Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Само за ценители – Фестивалът на виното и културното наследство Августиада 2018 отваря врати за седми път в Стара Загора

Само за ценители – Фестивалът на виното и културното наследство Августиада  2018 отваря врати за седми път в Стара Загора

За седми пореден път в Стара Загора ще се проведе Фестивал на виното и културното наследство АВГУСТИАДА.  Над 30 български и чужди изби ще се включат в тазгодишното седмо издание. Храни и вина от Италия, био зехтини от Испания и био шоколади  от Швейцария ще поглезят посетителите и с най – изтънчени небца. Партньорите  от МЕТРО Академия  начело с шеф Юри Велев, ще се погрижат виното на фестивала да не остава без подходящите мезета и гурме специалитети.

Културно-историческият акцент ще бъде Животът във вилите през римската епоха, по материали от археологическите проучвания на античния вилен комплекс при яз. Чаталка, с представяне на веществена изложба с експонати.

За трета година Августиада ще избере своя посланик в лицето  на ЦАРИЦА НА АВГУСТИАДА.  Пaртньорите на Августиада от Мол Галерия обещават чудесен спектакъл, а входът е свободен.

Откриването на Изложението на вино и кулинарни продукти ще се проведе на сцената пред Регионален исторически музей, на 13 октомври от 11:30 ч. На oткритата сцена през деня ще има богата фолклорна програма, в която ще се включат и танцови групи от Ротари клубове от страната, а ресторант “ДОБРО” ще бъде на колела и ще зарадва почитателите на вкусната храна. Изложението ще бъде отворено за посетители на 13 октомври от 11 до 18 ч. и на 14 октомври от 11 до 16:30 ч., когато ще бъдат обявени наградените вина на Августиада 2018.

В рамките на Фестивала , ще бъдат проведени два майсторски класа: на 13 октомври от 15:30 до 16:30 ч. – Сортове маслини, видове зехтини и начин на консумация – професионална дегустация на испански био зехтин, лектор Радослав Елефтеров, сертифициран сомелиер за зехтини  и на 14 октомври от 13:00 до 14:00 ч. – Шоколад и вино – необикновени съчетания на вкусове и усещания,  с лектор Галина Нифору, председател на Българската асоциация на износителите на вино и организатор на Августиада.

Официални гости ще бъдат създателите и изпълнителния директор на ESCUELA ESPAÑOLA DE CATA, обявено за най-доброто училище за сомелиери в Европа за 2018 година. Те ще дегустират избрани вина от всички участници и ще обявят специална награда, която ще бъде връчена по време на изисканата Гала вечеря в Държавна Опера Стара Загора, предхождана от тържествен концерт от талантливите музиканти на престижната инстритуция.

 

Vox poluli, vox dei (Глас народен, глас Божи)  е мотото на Фестивала. И тази година публиката ще избере вината, които ще грабнат Златна, Сребърна и Бронзова Августиада.

 

 

Специално за Августиада ще дойде и шведския хор от град Истад, който ще изненада гостите на Фестивала и на Гала вечерята с изпълнение на български  език. Диригент е старозагорката Виолета Тодорова.По време на Фестивала ще бъде организирана и “Улица на занаятите”, на която посетителите ще могат да зкупят различни произведения, сътворени от ръцете на майсторите – занаятчии.

Билетът за Августиада за един ден е 5 лв,  за два дни 8 лв. Билетите могат да бъдат закупени на място от Регионалния исторически музей Стара Загора.

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ