Jarava Winery

Специална мая намалява алкохола и подобрява виното

Специална мая намалява алкохола и подобрява виното

Екип от австралийски изследователи направиха гигантска стъпка към контролиране на нарастващия проблем във винената общност. Те са идентифицирали специални дрожди, които произвеждат по-ниско ниво на алкохол, спомагайки запазването на аромата. Техните изследвания са публикувани в списанието  Applied and Environmental Microbiology.

Алкохолното съдържание на виното постепенно се е увеличило през последните 10-15 години, от 12-12,5 процента до над 15 процента. Това, което може да звучи тривиално за любителите на твърдия алкохол, се разглежда от някои енофили като тревожна тенденция, застрашаваща вкуса и характера на някои вина. Това плюс проблемите на общественото здравеопазване, както и данъците (в някои страни върху алкохолното съдържание) създадоха необходимост от подходи за намаляване на алкохолното съдържание.

Разследването започна със систематичен скрининг на дрожди без сахаромицес като средство за постигане на такова намаление, казва Кристиан Варела от Австралийския институт за изследвания на виното в Аделаида, Южна Австралия. Изследователите разгледаха 50 различни изолати от 40 вида и 24 рода за способността им да произвеждат вино с намалена концентрация на етанол. Те избраха най-успешната от тези дрожди,  Metschnikowia pulcherrima  AWRI1149, за експерименти в които ще бъдат добавени поотделно върху мъстта на Шардоне и Сира.

Източник: Link

4.0/5.0 Article rating
2 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии