Снежана Мутафчийска за ROXS Winery

Снежана Мутафчийска за ROXS Winery

Беше слънчев, топъл ден в който освен да се излежаваш някъде на шезлонг с питие в ръка, може и да оползотвориш деня с нещо по-забавно и полезно,  а именно да обогатиш знанията си с това като посетиш винарска изба и от първа ръка да чуеш, опиташ и споделиш видяното. ROXS Winery се намира в Чирпанското село Винарово. След неколкократни обаждания и координиране между нас и Снежана Мутафчийска срещата ни се състоя, въпреки нейния натоварен график, и въпреки, че беше почивен ден. Ето как ни посрещна тя 😊

Snezhana Mutafchiyska - Roxs Winery - Winebg.info
„Тук искам да отбележа, че тази наша среща беше седмица преди Августиада 2020 и нито аз нито Снежа сме знаели, че виното SM Syrah x Marselan by Snezhana Mutafchiyska 2018 ще бъде избрано за най-доброто вино ,за което са гласували потребителите!“

Здравей Снежа, във винения свят на България няма човек който да не те познава, но все пак разкажи накратко за себе си?

Един Енолог с дългогодишен опит в правенето на вино ,перфекционистка и максималистка в работата си, защото правенето на вино за мен е удоволствие. Учила съм се винаги от най-добрите, не преставам и сега да чета за виното и да експериментирам,но винаги само с ясната представа защо трябва да се направи дадено действие.

Snezhana Mutafchiyska - Roxs Winery - Winebg.info

Защо точно района на Община Чирпан с. Винарово и какво означава името на винарнa ROXS WINERY?

Името на Винарната идва от името Роксана. В нея Александър Велики се влюбва от пръв поглед. Мотото на нашата изба е, всеки да се влюбва в нашите вина от пръв поглед. И то като, че ли се случва. Вече трета година сме на пазара и хората вече познават вината ни и ни търсят.

Roxs Winery - Winebg.info

Roxs Winery - Winebg.info

Roxs Winery - Winebg.info

След толкова много години работа във голяма винарна, кое ви накара да направите тази голяма крачка?

Начина на правене на вино в различните условия. В голямата Винарна правиш индустриални неща, и дори да се направи някакво много хубаво вино то просто заминава в големия купаж. Тук в малката винарна имаш възможност да твориш, да правиш хубави неща, които след това се продават с голямо удоволствие. Така да се каже правим бутикови, малки партиди, които са били в главата ми от доста години насам. И сега ги осъществявам.

Знаем, че сте малък екип, би ли го представила?

Екипа ни е наистина малък, но много ентусиазиран. Ние сме две семейства собственици – Аз и Атанас Мутафчийски и Деляна и Дако Николови. Ние се занимаваме с правенето на виното, с визията на брандовете, а сем. Николови се учат в правенето на вино, осъществяват търговията и разпространението на продуктите. В работата много ни помагат и нашите деца или ние сме точно семейна бутикова изба.

Roxs Winery - Winebg.info

Roxs Winery - Winebg.info

Roxs Winery - Winebg.info

Към кои ваши вина има най-голям интерес ?

Към всички вина интереса е голям, може би и заради името ми, което е известно. Скоро една колежка на Августиада ми каза – г-жо Мутафчийска, Вие сте ми пример за Жена – Енолог. Тези думи на млад човек ме окуражават, че има надежда за БГ Винарството.

Най-голям интерес имаше сега на Августиада към изба Рокс Уайнъри  и виното ни, което е най-високия ни клас SM Syrah x Marselan Reserve by Snezhana Mutafchiyska 2018,което спечели Златна Августиада.

Avgustiada 2020 награди
Снимка: Августиада
SM Syrah x Marselan Reserve by Snezhana Mutafchiyska 2018 награда Августиада 2020
Снимка: Августиада
SM Syrah x Marselan Reserve by Snezhana Mutafchiyska 2018
Снимка: Августиада

Подскажи ни малко за новата реколта и от къде всъщност взимате гроздето, имате ли ваши лозя, ще има ли нови вина и какви ще са те?

Ние сме малка изба и нямаме собствени лозя. Работим с определени производители от началото на създаването на избата и търсим нови, с цел да сме различни. Новата реколта беше доста интересна и различна от последните. Бързо узряване поради сушата, различни показатели, по-концентрирани и екстрактивни вина. Ще има нови неща, но засега ще ги запазя в тайна. Предстои да видите много нови неща от нас.

Roxs Winery - Winebg.info

Roxs Winery - Winebg.info

Snejana mutafchiyska-Roxs Winery - Winebg.info

Ако имахте възможност да промените нещо, примерно, локация на избата, или друг стил на винифициране какво би било то?

Нищо не искам да променям, аз така или иначе винификацията я променям всяка година.

Твоя поглед напред в бъдещето, каква би била Roxs Winery след 5 години.

Една от най-добрите Винарни в България и извън пределите на страната ни, защото никога няма да израснем, ако не се опитаме да направим нещо извън това, което вече умеем до съвършенство, а това е да правим Вино!

Roxs Winery - Winebg.info

Roxs Winery - Winebg.info

Георги Георгиев – winebg.info

5.0/5.0 Article rating
4 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. СУПЕР
  2. МН. ДОБРО
  3. ДОБРО
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии