Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Разберете как се лекува с вино! Всичко за енотерапията на едно място !

Разберете как се лекува с вино! Всичко за енотерапията на едно място !

Енотерапия – лечение с вино

В много религии виното е свещена напитка. Освен че е любимо питие на хората по цял свят, то е и едно от най-древните средства за народно лечение. В края на XX век е осъдено несправедливо по повод разпространението на алкохолизма сред обществото. Биолози и лекари от различни страни в сферата на здравеопазването положили големи усилия, благодарение на които днес виното отново се слави с добро име.

Лечението с чудната напитка е открито през 1980 г. във Франция. Именно това го връща отново на пазара. Ето за какво иде реч.

Най-много случаи на смърт в света са регистрирани от заболявания на сърдечно-съдовата система. За САЩ това са 2/3 от случаите. След задълбочен научен анализ на положението в световен мащаб американците откриват удивителен факт: във Франция смъртността заради сърдечно-съдови болести е около 50 % по-малка от тази в Съединените щати.

В различните страни се провежда изследване, при което се определят 4 фактора, имащи пряко влияние върху смъртните случаи поради сърдечни болести.

Рискът от фатален край се покачва пропорционално с повишаване приема на животински наситени мазнини (1), както lechenie s vinoи пресни продукти от мляко (2). Същият намалява пропорционално с консумация на зеленчуци, плодове, растителни мазнини (3) и вино (4).

Основен фактор на парадокса във Франция е консумацията на вино. Всички изследвания, направени по цял свят, дават едни и същи резултати. Отчетено е най-ниско ниво на смъртност в Средиземноморския басейн, където хората масово пият вино. Според източник по народно лечение тази напитка дава най-голям профилактичен ефект, когато се консумира по време на хранене. Учените препоръчват да пием по около 75 г вино всеки ден. Така еликсирът има най-голям предпазващ ефект. Ако се спазват тези препоръки, рискът от смърт поради сърдечно-съдова недостатъчност (и други болести) се намалява с 25%. Знаете ли обаче, какво се случва, ако подхванете 5-а поред чаша с вино? Е, тогава нещата няма да се развият във ваша полза!

Ползите, които ни носи чудесният еликсир, не са много свързани с алкохола. Според дебелите тефтери за народно лечение благотворното влияние на виното върху хората се дължи на високата концентрация на полифеноли (растителни вещества) в плодовете и зеленчуците. Голяма част от тях се намират в люспите и семките на гроздето. Същите вещества преминават и във виното. Полифенолите са тези, които дават на чудната напитка способността да възпрепятства развитието на рак, сърдечно-съдовата недостатъчност и болестта на Алцхаймер. Полифенолите са мощни антиоксиданти и се борят с унищожителната дейност на свободните радикали.

Една от тайните за народно лечение с този еликсир разкрива колко са важни антивирусните и бактерицидни свойства на виното, способността му да повишава апетита и да подпомага производството на стомашен сок. Вероятно ще ви е интересно да узнаете, че не от невежество или глупост царедворците в Русия са лекували пневмония и простудни заболявания с топло шампанско. В медицината има специален клон за лечение с вина, наречен енотерапия.

Източник за народно лечение разказва, че много хронични състояния и болести могат да бъдат излекувани с лечебни вина, смесени с билки, подправки и други вещества. Важно е да отбележим, че лекуването трябва да се провежда само под наблюдение на доктор. Не бива да се експериментира, защото има и противопоказания. И още нещо – терапията с вино не понася на всеки!

Експертите по народно лечение предупреждават, че консумацията на вино е вредна при болести на бъбреците, черния дроб, умствени проблеми и др. Ето за това е много важно, преди да започнете подобна терапия, да направите консултация с лекар.

Бременните жени и кърмачките в никакъв случай не бива да пият вино. Алкохолът е недопустим дори и в минимални количества за тези, които възнамеряват да шофират. Безопасността на труда рязко се променя при употреба на алкохолни напитки, което води до травми. Трябва да отбележим също и факта, че някои хора притежават вродена непоносимост към вината.

Лекуване с вино

Базедова болест
В 5-литров буркан или дамаджана се слагат 70 дребни зелени орехчета и се заливат с 1 л ракия първак. След 7 дена се добавят 2 л чисто домашно вино и 2 кг захар. Съдът се затваря добре и 40 дена се държи на хладно и тъмно. След този срок лекът е готов за употреба.
Пие се 3 пъти дневно след хранене по 1 супена лъжица. Трябва да се приемат 2 дози.
1,5 л бяло вино, 60 костилки от маслини и 8 глави лук, почистен от люспите, но с мустачките, се варят на тих огън, докато течността остане почти наполовина. Прецежда се.
Пие се сутрин по 1 ракиена чашка на гладно.

Кървящи венци 
В 100 г чисто вино се добавя 1 супена лъжица стипца и се слага на печката да заври. Болният да се жабури 4-5 пъти дневно.
Равно количество кори от дъб, дрян и дюля, взети от по-млади клончета, се сваряват във вино до кипване. Добавя се стипца на върха на ножа. След изстиване сместа се прецежда. Всяка сутрин болният се жабури с нея.

Възпалителни процеси 
В 500 г домашно червено вино се вари на тих огън 2 супени лъжици бял равнец. След сваляне от огъня се сипва 1 супена лъжица захар. Пие се по 1 супена лъжица на всеки 1 час.

Абсцес 
Резен бял хляб без кората се потапя във вино. Отцежда се и се поставя на болното място. Щом позасъхне, се топи отново и процедурата се повтаря.
Възпаление на простатата
В 1 литър бяло вино се накисват 10 глави счукан чесън. След 3 часа настойката е готова. Дозата е за 2 дена.

Анемия 
В 500 г врящо вино се запарват 1 чаена лъжичка корени от дилянка. След 1 час се прецеждат. Пие се 3 пъти дневно по 1 кафена чашка 15 минути преди хранене.
800 г домашно червено вино, 400 г пчелен мед и 200 г почистени от бодлите и смлени на машинката за мелене на месо листа от алое се варят 20 минути на водна баня. След изстиване течността се прецежда, като се изстисква през марля. Съхранява се на тъмно и студено. Приема се по следния начин: първите 2 дена по 1 супена лъжица само сутрин, след това 2 дена по 1 супена лъжица сутрин и на обяд и 3 дена 3 пъти дневно по 1 супена лъжица 20 минути преди хранене.
За апетит и усилване на организма при анемия и след боледуване да се пие 3 пъти дневно 15-20 минути преди хранене по 2 супени лъжици отлежало червено домашно вино.
В 3 л вино се слага 3 кг мед. 3 дена подред се разбърква по няколко пъти. Пие се 3 пъти дневно по 1 кафена чашка 30 минути преди хранене.

Главоболие 
Да се натрошат цветове от бъз във вино и след 15 минути да се наложат върху челото.

Мигрена
В 300 г бяло вино се варят 3 минути от завирането 3 листа индрише и 3 листа здравец. След изстиване се пие 3 пъти на ден по 1 ракиена чашка.

Кашлица 
В 1 л старо домашно вино се разтваря 1/2 чаена чаша мед. Пие се 3 пъти дневно по 1 супена лъжица преди хранене.

Бронхит 
В 1 л домашно вино и 1 л гроздова ракия се слагат 30 малки зелени орехчета с изрязани капачета. Киснат 1 месец и се прецеждат. Приема се 3 пъти дневно по 1 ракиена чашка 30 минути преди хранене.

Шум в ушите 
С 500 г отлежало вино се заливат 300 г трици, 100 г градинска ружа и 50 г бял пелин, добре счукани. Всичко се вари на тих огън 6-7 минути. Прецежда се след изстиване. Правят се лапи, които вечер се налагат на ушите. Лечението е продължително, но при упоритост се постига сигурен успех.

Увреден слух 
На тих огън се вари самобайка и болният стои над врящата билка така, че парата да влиза в ушите му – първо в едното, после в другото. Процедурите се правят в продължение на 15 вечери. Швейцарският народен лечител Йохан Кюнцле уверява, че резултатите от това лечение са удивителни.

Възпаление на очите 
Среда от бял хляб се потапя в чисто домашно вино и с нея вечер се налагат очите. Прави се и лека превръзка.

За свеж дъх
В 500 г червено вино се накисват 2 пълни супени лъжици мента. Държи се на тъмно и хладно 1 седмица и се прецежда. Няколко пъти дневно с течността се прави гаргара.

При болки в гърлото и за лек сън 
В 400 г врящо вино се запарва 1 чаена лъжичка плод от анасон. Кисне 1 час и се прецежда. Пие се по 1 кафена чашка 4 пъти дневно 20 минути преди хранене.
Запарката се употребява с успех и при бронхит, простуда, хълцане.
Вместо плодчета може да се употреби прах от смлени корени на растението.

Воднянка 
В стъклена бутилка с широко гърло се слага 1 чаена чаша ситно нарязан розмарин и се залива с отлежало бяло вино. След 12 часа може да се използва. Има и успокояващо действие.

Артрити, артрози 
В 1 л домашно червено вино се накисват 200 г настъргани корени от бряст. Киснат 24 часа и настой ката се прецежда. Пие се по 1 ракиена чашка сутрин на гладно.

Използвани са материали от NewAge.bg и Прекрасна.бг

5.0/5.0 Article rating
2 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ