Jarava Winery

Пътеката и пещерата на Голицин

Пътеката и пещерата на Голицин

Пътеката Голицин е един от най-красивите туристически маршрути в Крим, която придобива популярност още при император Николай II. Живописните морски пейзажи и планински върхове, лазурни уединени заливи, мистериозни пещери могат да се видят по този уникален пешеходен маршрут, който започва в околностите на селото „Нов свет“. Дължината на пътеката Голицин е 5470 метра.

Историята на пътеката датира от 1912 г., когато известният кримски винопроизводител княз Лев Голицин е домакин на семейството на последния руски император Лев Сергеевич и си поставя за цел да покаже притежанията си по най-добрия възможен начин. Издава заповед си да облагороди пътека, която от древни времена се простира по крайбрежието на морето. Подреждането на пътеката е извършено от работници, специално наети от княза от Турция. По пътеката, заобиколена от скали, са изградени живописни платформи за наблюдение и надеждни каменни стъпала. По това време селото, от което започва маршрутът по пътеката, се нарича Рая. Император Николай II пристигна в селото със семейството си с яхтата Щандарт.

След като се разхожда по пътеката край морето и опитва „шампанско“, той ентусиазирано коментира приема. А именно тогава казва, че вижда живота в нова светлина. Точно както разказват легендите, село Рая е получило името, с което е известно на съвременните туристи – „Нов свет“.

Срещат се различни имена на пещерата на Голицин, пещерата на Шаляпин, пещерата на Вариете и някои други. Пещерата се намира почти в самото начало на маршрута.

Името на пещерата е дадено на един от най-известните руски оперни певци Фьодор Иванович Шаляпин. Пял пред император Николай II.

Пътеката Голицин е уникално пътешествие в света на природата на Крим и увлекателната история на полуострова.

Пещерата на Голицин

Нейната история започва преди много векове, когато по пътеката са живели древни племена. Първоначално просторната пещера им служи като безопасно убежище, защото дълбочината й е около 20 метра. Тогава в пещерите се появяват християнски храмове, сега загубени. Векове по-късно княз Голицин превърнал просторната пещера в склад за своите вина. Останките все още са видими за туристите – спретнати ниши за бутилки Голицин. Акустиката на пещерата позволява да  бъде и концертна зала.

Днес пещерата също е домакин на концерти на класическа музика на свещи. И много туристи вземат със себе си бутилка пенливо вино „Нов свет“ по маршрута, за да усетят атмосферата, която някога е радвала императора. В най-силната кримска жега в пещерата цари приятна прохлада.

Интересен факт е, че в средата на пещерата има неголям кладенец със прясна вода за пиене, като цялата пещера се намира на тридесетина метра от морето със солена вода.

За съжаление, по време на мощно земетресение в Крим през 1927 г., пещерата е значително повредена и сега не е напълно възстановена. Величието й обаче все още удивлява въображението на туристите. Между другото, цялата пътека е била повредена по време на земетресението. Започва да се реставрира през 80-те години на миналия век.

Горичка от хвойна по пътеката Голицин

Маршрутът по пътеката Голицин завършва с уникална хвойнова горичка, която сега е част от защитената местност. Някои от дърветата са на повече от 100 години. Разходката през хвойновата горичка е не само приятна, но и много здравословна. Фитонцидите, произведени от хвойната са в състояние да пречистват въздуха от вредни вещества. Силните морски ветрове причудливо огъват стволовете на дърветата, превръщайки горичката в приказна гора. Освен хвойна, по склоновете на планините растат красиви борове. Всичко това прави околните пейзажи отлично място за кино. Лазурната вода позволява на режисьорите да заснемат правдоподобни сцени с екзотични пейзажи. Гледките към пътеката Голицин и пейзажите около нея са завинаги уловени в руските приключенски филми. Сред тях са „Островът на съкровищата“, „Пиратите на XX век“. Тук заснеха както „Човекът-амфибия“, така и чуждите, в сцени на „Анна Каренина“.

Снимки пещера – Instagram: @rybivale

 

5.0/5.0 Article rating
8 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии