Jarava Winery

Розово Prosecco – да бъде!

Розово Prosecco – да бъде!

Снимка: Shutterstock
Италианското правителство най-накрая даде разрешение за производство на розово Prosecco.

По-голямата част от членовете на Prosecco DOC подкрепиха предложението да се разреши на производителите да правят розови вариации на това популярно пенливо вино. Миналата година беше съобщено, че разрешението за производство може да увеличи продажбите на това пенливо вино от Северна Италия със 75 милиона бутилки годишно.

Това е чудесна новина както за консорциума, така и за производителите, които са претърпели спад в продажбите поради глобалната пандемия на коронавирус, съчетана с ограничение за добив до 2020 г. от 15 тона на хектар за Prosecco DOC и 12 тона на хектар за Prosecco Superiore DOCG.

„Благодарим на всички, които допринесоха за този резултат, предвид настоящите обстоятелства, това е особено важно“, заяви Стефано Занет, президент на консорциума DOC Prosecco.

Според новите правила, розовото Prosecco трябва да се прави на базата на сорта Glera с добавяне на 10-15% Pinot Nero. Единствените позволени стилове са Brut Nature и Extra Dry.

Максималният добив за Prosecco DOC Rose е 18 тона на хектар за Gler и 13,5 тона на хектар за Pinot Nero. Вторичната ферментация в съд под налягане трябва да продължи най-малко 60 дни, за да се стабилизира цветът.

Вината могат да бъдат пуснати в продажба не по-рано от 1 януари след прибирането на реколтата, етикетите трябва да посочват годината на прибиране на реколтата – тя трябва да съответства на поне 85% от гроздето, използвано в производството.

Един от първите производители, които произвеждат розово Prosecco, ще бъде Bosco Viticultori, те се надяваха да пуснат първите си бутилки още през януари тази година.

Миналото лято изпълнителният директор на Bosco Паоло Лазаня заяви: „Ще произведем розово просеко от реколтата през 2019 г., която ще бъде бутилирана през декември. Изкушително е да се бутилират вина за Коледа, но е по-добре да не бързаме и да направим качествен продукт, преди да го пуснем на пазара. „

Rosy Prosecco Bosco Viticultori е произведен от 15% Pinot Noir и 85% Glera и имитира популярните бледорозови вина в стил Прованс, които потребителите харесват.

„Трябва да направим това, което пазарът очаква, всички обичат бледо розе. Нашата цел е да направим плодово prosecco, а не сладко. “

„Розовото често е по-тежко и след няколко чаши може да ти дойде в повече. Искаме да избегнем това и да направим нещо свежо, което беше тайната на успеха при бялото Prosecco “, каза Лазаня.

Bosco Viticultori планира да произведе 1 милион бутилки розово Prosecco през 2019 г., цената на бутилката ще бъде около 15 евро.

„Розовото Prosecco е съвсем логично, тъй като отглеждаме Pinot Noir в региона и това е един от разрешените сортове грозде в Prosecco.“

Източник: Линк

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии