Разликата между вината от стария и новия свят

Разликата между вината от стария и новия свят
👍 Допада ли ви тази публикация?
  • 😊 Страхотно (50%)
  • 😏 Интересно (50%)
  • 🤓 Полезно (0%)
  • 😏 Става (0%)
  • 😕 Скучно.. (0%)

Това, което отличава вината от Стария свят и Новия свят, са техните традиции в производството им, и регионалните стандарти.

Каква е разликата между виното от Стария свят и Новия свят ? Старият свят по принцип означава нещо старомодно, датирано, традиционно, състарено и класическо. Прилагателните, отнасящи се до Новия свят, включват модерни, иновативни, свежи, съвременни и на мода.

Старият свят VS Нов свят

Този отговор обаче може да стане объркващ и неразбран, когато се приложи към широкия свят на виното. Индустриалната терминология определя стария и новия свят в изрази, свързани с география, стил, вкус, тероар и производство.

Опростено описание е, че виното от Стария свят е възникнало преди векове в Италия, Испания и Франция и др. докато версията за Новия свят е от САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Чили и Южна Африка.

Старият свят обикновено се отнася за страни къде се е зародило винопроизводството преди много години, като Европа и Близкия изток. Тази категория включва Франция, Италия, Испания, Германия , Португалия , Гърция , Ливан, Израел, Хърватия, Румъния, Унгария и Швейцария.

Виното от тези места има тенденция да е по-леко, по-сдържано и по-нисък алкохолен градус, макар че това е по-скоро обобщение, отколкото факт. Основната характеристика на тези страни е, че производството на вино е ограничено с правила и разпоредби.

Виното от стария свят е с по високи киселини и по-малко плодово

Всеки регион от групата на Стария свят произвежда вино по определен начин от векове, и настоящите винопроизводители се придържат към тези стандарти. По този начин всеки винолюбител може да бъде почти сигурен, че виното в чашата му е произведено по същия начин както от преди стотици години.

Виното от Стария свят съдържа повишени нива на киселинност и по-малко плодови аромати. Това е така, въпреки строгите указания за винопроизводителите които имат мярка за контрол върху условията на лозята като местоположение, почва, дренаж, прибиране на реколтата и други фактори, които повлияват на вкуса и стила на виното.

От друга страна, климатът при лозята от Новия свят е често по-топъл, което води до по-зряло грозде и по-висок алкохолен градус. Там са ориентирани повече към плодовите вина с минерален характер, често отлежали в дъб. Най-често технологията и науката са ключови компоненти в производствения процес. (Научете повече за Как и защо дъбът се използва при производството на вино )

Винарите от Новия свят обикновено наследяват предприемаческия си дух от потомци на имигранти, пристигнали в търсене на нов начин на живот и източник на доходи. В тези региони процедурите за производство на вино варират драстично, също така са склони на експерименти. Много малък процент са съсредоточени в това да произвеждат вина по стара технология.

Старите световни сортове отговарят на новите изисквания

Вместо конвенционалния начин на отглеждане на гроздето в Санторини, Гърция, лозите на Асиртико са свити и сгушени близо до земята, за да ги предпазят от увреждане на морския бриз.

Науса, Гърция е домът на Ксиномавро, грозде с интензивната структура като Бароло и Барбареско. Ако харесвате Nebbiolo, има вероятност да ви хареса и това.

Както вината от стария, така и от новия свят могат да ви предложат незабравимо преживяване. Ако искате да прегърнете традицията, виното от Стария свят е предпочитаната глътка. Но ако приветствате промяната и иновативното преживяване, за вас е виното от Новия свят.

Има ли значение дали едно вино е стар или нов свят? Просто пийте това, което харесвате.

Линк

Подобни статии