Розите пазят лозята

Розите пазят лозята
👍 Допада ли ви тази публикация?
  • 🤓 Полезно (50%)
  • 😏 Интересно (50%)
  • 😊 Страхотно (0%)
  • 😏 Става (0%)
  • 😕 Скучно.. (0%)

Ако сте били на италиански лозя, най-вероятно е привлякла вашия интерес следната картина: красиви розови храсти са засадени в началото и в края на лозовата плантация и често са и между редовете на лозите.

Защо ароматните рози растат по тези места, само за красота ли? Не.

Това не е никак случайно. Лозарите обясняват, че ширещите се по света над сто и петдесет сорта рози и безкраен брой хибриди, вариращи по размер от няколко сантиметра до няколко метра, не са в лозето с декоративна цел…

Смисълът на засаждането им покрая и в средата на масивите е друг.

Розата действа като „страж“, а ако трябва да го кажем с езика на науката, тя е „индикаторно растение“.

Тя е много чувствителна и винаги е била подложена на атаката на всички видове заболявания и насекомни вредители, и то преди лозите.

Розовият храст е като показалец за бъдещото здраве на лозите. И по него се срещат най-опасните болести – брашнеста мана и сиво гниене (botrytis), както и кореново гниене и бактериален рак. Розите са и първите, които се нападат от паразити – на първо място акари.

Доказано, че паразитите и заразите атакуват розовите храсти винаги около една седмица преди лозята.

А така лозарите, и основно винопроизводителите в Италия, се ориентират, че опасностите идват и имат достатъчно време да вземат ефективно решение за пръскане.

В Италия, и във Франция, а вече на някои места и у нас лозари прилагат това и опазват лозята. Пробвайте и до асмите и няма да сбъркате.

Текст: bgfermer.bg
Снимка: wineathome.org

Подобни статии