Рекорден брой изложители във ВИНАРИЯ 2015

Рекорден брой изложители във ВИНАРИЯ 2015

Тенденцията за възход на българските вина по света се увеличава

За първи път тази година в Международен панаир Пловдив се провеждат седем изложения, които обединяват агро бизнеса и хранително-вкусовата индустрия: „Агра“, „Винария“ – за лозарство и винарство, „Фудтех“ – за храни и хранително-вкусова индустрия, „БиоАгра“, „Апи – България“ – за пчеларство, „Хорека – Пловдив“ – за оборудване на хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти и „Вкусове от Италия“.

“Даваме старт на мегафорум за икономическо развитие. Откриваме седем специализирани международни изложения, които създават нова визия за възможностите за растеж на винопроизводството, агро сектора и хранително-вкусовата промишленост”, каза във встъпителното си слово председателят на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив д-р Иван Соколов. Той посочи, че изложенията в Пловдив могат да се сравнят с най-голямото в света Международно изложение за земеделие, храни и градинарство “Зелена седмица” в Берлин. От своя страна изпълнителният директор на Международен панаир Пловдив Богомил Бонев бе категоричен, че в националния изложбен център се провежда селскостопанското изложение на България. То съхранява интересите на бизнеса и прославя Пловдив по света.

„Радвам се, че 23-то издание на „Винария“ ще се проведе в по-широк формат. Този мега форум е важен за производителите от лозаро-винарския бранш. На него ще могат да се осъществят контакти с вносители и производители на земеделска техника, с представители на научните среди. Тази година нашето изложение е с по-различна визия – по отворена към бизнеса. Не случайно сме поканили чуждестранни журналисти, енолози и баери от големи европейски търговски вериги “, каза председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев. Той посочи, че Градът на виното пресъздава атмосферата на българските възрожденски къщи и улици, като по този начин се продължава традицията на „Винария“ да бъде атрактивна както за бизнеса, така и за посетителите. В него са събрани експозиции на изложители, зони за гурме демонстрации, за презентации, за провеждане на майсторски класове и за отдих, модерно оборудван пресцентър, сцена за музикални изпълнения и бутик, където ценителите ще могат да купят изискани вина. Радослав Радев съобщи, че голяма част от родните производители на био вино са стартирали процес по сертификация и се надява до 2-3 години 50% от производството на екологичното вино у нас да бъде сертифицирано.

От своя страна изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев заяви, че винарските изби в страната се увеличават. „Смятам, че имаме добре развито винопроизводство, което активно се модернизира. Над 150 са златните отличия от международни конкурси на български винопроизводители само през миналата година“, подчерта инж. Красимир Коев. Той съобщи, че през 2014 година се е увеличил износът на българско вино за Китай и САЩ. Над 5 милиона литра са експортирани в най-бързо развиващия се винен пазар в Азия, а 1 милион литра – в страната с неограничените възможности, въпреки силната конкуренция в бранша. „Винената култура на българина се повишава. Нараства и консумацията на вино сред българите и за това има своя принос и традиционното изложение „Винария“, заяви Красимир Коев. Той посочи, че около 100 милиона литра от Дионисиевата напитка са реализирани на българския пазар, 4% от които е внос, а останалите количества са българско производство.

„В продължение на пет дни в Международен панаир Пловдив си дават среща иновациите, образованието, науката и бизнеса, да се консолидират мнения, да се види практиката и да се осъществят бъдещи контакти, да се осъществи ползотворно сътрудничество“, посочи ректорът на Аграрния университет в Пловдив проф. Димитър Греков.

50 български и чуждестранни изби участват в 23-то издание на международната специализирана изложба „Винария“. 

„Прекрасно изложение. Тази година е в по-широк формат и се надявам така успешно да продължи през годините.“ Такава оценка направи министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриване на 7-те международни изложби, които се провеждат в Международен панаир Пловдив до 8 март.

Тази вечер ще станат ясни победителите в престижния международен конкурс за вина и спиртни напитки. По време на официалната церемония „Нощта на ритоните“ авторитетното жури ще обяви носителите на най-високата награда „Златен ритон“. За първи път на „Винария 2015“ ще бъде обявена изба на годината.