Jarava Winery

Светът на виното загуби легендарния Стивън Спъриър

Светът на виното загуби легендарния Стивън Спъриър

Стивън Спъриър, пътеводна звезда за винения свят в течение на десетилетия, е починал днес, на 80-годишна възраст. Новината бе съобщена от L’Académie du Vin Library, чийто основател е самият той.

Британецът Стивън Спъриър става световноизвестен с организираната от него през 1976 г. сляпа дегустация на френски топ шата и калифорнийски вина, известна като Парижкото възмездие (или Страшният съд). Хората от света на виното, особено във Франция, са шокирани, че самите френски дегустатори оценяват вината от Калифорния по-високо от вината на своите легендарни имения. На практика след този ден Калифорния е поставена на световната винена карта. Личната история на Спъриър, свързана с прословутата дегустация в Париж, е разказана във филма Bottlе Shock (2008).

Увлечението му по виното започва още на 13-годишна възраст, когато в навечерието на Коледа неговият дядо му предлага да опита чашка винтидж порто Cockburn’s от 1908 година…

Стивън Спъриър се утвърждава като винен журналист, дегустатор и критик на световно ниво – дегустира и съдийства на различни места по целия свят.

През 2008 година той пристигна в София, за да оглави международното жури на първия конкурс Българско вино на годината, организиран от сегашния екип на DiVino – конкурс, прераснал впоследствие в DiVino TOP 50, класация с вече 10-годишна история.

Мистър Спъриър е автор на няколко книги, а приносът му за развитието на престижното винено издание Decanter като консултант, редактор, автор и критик е безспорен. Написал е над 300 статии за списанието и има съществена роля при основаването на наградите Decanter World Wine Awards през 2004 г., след което е и председател на журито на наградите повече от 10 години.

В статия за Decanter преди две години и цитирайки своите мемоари Спъриър пише: Все още съм напълно влюбен във всичко това. Наистина имах голям късмет, защото виното ми донесе повече, отколкото някога съм можел да си представя.

Източник: divino.bg

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии