Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Седмото издание на „Дефиле на младото вино” 23 – 29 ноември 2015 Пловдив

Седмото издание на „Дефиле на младото вино” 23 – 29 ноември 2015 Пловдив

Седмото издание на едно от най-масовите и важни събития за винен туризъм в страната – фестивалът „Дефиле на младото вино” ще се проведе в последната седмица на месец ноември в град Пловдив. Поредица от дегустации, съпроводени с лекции, както и богата културна програма са подготвили организаторите от Съвет по туризъм – Пловдив.

Посетителите на традиционното изложение на млади български вина ще могат да се насладят на вино от последната реколта на 26 водещи винопроизводителя от цялата страна. Te ще представят своите млади вина в неповторимата атмосфера на 12 емблематични места в Стария град, сред които къщи, ресторанти и открити площи. В голяма част от обектите ще бъде предлагана специално приготвена храна за дегустациите, участие във фестивала ще вземат и производителите на мед със своята екологична продукция .
Официалното откриване на „Дефиле на младото вино” е в петък (27ми ноември) от 13:00 часа когато ще тръгне традиционното Дионисиево шествие от площада пред Общината към Стария град, съпровождано от ансамбъл „Тракия”.

Символичният старт на консумацията на младо вино ще бъде дадена по традиция с отваряне на „Бъчвата на младото вино“, която е предоставена от миналогодишния носител на златното отличие – ВИ „Вила Юстина”. Петък, събота и неделя дегустациите ще започват в 11 часа и продължават до 18.30 часа.

Празниците, посветени на виното започват още от понеделник, 23 ти ноември, когато се открива културната програма, предшестваща дегустациите, наречена „Дни на младото вино”. Тя ще представи атрактивни събития като спектакли, танцови атракции и лекции и дегустации, всички те със свободен вход за посетители. За пръв път в рамките на „Дните на младото вино“ се организира винен тур с музика на живо, по време на който в избрани клубове в Пловдив, посетителите ще могат да дегустират вина, под музикалния съпровод на разработен за събитието джаз репертоар с фолклорни елементи, изпълняван на китара и гъдулка от музикантите Добромир Велев и Богдан Ганев.

Акцент в програмата тази година е и специално създаденият за „Дефиле на младото вино“ спектакъл на огъня и танца „Легенди за виното“, който пловдивчани и гостите на града ще могат да видят на 26 ноември от 19.00 часа на Римски стадион. Артистите от Театър на огъня и сенките „Fireter“ ще разкажат една древна легенда за Ампелос, любимия Сатир на бог Дионис, използвайки красотата на огъня и светлината.

Наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина, съгласно регламента определен от дегустационната комисия, ще бъдат връчени по време на „Вечер на майсторите на виното”, която ще се състои на 28ми ноември.

Посещение на тазгодишното издание на фестивала „Дефиле на младото вино“ е включено в програмата на участниците в Седмата международна среща на туроператорите, която ще се проведе в Пловдив по същото време. Това дава възможност за международна реклама на събитието като част от националния туристически календар и популяризиране на младото българско вино като продукт от национално значение..

„Дефиле на младото вино“ се оганизира от Съвет по туризъм – Пловдив и Община Пловдив в активно сътрудничество с Националната лозаро-винарска камара, ОИ „Старинен Пловдив”, ОП „Туризъм”- Пловдив, Сол Комюникейшънс ЕООД, Фондация „Пловдив 2019”, професионални гимназии и висшите учебни заведения, кетеринг-фирми, производителите на сувенири и всички участници във винения бизнес, както и институциите свързани с културата и изкуството в града. Официални спонсори са: Кривицки и Сие, Обединена Българска Банка, „Техно Акташ” АД, „Актуал Индъстис” ООД, „П и М Консултинг” АД, БАСФ АД. Партньори на събитието са ресторант „Чили” и Вода „Клисура”.

Текст: trakiatour.com
Снимки: Фестивал „ДЕФИЛЕ НА МЛАДОТО ВИНО“

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии