Светът на виното загуби легендарния Стивън Спъриър

Светът на виното загуби легендарния Стивън Спъриър
👍 Допада ли ви тази публикация?
  • 😊 Страхотно (0%)
  • 😏 Интересно (0%)
  • 🤓 Полезно (0%)
  • 😏 Става (0%)
  • 😕 Скучно.. (0%)

Стивън Спъриър, пътеводна звезда за винения свят в течение на десетилетия, е починал днес, на 80-годишна възраст. Новината бе съобщена от L’Académie du Vin Library, чийто основател е самият той.

Британецът Стивън Спъриър става световноизвестен с организираната от него през 1976 г. сляпа дегустация на френски топ шата и калифорнийски вина, известна като Парижкото възмездие (или Страшният съд). Хората от света на виното, особено във Франция, са шокирани, че самите френски дегустатори оценяват вината от Калифорния по-високо от вината на своите легендарни имения. На практика след този ден Калифорния е поставена на световната винена карта. Личната история на Спъриър, свързана с прословутата дегустация в Париж, е разказана във филма Bottlе Shock (2008).

Увлечението му по виното започва още на 13-годишна възраст, когато в навечерието на Коледа неговият дядо му предлага да опита чашка винтидж порто Cockburn’s от 1908 година…

Стивън Спъриър се утвърждава като винен журналист, дегустатор и критик на световно ниво – дегустира и съдийства на различни места по целия свят.

През 2008 година той пристигна в София, за да оглави международното жури на първия конкурс Българско вино на годината, организиран от сегашния екип на DiVino – конкурс, прераснал впоследствие в DiVino TOP 50, класация с вече 10-годишна история.

Мистър Спъриър е автор на няколко книги, а приносът му за развитието на престижното винено издание Decanter като консултант, редактор, автор и критик е безспорен. Написал е над 300 статии за списанието и има съществена роля при основаването на наградите Decanter World Wine Awards през 2004 г., след което е и председател на журито на наградите повече от 10 години.

В статия за Decanter преди две години и цитирайки своите мемоари Спъриър пише: Все още съм напълно влюбен във всичко това. Наистина имах голям късмет, защото виното ми донесе повече, отколкото някога съм можел да си представя.

Източник: divino.bg

Подобни статии