Спиро Стоянов – без всякакви компромиси

Спиро Стоянов – без всякакви компромиси
👍 Допада ли ви тази публикация?
  • 😊 Страхотно (0%)
  • 😏 Интересно (0%)
  • 🤓 Полезно (0%)
  • 😏 Става (0%)
  • 😕 Скучно.. (0%)

Лозовите масиви на Винарска изба Рупел са разположени в най-югозападните части на България по склоновете на местността „Дурльовица” в землищата на с. Хърсово и с. Долно Спанчево /Санданско-Петричка котловина/.


Избата засажда своите лозя с площ от 260 дка. още през 2006 – 2008 г., в землищата на селата Долно Спанчево и Хърсово. Лозовите насаждения са създадени от препоръчани за района сортове, в лозаро-винарски район с едни от най-добрите почви и климат, напомнящ една малка Тоскана. При избора на сортовете се отдава значение на подходящия тероар за червените сортове: мерло, каберне совиньон, марселан, мелник 55, сан джовезе, небиоло. През 2017 г. се засаждат и сортовете Пино Ноар, Рубин, Верментино, Вионие и Сандански мискет.

 Технологът на избата Спиро Стоянов е роден и живее в гр. Петрич. Работи във Винарска изба Рупел село Долно Спанчево още от самото начало с пускането на избата в експлоатация през 2015 г.
За него собствениците казват: „Знанията и уменията на нашия технолог Спиро Стоянов, който следва стриктно принципите за чисто производство без всякакви компромиси и с неговото отношение към виното, чиито вкус познава още от израстването му във винен регион като Петрич, завършват картината на добре направеното вино.“

Това е нашата първа среща със Спиро Стоянов и със сигурност няма да е последната…

Кога реши, че искаш да се занимаваш с вино и кое точно те накара да го направиш ?
През 1983 г. бях приет като студент в тогавашният ВИХВП (Висш институт по хранително-вкусова промишленост) сега УХТ (Университет по хранителни технологии) по общата специалност “Технология на микробиологичните и ферментационни продукти“. В трети курс трябваше да избера по коя точно специалност искам да продължа обучението си. Избрах “Технология на виното и високоалкохолните напитки“. Защо ли? Видя ми се интересна професия и се оказа, че не съм сбъркал. Дипломирах се през 1988 г. и от тогава се занимавам с винопроизводство.

Какво е виното за теб ?
Виното за мен е начин на живот. С виното си изкарвам хляба, с вино отпускам след тежък работен ден, пия вино в компания, в усамотение, в добро и в лошо. Изобщо виното е божествена напитка и моят живот.

Кое е първото вино което си направил и кога ?
Първото вино в чието производство съм участвал е “Айтоски мускат“, едно прекрасно бяло вино с много специфичен аромат. За съжаление избата в гр. Айтос вече не съществува.

Има ли тайна във винифицирането на сортовете марселан, санджовезе и небиоло, понеже не са на родна земя ?
Тайната при производство на едно вино е да имаш добро грозде, добра база, добър екип и МНОГО желание за работа. Специално при Марселан, Санджовезе и Небиоло бих добавил и любопитството от новото, непознатото. Засега смятам,че нещата вървят в правилната посока.

Защо нямате мавруд ?
Маврудът не е типичен сорт за местният регион, което не пречи ако фирмената политика го изисква за в бъдеще да го винифицираме.

Според теб каква беше реколтата тази година, по-добра и по лоша от предишни, и какви вина ще се получат от нея ?
Реколтата от грозде беше много добра, но това при нас може да се каже, че е нещо нормално, защото се полагат изключителни грижи при отглеждането на лозята. Вината, които се получиха също са много добри, с голям потенциал за развитие.

Сорта с който обичаш да работиш ? 
Всякакви сортове обичам да винифицирам. Но ако трябва да избирам в момента бих казал Мелник 55. И то не ,защото е местен сорт, а защото от него се получават много интересни вина- розета, червени, с дъб, без дъб.

Твоя съвет към начинаещите винолюбители на вино? Какво да търсят в едно вино ?
Моят съвет към начинаещите винолюбители е да търсят във виното удоволствието, насладата, качеството. И да пият виното с мярка. Защото както е казано – „Пиенето е благословено, пиянството проклето“.

Подобни статии