Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Соаве – Виното на Данте

Соаве – Виното на Данте

Соаве (Soave) е едно от най-продаваните вина в Италия, заедно с Асти Спуманте, Амароне и Кианти. Създаден е в района на Венеция от сорта Гарганега (Garganega) и Треббиано (Trebbiano di Soave). Много често във вината участва и Малвазия (Malvasia). Около 50 милиона литра на година е износа на Италия на вината Соаве. Легендата разказва, че известният италиански поет от 13 век Данте е дал името на виното (което означава “гладък”), заради неговата мекота.

Сояве са сухи купажни вина със структура, плътност и аромат на цитруси, зелена слива и бадем. Соаве като питие преди вечеря в съчетание с ордьоври или супи е отличен избор, както и комбинацията с леки ястия от зеленчуци, ориз, макаронени изделия и други подобни.

Цената на българския пазар се движи между 12-16 лв в магазин. Заслужава си да опитате освен италианските вина и българския вариант от региона на Мелник. Това е купаж от сортовете Сандански Мискет, Керацуда и Мелник (бял или бяло вино от червен сорт).

Зелена салата с риба тон или пица Капричиоза може да намерите в почти всеки ресторант и/или пицария. Не се колебайте и опитайте тази комбинация, в която чаша Соаве със сигурност ще допълни вкуса с приятно усещане.

Източник: vinum.bg

4.8/5.0 Article rating
4 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ