата в експлоатация през 2015 г.
За него собствениците казват: „Знанията и уменията на нашия технолог Спиро Стоянов, който следва стриктно принципите за чисто производство без всякакви компромиси и с неговото отношение към виното, чиито вкус познава още от израстването му във винен регион като Петрич, завършват картината на добре направеното вино.“

Това е нашата първа среща със Спиро Стоянов и със сигурност няма да е последната…

Кога реши, че искаш да се занимаваш с вино и кое точно те накара да го направиш ?
През 1983 г. бях приет като студент в тогавашният ВИХВП (Висш институт по хранително-вкусова промишленост) сега УХТ (Университет по хранителни технологии) по общата специалност “Технология на микробиологичните и ферментационни продукти“. В трети курс трябваше да избера по коя точно специалност искам да продължа обучението си. Избрах “Технология на виното и високоалкохолните напитки“. Защо ли? Видя ми се интересна професия и се оказа, че не съм сбъркал. Дипломирах се през 1988 г. и от тогава се занимавам с винопроизводство.

Какво е виното за теб ?
Виното за мен е начин на живот. С виното си изкарвам хляба, с вино отпускам след тежък работен ден, пия вино в компания, в усамотение, в добро и в лошо. Изобщо виното е божествена напитка и моят живот.

Кое е първото вино което си направил и кога ?
Първото вино в чието производство съм участвал е “Айтоски мускат“, едно прекрасно бяло вино с много специфичен аромат. За съжаление избата в гр. Айтос вече не съществува.

Има ли тайна във винифицирането на сортовете марселан, санджовезе и небиоло, понеже не са на родна земя ?
Тайната при производство на едно вино е да имаш добро грозде, добра база, добър екип и МНОГО желание за работа. Специално при Марселан, Санджовезе и Небиоло бих добавил и любопитството от новото, непознатото. Засега смятам,че нещата вървят в правилната посока.

Защо нямате мавруд ?
Маврудът не е типичен сорт за местният регион, което не пречи ако фирмената политика го изисква за в бъдеще да го винифицираме.

Според теб каква беше реколтата тази година, по-добра и по лоша от предишни, и какви вина ще се получат от нея ?
Реколтата от грозде беше много добра, но това при нас може да се каже, че е нещо нормално, защото се полагат изключителни грижи при отглеждането на лозята. Вината, които се получиха също са много добри, с голям потенциал за развитие.

Сорта с който обичаш да работиш ? 
Всякакви сортове обичам да винифицирам. Но ако трябва да избирам в момента бих казал Мелник 55. И то не ,защото е местен сорт, а защото от него се получават много интересни вина- розета, червени, с дъб, без дъб.

Твоя съвет към начинаещите винолюбители на вино? Какво да търсят в едно вино ?
Моят съвет към начинаещите винолюбители е да търсят във виното удоволствието, насладата, качеството. И да пият виното с мярка. Защото както е казано – „Пиенето е благословено, пиянството проклето“.

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии