Lozenitsa Estate

Първата градска крафт винарна във Варна отвори врати

Първата градска крафт винарна във Варна отвори врати

Винарска изба Одесос е най-новият български винен проект,  съсредоточен в производството на лимитирани серии регионално крафт вино. Резултат е от усилията на семейство Ванкови – братята Георги и Владислав и дамите до тях – Злати и Дани. Идеята за семейния бизнес се заражда още през 2016 г. „вдъхновена от безкрайните лозя на Нова Зеландия и изпитите бутилки Совиньон блан…“ споделя Георги, технолог на избата.

„Злати смени професията си от добре облечена офис дама на високи токчета до мачкане на грозде с крака в едни от най-известните винени региони в света заедно с мен, а Влади и Дани имат опит в един от най-престижните региони – Бароса Вали в Австралия“ допълва той.

Агроном и инженер-технолог с богат опит, натрупан както у нас, така и в Новия винен свят – Нова Зеландия, Австралия, Чили и Аржентина – Георги Ванков е познат на варненската винена сцена като организатор на фестивала Варна WINEkend, провеждан 4 години поред, имащ за цел да покаже младите български технолози от цялата страна.

Винарска изба Одесос е естественото продължение на усилието на семейство Ванкови да развиват местната винена култура и специфичния и уникален Северен черноморски регион. Работят с избрани лозя и предимно със сортовете Ризлинг и Каберне Фран, които според тях показват завиден потенциал и в които са съсредоточили усилията си. Използват също Совиньон блан и традиционния местен сорт Димят за бели вина, както и Пино ноар и Сира за червени вина и розе.

Семейство Ванкови определят себе си като оптимисти без претенция, стремящи се да създават среден до висок клас крафт продукция за всички, който търсят и преоткриват вината на България. „Определено работим над това да поставим твърдо Северния черноморски регион на винената карта на България!“

Вината на изба Одесос вече са достъпни онлайн, а скоро ще могат да бъдат намерени в избрани специализирани магазини, барове и ресторанти във Варна, Пловдив и София.

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ