Jarava Winery

Разрешено ли е виното по време на пости ?

Разрешено ли е виното по време на пости ?

Постите са период на въздържание не само от определени храни, но и от нечисти помисли и действия. Те са начин за духовна концентрация и пречистване, както на тялото, така и на духа.
Смисълът на постите е различен за всеки човек. Въпрос на личен избор е и как точно да се прекарат тези няколко седмици – без риск за здравето, пред вкусни ястия от зеленчуци или аскетично и дори опасно.

В православната религиозна традиция има няколко периода на пости, като двата най-големи поста са в периодите преди Коледа и преди Великден (Коледни пости и Великденски пости).

Мнозина се интересуват какво е позволено да се консумира по време на пости, както и дали е разрешена употребата на алкохол в този период. Трябва да отбележим, че дори и по време на великите пости консумацията на вино е позволена, но тя трябва да бъде в малки количества.

В църковният типик пише, че може да се употребява по чаша червено вино във всички дни с изключение на сряда и петък. Отдава се предпочитание на червеното вино, защото то символизира Христовата кръв.

Архиерейският наместник отец Константин Георгиев за постите

– Разрешен ли е алкохолът по време на пости?

– Алкохолът е питие, което е присъщо на човека. Църквата е забранила концентрираните алкохоли и бирата. По време на пости се позволява вино. Както знаем, то е нашата духовна храна, която символизира кръвта Господня. Затова често пъти на нашите християнски вечери – т. нар. агапии, се позволява и консумацията на вино. Така че, виното е разрешено по време на постите, а всички останали питиета са забранени.

Не бива да се злоупотребява с алкохол по време на пости, защото когато човек се напие, вече не може да се контролира и лесно изпада в грях.

Така, че даже и да постите, можете да се наслаждавате на божествената напитка !

4.4/5.0 Article rating
28 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ