Jarava Winery

Светът на виното загуби уважавания професионалист Жерар Басе

Светът на виното загуби уважавания професионалист Жерар Басе

На 61-годишна възраст, след дълга борба с рака, почина Жерар Басе, изключителна личност и световно признат професионалист в света на виното. Master Sommelier и Master of Wine, той е известен в цял свят с уникалните си познания на винена тематика и богатата си и впечатляваща биография.

Роден във Франция, Жерар се мести в Англия в средата на 80-те години на миналия век, където започва успешна кариера като сомелиер. Титлите му включват: Най-добър международен сомелиер за френски вина 1992, Най-добър сомелиер на Европа 1996, Най-добър сомелиер в света 2010, The Courvoisier Sommelier Best of the Best през1992 година, наградата на Маркес де Касарес – 1993, Купата на Дом Периньон през 1996, търговско лице на годината на Sopexa UK – 2004, Специалната награда на Catey през 2010, лице на годината на The International Wine Challenge през 2010, лице на годината за вина и спиртни напитки на списание Harpers през 2011, легенда на индустрията на Imbibe през 2011, мъж на годината на Decanter за 2013 и посланник на вина и спиртни напитки на Catey през 2014.

Изключително ценен аспект от кариерата на Жерар Басе е умението му да открива млади таланти, които наставлява и вдъхновява. Броят сомелиери и бармани, които са обучавани от него, е наистина впечатляващ и самите те впоследствие достигат големи висоти.

Източник: divino.bg

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ