Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Розите пазят лозята

Розите пазят лозята

Ако сте били на италиански лозя, най-вероятно е привлякла вашия интерес следната картина: красиви розови храсти са засадени в началото и в края на лозовата плантация и често са и между редовете на лозите.

Защо ароматните рози растат по тези места, само за красота ли? Не.

Това не е никак случайно. Лозарите обясняват, че ширещите се по света над сто и петдесет сорта рози и безкраен брой хибриди, вариращи по размер от няколко сантиметра до няколко метра, не са в лозето с декоративна цел…

Смисълът на засаждането им покрая и в средата на масивите е друг.

Розата действа като „страж“, а ако трябва да го кажем с езика на науката, тя е „индикаторно растение“.

Тя е много чувствителна и винаги е била подложена на атаката на всички видове заболявания и насекомни вредители, и то преди лозите.

Розовият храст е като показалец за бъдещото здраве на лозите. И по него се срещат най-опасните болести – брашнеста мана и сиво гниене (botrytis), както и кореново гниене и бактериален рак. Розите са и първите, които се нападат от паразити – на първо място акари.

Доказано, че паразитите и заразите атакуват розовите храсти винаги около една седмица преди лозята.

А така лозарите, и основно винопроизводителите в Италия, се ориентират, че опасностите идват и имат достатъчно време да вземат ефективно решение за пръскане.

В Италия, и във Франция, а вече на някои места и у нас лозари прилагат това и опазват лозята. Пробвайте и до асмите и няма да сбъркате.

Текст: bgfermer.bg
Снимка: wineathome.org

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии