Разрешено ли е виното по време на пости ?

Разрешено ли е виното по време на пости ?

Постите са период на въздържание не само от определени храни, но и от нечисти помисли и действия. Те са начин за духовна концентрация и пречистване, както на тялото, така и на духа.
Смисълът на постите е различен за всеки човек. Въпрос на личен избор е и как точно да се прекарат тези няколко седмици – без риск за здравето, пред вкусни ястия от зеленчуци или аскетично и дори опасно.

В православната религиозна традиция има няколко периода на пости, като двата най-големи поста са в периодите преди Коледа и преди Великден (Коледни пости и Великденски пости).

Мнозина се интересуват какво е позволено да се консумира по време на пости, както и дали е разрешена употребата на алкохол в този период. Трябва да отбележим, че дори и по време на великите пости консумацията на вино е позволена, но тя трябва да бъде в малки количества.

В църковният типик пише, че може да се употребява по чаша червено вино във всички дни с изключение на сряда и петък. Отдава се предпочитание на червеното вино, защото то символизира Христовата кръв.

Архиерейският наместник отец Константин Георгиев за постите

– Разрешен ли е алкохолът по време на пости?

– Алкохолът е питие, което е присъщо на човека. Църквата е забранила концентрираните алкохоли и бирата. По време на пости се позволява вино. Както знаем, то е нашата духовна храна, която символизира кръвта Господня. Затова често пъти на нашите християнски вечери – т. нар. агапии, се позволява и консумацията на вино. Така че, виното е разрешено по време на постите, а всички останали питиета са забранени.

Не бива да се злоупотребява с алкохол по време на пости, защото когато човек се напие, вече не може да се контролира и лесно изпада в грях.

Така, че даже и да постите, можете да се наслаждавате на божествената напитка !

4.8/5.0 Article rating
6 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. СУПЕР
  2. МН. ДОБРО
  3. ДОБРО
  4. СТАВА
  5. ЛОШ