Jarava Winery

Седем неща за виното които трябва да знаем!

Седем неща за виното които трябва да знаем!

Независимо дали сте у дoма или някъде навън, ритуалът по отварянето на бутилката е част от цялостното преживяване наречено „вино“. Много често обаче се появяват въпроси и съмнения дали сте на правилния път:
Това вино ли е виното, което искате да изпиете? В правилната чаша ли го сервирате? Знаете ли какъв точно е произходът му? Достатъчно ли сте запознати с конкретния сорт?
И така, за да увеличите вашето удоволствие от дегустацията на виното и да си отговорите на някои въпроси, които не ви дават мира, ето няколко важни стъпки, които да следвате.

1. Как да си купите бутилка вино, без да се чувствате объркан/а?

Всички сме изпитвали притеснение, когато влезем в магазин за вино и не знаем откъде да започнем. За начало, купуването на вино трябва да бъде щастливо изживяване, така че не забравяйте да изберете добър магазин за вино (не твърде малък и не твърде голям и безличен), където персоналът е достъпен, знаещ и провежда редовни дегустации.
В противен случай можете да навлезете в света на виното, като закупите онлайн или се присъедините към някой винен онлайн клуб, който ще ви държи в течение с бюлетини и специални оферти.

2. Винтова капачка или коркова тапа – има ли значение?

Няма нищо лошо виното да е с винтова капачка. Преди се е смятало, че винтовата капачка е характерна за по-евтини вина. Но в днешни дни винопроизводителите, особено в Нова Зеландия и Австралия, предпочитат винтовите капачки за бутилки от по-висок клас, както и за вина, които се консумират предимно през уикендите.
Корковите тапи, като че ли са по-харесвани, защото ги свързваме със „церемонията“ по отваряне на бутилката, което донякъде определяме като по-артистично и тържествено. Все още много енолози вярват, че корковите тапи са необходими за правилното отлежаване на виното, особено за вината с плътно тяло, тъй като те могат да абсорбират малко кислород през корка по естествен път. (Прочетете още: Защо винтовите капачки могат да бъдат по-добри от тапите.)

3. Как да дегустирате вино като професионалист?

Погледнете виното в чашата, завъртете го, помиришете, отпийте. Звучи достатъчно лесно. Налейте виното, наклонете чашата и определете цвета и бистротата му. Завъртете чашата, за да освободите ароматите и помислете за плодовите аромати, които се появяват най-напред – те биха могли да бъдат цитрусови или тропически в бялото вино или от червени плодове като череша и ягоди в червеното.
Отпийте, усетете виното и помислете за текстурата и дължината на вкуса. Харесва ли ви? Събужда ли у вас желание за следваща глътка (или чаша)? Направете си мислена бележка и колкото повече опитвате, толкова повече ще научите.

4. Има ли значение реколтата и от коя реколта е най-добре да закупя вино?

Най-общо казано, настоящата реколта за бяло вино представлява грозде, което е брано преди една до три години, в зависимост от стила на виното. За червените вина настоящата реколта обикновено е от грозде, брано преди една до четири години.
Що се отнася до хубавите вина като тези от Бордо, добрата реколта ще се отрази в цената и може да има няколко реколти, налични по всяко време. Нещото, което трябва да запомните е, че виното непрекъснато се развива в бутилката и може както да ви зарадва, така и да ви разочарова. Червените вина с добър потенциал за развитие в бутилка, в повечето случаи са отлежавали минимум една година в бъчви.

5. Как да разчетете правилно винения етикет?

Производителите от Новия свят (Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка, Южна Америка, САЩ) не се притесняват да поставят името си и сорта грозде на етикета, което показва стила на виното. Така че, ако сте любител на пино ноар, лесно можете да търсите пино ноар от Чили, Калифорния или Австралия.
При вината от Стария свят обаче (Европа) е по-различно, те се отличават и по държава, и по регион, което може да бъде много объркващо. Слава богу, интернет може да помогне и да ви даде информация по подобни сложни казуси

6. Каква е подходящата чаша за сервиране на вино?

Повечето сомелиери или дегустатори на вино предпочитат по-голяма чаша, както за белите, така и за червените вина. За шампанско или пенливо вино чаша с по-голям диаметър на гърлото ще позволи освобождаването на ароматите, което не се случва при чаша с тясно гърло.
Чашата във форма на лале е най-подходяща за млади и сухи бели вина. При нея горният ръб е леко извит навън. Това е направено с цел, когато дегустаторът отпие от напитката, езикът му да се издаде напред и виното да попадне първо върху върха му. По този начин опитващият усеща първо сладостта и свежестта на виното.
Чашите във форма на ябълка се използват при дегустация по-стари и тежки бели вина. Те са обли и се стесняват в горната си част. Особеното при тези чаши е, че поради формата им опитващият не може да тества виното на малки глътки, а буквално го засмуква. Така то попада по средата на езика и по този начин първо се усещат солените, киселите и горчивите нотки на напитката.
За червени вина са подходяи чаши с цилиндрична форма. Благодарение на тази форма се усещат едновременно сладките и леко горчиви нотки на червеното вино.

7. Кога трябва да се декантира виното?

Обикновено едно вино се декантира, когато трябва да бъде отделено от утайката, която обикновено присъства само в по-старите червени вина – да речем, 10 години плюс.
Съветваме ви да оставите бутилката, която ще декантирате, около ден в изправено положение. Махнете тапата и след това налейте вино в декантера не повече от час преди да сервирате. В противен случай виното може да потъмнее и да загуби част от ароматите си.

Изтичник: Link

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии