Jarava Winery

Първи фестивал на вина от местни сортове в Казанлък

Първи фестивал на вина от местни сортове в Казанлък

Амбициозната задача да организира и да превърне в традиция Фестивал на вина от местни сортове грозде, си поставя Казанлък във връзка с Празниците в Долината на тракийските царе. 12-то издание на тържествата включва в програмата си изложението „Виното на траките”, което ще представи вина от изцяло български сортове грозде като: Мелник (във всичките му разновидности), Мавруд, Рубин, Руен, Букет, Гъмза, Памид, Евмолпия, Шевка, Мискет (във всичките му разновидности), Тамянка, Керацуда, Димят, Гергана.

Идеята ще бъде осъществена от Община Казанлък съвместно с Българската асоциация на сомелиерите, съобщи директорът на Общински театър „Любомир Кабакчиев” Димитър Кабаков.

До тракийска гробница в парк „Тюлбето” ще бъде разположена своеобразна винарна с шатри, където на 25 август от 18.30 часа, на 26 август от 10 часа и на 27 август от 12.00 ценителите на вината от български сортове грозде ще могат да дегустират древната напитка.

Ще бъдат присъдени награди за Най-добро вино: 
1. Червено младо вино от местни български сортове (вино, което не е отлежавало в дъб),
2. Червено отлежало вино от местни български сортове,
3. Бяло вино от местни български сортове,
4. Розе от местни български сортове.
5. Специални вина (пенливи, сладки, десертни) от местни български сортове.
Участващите в конкурсната програма вина могат да бъдат едносортови или купажни, но задължително 100% от състава им трябва да са от местни сортове.
Наградите ще бъдат връчени на 26 август от 19 часа до тракийска гробница на парк „Тюлбето”.

В журито на Конкурса влизат г-жа Галина Стоянова – Кмет на град Казанлък, г-н Михаил Марковски,
– председател на Асоциацията на Сомелиерите в България, г-н Живко Енчев – сомелиер на България за 2017 година, г-жа Бояна Сирянова – сомелиер, и г-н Димитър Кабаков – директор на театър „Любомир Кабакчиев“.

Предвидени са съпътстващи събития към фестивала – детски матинета, забавления за деца и възрастни – JAZZ FEST В ДОЛИНАТА НА ТРАКИЙСКИТЕ ЦАРЕ – концерти за гостите и участниците, Семинар за гостите – Дегустация на вино с професионален сомелиер.

Виночерпенето е част от древната тракийска култура. За траките виното било нещо божествено, неизменна част от техните магични ритуали, питието, което ги доближавало до Бога. В историческите извори пише, че елините, които живеят по същото време и са много близки като цивилизация, се присмивали на траките, че пиели виното си неразредено. Те смятали, че трябвало да се разрежда с вода, разказват специалисти от ИМ „Искра” – Казанлък.

Програма

25.08.2017 – петък
12.00 – 16.00 Подреждане и аранжиране на щандовете, само за Изложители
16.00 – 20.00 Свободна дегустация
18.30 – 20.00 Официално откриване на Фестивала
26.08.2017 – събота
12.00 – 21.00 Свободна дегустация
18.30 – 19.30 Церемония по награждаването на победителите в различните категории от г-жа Галина Стоянова, Кмет на община Казанлък
27.08.2017 – неделя
12.00 – 16.00 Свободна дегустация
16.00 Закриване на Фестивала

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ