Jarava Winery

Робърт Паркър се оттегли от The Wine Advocate

Робърт Паркър се оттегли от The Wine Advocate

Бащата на съвременната винена критика Роберт Паркър официално се оттегля изцяло от Robert Parker Wine Advocate. Това научихме вчера от статия на Лиза Пероти-Браун – винен журналист и автор, една от 10-те дегустатори в екипа на Паркър. Неговият безпрецедентен опит като винен дегустатор, писател и експерт несъмнено ще липсва както на потребителите, така и на хората от бранша в целия свят.

The Wine Advocate води началото си още от 1967, когато Робърт Паркър осъществява първото си пътуване във Франция по петите на една госпожица, която учи в Елзас. Скоро тя става г-жа Патрисия Паркър и остава г-жа Паркър до ден днешен. Но освен това, по време на това първо пътуване във Франция, той развива и вкус към виното. Идеята за The Wine Advocate покълва, но приятелите и близките му, убедени че ще стане юрист, намират идеята му за каприз.

Дипломира се в университета Maryland School of Law през 1973 и започва практика като юрист в Балтимор. Но душата му вече е отдадена на виното и през 1978 Паркър решава да вложи парите си там, където е сърцето му, така че започва да издава свой винен гид, наречен The BaltimoreWashington Wine Advocate. Мечтае и за издание, което не е свързано финансово с винарни и търговци и отразява само безпристрастни възгледи, обслужващи единствено интересите на потребителите – издание, което ще се финансира само от абонати. Така се ражда списанието му,което остава вярно на концепцията си и до днес. През 1979 името на списанието се променя на The Wine Advocate. През 1983 противоречивите и парещи ревюта на Паркър за реколта 1982 на Бордо, дегустирана от бъчвите в избите, разбунват духовете сред повечето други големи винени автори, които смятат, че вината са твърде зрели и не могат да отлежават добре. Оказва се, че Паркър е прав за величието на тази реколта и репутацията му, а и абонаментите му, скачат. До 1984 той успява да се съсредоточи върху The Wine Advocate и виното на пълно работно време.

Робърт Паркър създава оригиналната 100-точкова система за оценяване на виното още с първия брой на The Wine Advocate и тя остава стандарт за бранша и до днес. Днес Robert Parker Wine Advocate има абонати във всички щати на Америка и в повече от 40 страни по света.

Мистър Паркър е единственият винен автор и критик в историята, удостоен с най-високи държавни почести от двама френски президенти и от един италиански: Жак Ширак го прави Кавалер на ордена на почетния легион, а Франсоа Митеран – Кавалер на националния орден за особени заслуги. През 2002 Паркър става и рицар на Националния орден за заслуги на Италия.

Още преди повече от две години Робърт Паркър изцяло възлага винените дегустации и ревюта за The Wine Advocate на своя силен екип.Това са Джо Червински, Луис Гутиерес, Моника Ларн, Лиза Пероти-Браун, Уилям Кели, Стефан Райнхард, Марк Скуайърс, Ерин Брукс, Антъни Мюлер и Лиуен Хао – всички те имат важни отговорности, но са се учили от най-добрите.

А на Робърт Паркър му пожелаваме да се радва на заслужената си почивка и все така да опитва фантастични вина като им се наслаждава – този път без никакви отговорности!

Източник: divino.bg

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии