Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Пътеводител на алкохолните напитки – част 2

Пътеводител на алкохолните напитки – част 2

В тази част на пътеводителя, ще разгледаме виното и неговите разновидности, но не в детайли.
Статията е написана за да се добие първоначален поглед и интерес към читателя.

Вино – за двама

За виното са написани книги, песни, дори закони. Затова само ще вметнем някои основни неща за него, без да изпадаме в дълбоки подробности. Както за уискито, и на виното ще отделим специално внимание в някой от следващите ни материали.

До тогава добре е да знаем, че т.нар. настолни вина се получават чрез ферментация на грозде разбира се, без да се добавя нищо. Такива могат да бъдат сухите вина, те са особени (с повишено съдържание на спирт), полусухи и сладки. По възможност виното трябва да бъде прелято в гарафа, където да се декантира. Преди сервирането му се препоръчва да престои в гарафата около 30 минути. Виното се смята за универсална напитка, може да бъде поднесено както по време на хранене, така и преди това.

Бяло вино: произвежданото както от бели, така и от червени или розови сортове грозде в условията на ферментация с отсъствие на ципата на гроздето.

Именно отсъствието на тази ципа обуславя светлия оттенък – сокът от месестата част на плода на повечето сортове грозде е почти безцветен. Към бялото вино се отнасят тези с цвят от светло-сламено до кехлибарено или цвят на запарен чай.

Бялото сухо вино следва да се сервира преди червеното, но може да бъде и единственото по време на цялото хранене. Подходящо е сухото бяло вино да се съчетава с рибни и зеленчукови блюда. Чашата за бяло вино е по-тясна от тази за червено и задължително с високо краче. Чашата трябва да се държи за крачето, като се пълни 1/3 от нея. Температурата на поднасяне на бялото вино е 12-14 °C.

Червените вина са богати на танини и затова притежават приятни първични аромати. В света съществуват около 4500 сорта червено вино. То е приятно да се сервира с месни блюда и такива от домашна птица или дивеч. Чашата за червено вино е във формата на лале или бъчвообразна. Сервира при температура от 16-18 градуса.

Сладки вина: За разлика от настолните вина в сладките вина се добавя спирт, често гроздов. Сред сладките вина се различават няколко основни вида: вермут, мадера, марсала, портвейн, херес. Сервирането на сладки вина е по класическите правила, в чашите за червено или бяло вино. Сладките вина добре се съчетават с всякакви блюда.

Шампанизираните, пенливи вина могат да бъдат както черешката на тортата, така и разочарованието на вечерта – всичко зависи от правилния подбор. Истината е, че сред много от по-евтините видове шампанско може да намерите страхотна реколта с отличен вкус.

Вермут – с маслинка

Ароматизираните вина са известни още от антични времена. Вермут се нарича виното, престояло в ароматни билки и подправки. Всеки производител на вермут има собствена уникална смес от подправки, които определят вкуса и аромата на напитката. За една от версиите за създаването на вермута е помогнал самият Хипократ. Смята се, че той за първи път е съставил рецептата през V-IV век преди новата ера.

Първото промишлено предприятие за производство на вермут било основано от Антонио Карпано в Торино през 1786 година. Консумацията на вермут е позволена, както преди така и след консумацията на храна, тъй като той добре възбужда апетита. Вермут може да се смесва с други напитки, например сокове или алкохолни – водка, джин, коняк. В чист вид вермута се консумира от специални коктейлни чаши или чаши за уиски. При това се препоръчва да отпивате от напитката неголеми глътки, а не да я пиете наведнъж.

В качеството си на мезе към всеки вермут отлично подхождат маслини, плодове, печени бадеми и фъстъци. Сухите видове вермут обикновено не се смесват с други напитки, а се консумират охладени и в чист вид. Преди употребата се препоръчва сладкия вермут да се разреди с лимонен сок в пропорция едно към едно. Основното правило при употребата на бял или сух вермут е студеното му сервиране ( температурата трябва да бъде около 8-12 градуса). Червеният вермут се препоръчва да бъде сервиран със стайна температура.

При дегустацията на червен вермут отворете бутилката предварително, за да може напитката да „подиша“, след това неговия вкус ще се разкрие напълно.

Мадейра – пътуване към острова

Мадейра – португалско вино, получено от името на острова Мадейра, където започнало неговото производство. Различават се сухо, полу сухо, полу сладко и сладко вино, отлежали от три до петнадесет години. Сладката мадейра се явява ликьорно вино и се сервира към десерта. Може да се съчетае със сирена и ядки или да се сервира към първото блюдо. Според легендата в затворите и на палубата на един португалски кораб, по време на плаване в Индия, имало бъчви с вино. Корабът останал за дълго в екваториалните ширини и непродаденото вино трябвало да бъде върнато обратно в Европа, затова то продължително време било изложено на висока температура и люлеене. В края на пътешествието то съществено променило своя първоначален вкус и аромат, като придобило оттенъци на карамел , благодарение на които станало популярно в целия свят.

Марсала – ала италиано

Виното Марсала се произвежда на остров Сицилия в близост до град Марсала. То има по-сладък вкус от Мадейра, но се различава и с характерен смолист привкус. Марсала се смята за десертно вино заради това, че съдържанието на захар достига до 16%. Вкусът на Марсала напомня на карамел. Заедно с тази напитка следва да се сервират маслини, орехи, бадеми, шоколад и козе сирене. Адмирал Хорацио Нелсън смятал Марсала за вино „достойно за трапезата и на най-претенциозния лорд“. След победата при Трафалгар британците започнали да наричат Марсала „вино на победата“.

През 1860 година обширни складове с Марсала на британските винопроизводителни в Сицилия накарали войската на Бурбоните да се откаже от съпротивлението. Едно от вината, харесало се на Джузепе Гарибалди, носи неговото име: „сладко Гарибалди“.

Портвайн

ортвейн се явява едно от най-популярните португалски вина. Това сладко вино е получило името си от град Порто. Съществуват стандартен портвейн, премиум и винтидж отлежавал повече от 15 години. По цвят има бели и червени портвейни. Може да бъде сервиран и като аперитив и като завършек на храненето. Често се консумира в чист вид,  а белия и розов портвейн се използват като съставка в коктейли. Във връзка с наличието на гъста утайка в бутилките за съхранение, портвейн се сервира в гарафа, след което в чаши, които се пълнят до половината. Бутилките с портвейн, особено отлежалите, е необходимо да се съхраняват във вертикално положение поне 24 часа преди отваряне. Сервира се с бадеми, шоколад, сушени плодове или синьо сирене.

Херес – пътешествие до Испания

Херес – класическо испанско сладко вино, притежаващо отличителен вкус и аромат. Тази напитка е националното вино на Испания. Херес се сервира в чаши с тесен отвор, за да може аромата да не се разсейва, а да е концентриран. Чашите се пълнят 2/3.

Сухият и полу сух херес идеално подхожда за аперитив. Най-добре с Херес се съчетава риба, морски деликатеси и пиле – друго месо не се препоръчва. Херес може да се употребява чисто или като съставка към коктейли, в съчетание с уиски или джин.

 

 

Е, това бяха според нас едни от най-популярните видове алкохол, които си струва да познаваме.

Източник: kingsman.bg
Снимки: Internet

4.8/5.0 Article rating
9 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии