Jarava Winery

Соджу: Всичко, което трябва да знаете за националната напитка на Корея

Соджу: Всичко, което трябва да знаете за националната напитка на Корея

Националната напитка на Корея, соджу е най-продаваният алкохол в света по обем, и продажбите нарастват само през последните години. Дълго подценявано в Америка, соджу най-накрая започва да набира популярност в щатите. Но ако никога не сте чували за него, ето всичко което трябва да знаете за соджу.

КАКВО Е СОДЖУ?

В най-основния си вид, соджу е бистра спиртна напитка с 20-24 процента алкохол по обем (ABV). Той е от Корея и се консумира най-вече в Корея, Япония и Китай, като Jinro е най-популярната марка. Соджу е с неутрален вкус като водка, но няма остър алкохол, благодарение на това, че е с около половината процент алкохол пред другите концентрати. Соджу традиционно се консумира направо с храна, но също така се комбинира добре в коктейли.

Друго нещо което трябва да знаете за соджу, е, че вкусът може да варира значително, благодарение на слабите закони по отношение на съставките, използвани за приготвянето му. Като цяло соджу прилича на нискоалкохолна, безвкусна версия на водка, но е по-вискозна и малко по-сладка.

Соджу традиционно се прави от ориз, но това се промени по време на Корейската война, според Бран Хил, дестилатор във Van Brunt Stillhouse, който прави традиционно соджу, наречено Tokki . Дестилирането на ориз беше забранено, така че корейците започнаха да правят соджу с алтернативни нишестета като пшеница, сладки картофи и тапиока, казва Хил. Забраната беше премахната в края на 90-те години, но много от най-продаваните марки в Корея все още използват алтернативни нишестета.

Въпреки световните продажби на соджу, не е добре познат в Съединените щати. С възхода на корейската храна обаче това започва да се променя, казва Райън Те, генерален мениджър на Jungsik в Ню Йорк и бивш директор на напитките в Oiji.

„В Америка на соджу се гледа като на дестилирана спиртна напитка, която не следва правилата на дестилираната спиртна напитка“, казва Те. „Почти е разводнена и може да се сервира със същия лиценз като лиценз за бира и вино.“

Ресторантите, които искат да сервират соджу, не трябва да кандидатстват (или да плащат) за лицензи за скъпи алкохолни напитки в Ню Йорк и Калифорния. Ако заведението има лиценз за продажба на бира и вино, тогава може да продава соджу. Ресторантите могат да съставят списъци с нискоалкохолни коктейли, като използват соджу като заместител на водката, което от своя страна повишава популярността му.

„Соджу не е получил уважението или елегантността като саке“, казва Те, „но е на върха. Въпрос на време е да избухне.”

КАК СЕ ПИЕ ТРАДИЦИОННО СОДЖУ

Подобно на виното, соджу е предназначен да се консумира с храна и обратно. „Думата „Хил“ в Корея, означава храна, която е специално приготвена да се консумира с алкохол.“

Освен че се пие с храна, важен е и начинът, по който традиционно се сервира. Никога не наливате собственото си соджу; винаги се консумира като обща напитка. За първото питие по-възрастен член на групата трябва да налее малко соджу в чаша и ще ви го подаде. Вземате тази чаша с две ръце, обръщате лицето си настрани, за да не осъществявате зрителен контакт с човека, който ви е подал чашата, и я изпивате на екс. След първото питие чашите се пълнят винаги, когато са празни, и хората разнасят бутилката около масата. Можете да отпиете от него, ако искате, но пиенето на екс е по-често срещано.

МАРКИ СОДЖУ

Charm: Дестилиран от ориз, ечемик, сладки картофи и тапиока, Charm се произвежда в Корея и има 20 процента алкохол.

Hwa Yo 23: първокласно корейско соджу.

Hwa Yo 41: Версия на Hwa Yo 23 с по-висок алкохол по обем, която съдържа 41 процента алкохол. Подходящо за коктейли.

Jinro Chamisul: Направено от смес от ориз, ечемик и тапиока, това популярно соджу има 20,1 процента алкохол.

Tokki: първокласно оризово соджу, направено в Бруклин по традиционния метод. Съдържа 23 процента алкохол.

Йобо: Соджу на основата на грозде, произведен в щата Ню Йорк. Съдържа 23 процента алкохол.

4.8/5.0 Article rating
12 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии