Jarava Winery

Разликата между вината от стария и новия свят

Разликата между вината от стария и новия свят

Това, което отличава вината от Стария свят и Новия свят, са техните традиции в производството им, и регионалните стандарти.

Каква е разликата между виното от Стария свят и Новия свят ? Старият свят по принцип означава нещо старомодно, датирано, традиционно, състарено и класическо. Прилагателните, отнасящи се до Новия свят, включват модерни, иновативни, свежи, съвременни и на мода.

Старият свят VS Нов свят

Този отговор обаче може да стане объркващ и неразбран, когато се приложи към широкия свят на виното. Индустриалната терминология определя стария и новия свят в изрази, свързани с география, стил, вкус, тероар и производство.

Опростено описание е, че виното от Стария свят е възникнало преди векове в Италия, Испания и Франция и др. докато версията за Новия свят е от САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Чили и Южна Африка.

Старият свят обикновено се отнася за страни къде се е зародило винопроизводството преди много години, като Европа и Близкия изток. Тази категория включва Франция, Италия, Испания, Германия , Португалия , Гърция , Ливан, Израел, Хърватия, Румъния, Унгария и Швейцария.

Виното от тези места има тенденция да е по-леко, по-сдържано и по-нисък алкохолен градус, макар че това е по-скоро обобщение, отколкото факт. Основната характеристика на тези страни е, че производството на вино е ограничено с правила и разпоредби.

Виното от стария свят е с по високи киселини и по-малко плодово

Всеки регион от групата на Стария свят произвежда вино по определен начин от векове, и настоящите винопроизводители се придържат към тези стандарти. По този начин всеки винолюбител може да бъде почти сигурен, че виното в чашата му е произведено по същия начин както от преди стотици години.

Виното от Стария свят съдържа повишени нива на киселинност и по-малко плодови аромати. Това е така, въпреки строгите указания за винопроизводителите които имат мярка за контрол върху условията на лозята като местоположение, почва, дренаж, прибиране на реколтата и други фактори, които повлияват на вкуса и стила на виното.

От друга страна, климатът при лозята от Новия свят е често по-топъл, което води до по-зряло грозде и по-висок алкохолен градус. Там са ориентирани повече към плодовите вина с минерален характер, често отлежали в дъб. Най-често технологията и науката са ключови компоненти в производствения процес. (Научете повече за Как и защо дъбът се използва при производството на вино )

Винарите от Новия свят обикновено наследяват предприемаческия си дух от потомци на имигранти, пристигнали в търсене на нов начин на живот и източник на доходи. В тези региони процедурите за производство на вино варират драстично, също така са склони на експерименти. Много малък процент са съсредоточени в това да произвеждат вина по стара технология.

Старите световни сортове отговарят на новите изисквания

Вместо конвенционалния начин на отглеждане на гроздето в Санторини, Гърция, лозите на Асиртико са свити и сгушени близо до земята, за да ги предпазят от увреждане на морския бриз.

Науса, Гърция е домът на Ксиномавро, грозде с интензивната структура като Бароло и Барбареско. Ако харесвате Nebbiolo, има вероятност да ви хареса и това.

Както вината от стария, така и от новия свят могат да ви предложат незабравимо преживяване. Ако искате да прегърнете традицията, виното от Стария свят е предпочитаната глътка. Но ако приветствате промяната и иновативното преживяване, за вас е виното от Новия свят.

Има ли значение дали едно вино е стар или нов свят? Просто пийте това, което харесвате.

Линк

5.0/5.0 Article rating
3 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии