Jarava Winery

Розовите вина на България имат своето място и то се нарича Rose Wine Expo Kazanlak

Розовите вина на България имат своето място и то се нарича Rose Wine Expo Kazanlak

В навечерието на Шестото издание на Rose Wine Expo Kazanlak 2016, разговарям с основния организатор на събитието г-жа Анна Дундакова.
-Розово ли е бъдещето на Българските розета ?

Последните две години са изключителни години не само за розовото вино, а за българското вино като цяло. Случиха се толкова значими винени събития, на които България беше домакин -“Digital Wine Communications Conference”, DiVino.Taste – Форум на българското вино , „Concours Mondial de Bruxelles“ наскоро в Пловдив, многобройните награди, които нашите вина вече традиционно печелят на най-големите световни винени конкурси. Всичко това показва, че българското вино изправя ръст, излиза от регионалната си ниша и демонстрира сериозен капацитет.
Розетата са неделима част от това ново лице на нашето вино. Като модерни технологии те първи последваха световните тенденции, поведоха потребителския вкус и завзеха дял от пазара, неподозиран за елегантната им същност.
Виното е жив организъм и следва динамиката на живота ни. За розетата непрекъснато се отварят нови потребителски хоризонти. Те доказаха,че са устойчив продукт и станаха избора на модерния градски човек. Всяка година се изменят не само в стилово отношение,сортов състав, добавки и технологични практики.
Розовите вина направиха една много голяма крачка. Те са вече бранд, имат лице, лого, форум, имат своите многобройни почитатели.
Розовите вина на България имат своето място и то се нарича Rose Wine Expo Kazanlak, те имат и своя стандарт – Златен Киликс.

-След „Concours Mondial de Bruxelles“ наистина се заговори за абсолютната необходимост от обща държавна концепция за Българското вино.

Същото, днес трябва да се случи за Големия бранд Българско вино. Крайно време е държавата ни да открие виното на България и да го представя по света като свое национално богатство. Защото виното е онзи обществен човешки труд и богатство на земята ни, които ни слагат на една маса не само с Европа, но и с целия свят. И ако днес мястото на тази маса, което ни отреждат все още е различно от това, което заслужаваме, никога не забравяйте, че много напред в началото на масата седи един тракийски цар и пие виното на тази българска земя в Златен Киликс.

-Разкажете ни повече за инициативата Национален конкурс „Златен Киликс”-основна част от на Rose Wine Expo Kazanlak.

Rose Wine Expo Kazanlak е самоопределящ се форум на равнопоставени партньори. Той е създаден от български производители на вино и търговци за българския потребител и чуждестранните гости на Празника на Розата. С уважение и респект към земята, към човешкия труд като съзидание и култура, с добра воля и творческото вдъхновение, Rose Wine Expo Kazanlak се наложи като най-големия форум в България и единствен на Балканите за Розови вина.

Rose Wine Expo Kazanlak олицетворява виното, дава му човешко изражение. Защото анонимността е онова безразличие, от което виното винаги е бягало. Ние срещаме обикновения българин и многобройните чуждестранни поклонници на красотата и богатството на земята ни с хората, които създават виното и с хората, които имат потенциала да го познават, оценяват и квалифицират. Също като Златният Киликс, който от сложната ритуална система на древните траки за разливане на вино, единствен е докосвал устните на Богоизбраните. Защото днес вече знаем, че Виноделието е изкуство и авторство.

Виното се създава от конкретни хора, има своя тероар, има своя характер, стил и вкус. То не е енигма, или съзаклятие за избрани.
Виното е за всички хора и прояви на елитарност и привилегия днес изглеждат жалки пред всепобеждаващата му земност. То носи вкуса на земята ни и претворените ни познания за нея и света, като цяло. По-мъдро е всички нас. Надживяло е великите царе и ни е донесло от древността посланието, че в основата на човешкото съзидание стоят три прости истини: труд, отговорност и съпричастие.
Точно това всяка година демонстрират пред Вас изложителите на Rose Wine Expo Kazanlak 2016. Заедно с големите и утвърдени имена, застават много малки винопроизводители с първия си бранд Розе. Казанлък е точното място за такива дебюти. Тук всички се чувстват значими и оценени. Отдавна не броим участниците. Всяка година се повтарят и са различни. Идват от всички краища на България и наистина са Представителна извадка на всички стилове на Българското Розе.

От миналата година не приемаме проби за оценка без представяне на конкретната избата на изложението. Точно заради авторството и лицето на виното. Кому са потребни награди заради самите награди. Хората искат да видят създателите на отличените вина. Така картината е пълна.
Безлични вина с награди на етикетите, подредени в безкрайна редица от себеподобни в някой лъскав хипермаркет обезценяват труда на толкова хора и ни поставят в позицията на жертва в нечия „хранителна верига”.

По отношения на Дегустационните комисии, защото те са на два панела, независими от Бранд комисията, която оценява продуктовия дизайн на вината, мисля, че никой не би оспорил авторитета на доказаните български оценители. Това са същите хора, които журират за всички винени форуми със състезателен характер в България и чужбина. Те не са анонимни и всички подробности може да откриете за тях на сайта ни www.rosewine-expo.com и на фейсбук страницата ни: Фестивал На Виното Розе – Rose Wine Expo, както Регламента на Конкурса и неговата история.
Всяка година включваме нови членове и допълваме изискванията. Новите лица за 2016 са г-жа Катя Йончева, г-н Ясен Захариев, г-н Коста Канариев и едно познато от Първата ни комисия име-Юлия Костадинова. Новото лице за Бранд комисията е утвърдения международен визионер г-н Калин Серапионов. А наградата за продуктов дизайн на винен бранд е диференцирана на Голяма награда, Първа и Втора награда. Защото опитът ни през годините доказа, че подобна категоризация е необходима и толерираща.

Смея да твърдя, че Закритата дегустация на Розетата е наистина скрита и безкомпромисна и след въвеждане на системата от медали за по-лесна разпознаваемост на отличените вина, идентична със съществуващите системи за оценка на вина в Европа, сами може да се убедите, че почти винаги вината са оценени и в чужбина със същия брой точки. Това уеднаквяване на критериите е голям успех на нашите винени експерти.

-За по голяма безпристрастност не е ли по-добре комисията да е от чужденци, непознаващи толкова добре Българските изби и стила им на работа ?

Не смятам, че българското розово вино трябва да се оценява от чужди специалисти тук в България. Като гост-журиращи би било, разбира се, много полезно да чуем мнението на подобни капацитети и трябва да се работи в тази насока. Но не и самоцелно.
Нека не забравяме,че сега наградите се присъждат от най-добрите български специалисти и тяхната тежест е съпоставима с всяка международна награда. Все още този факт е недооценяван, но не е далече времето, когато под онзи жадуван общ бранд Българско вино на щанда на България на големите световни форуми ще откривате Златния Киликс. Прочие историята на всички тези големи винени награди често тръгва от конкретна личност и нечие упорство, постоянство и добра воля. Подкрепени от своята държава, разбира се. Ето колко много има да се желае и работи за българското вино!

-Богата и интересна е програмата тази година на Rose Wine Expo Kazanlak 2016, какво е новото ?

Разбира се Майсторските класове са богатството на всеки сериозен форум. Само за ценители са лекциите на такива забележителни български винени авторитети като г-жа Вили Гълъбова, доц. Спасов и гуруто на аронията Пламен Калинов.
Нова е Гурме зоната ни. Обоготена с вкусовете на българско сирене с български трюфели на Шеф Радичев от Велико Търново, хляб от „Тракийски лимец” и домашни печива на Пекарна „Изкушение” – все гости от Стара Загора, маслини и зехтини на Антекгруп Димитровград.
Изненада е градината на изложението, която създадохме с помощта на моя колега и приятел Евгени Стоев, собственик на Разсадник „Разцвет”Стара Загора. Неговата елитна декоративна топиарна растителност винаги е била зеления оазис за очите Ви.

-Имате много културни събития под шапката на фестивала. Представете ги.

Културният афиш е запазена марка за Rose Wine Expo Kazanlak. Наред с очаквания Камерен концерт на Смесен хор „Петко Стайнов” и приятели от Държавна опера Стара Загора, поетът Румен Денев ще твори стихове Розе като самобитно хайку, вдъхновен от виното и хората.
Изложбата на Платинум Брандс „Изкуството на винения етикет-10 години етикети „Contemplations” е наистина уникално явление ,прочие както и нейното гостуване на нашия фестивал. Забележителна е и връзката, която прави доцента по мода Мариела Гемишева от НХА София с модерността като история и житейски избор.

Няма да навлизам в повече подробности. Каня всички почитатели на Българското вино на чаша Розе в Розовата долина. Станете част от винената култура на нашето време, подарете си миг вечност на 4 и 5 юни-Фестивал на виното Розе Казанлък 2016.

Източник: winebg.info

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии